Milieuvriendelijk de was doen: wat bevalt beter, de was-strip of het was-ei?

Soms maak ik wasmiddel zelf met behulp van geraspte zeep, maar vaker maak ik toch gebruik van vloeibaar wasmiddel uit een fles of poeder. Poeder is milieuvriendelijker dan steeds een fles kopen omdat het verpakt zit in een papieren zak. Ik bewaar het poeder in een mooie stoppot die in de badkamer staat. En die wasmiddelflessen hergebruik ik als ik weer liters allesreiniger maak, dus is het geen single use plastic.

duurzaam wassen wasstrip was ei laundry egg

Maar toch… heel ‘groen’ is het niet. Die flessen en zakken moeten toch allemaal vervoerd worden. Dat kan duurzamer. En compacter.

Blij met een was-ei

Toen ik op vakantie was in Engeland zag ik ‘m gewoon in de supermarktschappen liggen: het ei waar ik al een tijdje nieuwsgierig naar was. De Laundry Egg van Eco Egg is verkrijgbaar in drie kleuren: de gele is geurloos, de blauwe ruikt naar Fresh Linnen en de roze heet Spring Blossom. Ik had ze al eens in webwinkels gezien, maar nog niet aangeschaft. Maar in de Engelse supermarkt kon ik de verpakking eens goed lezen en aan het doosje snuffelen (ik ben erg gevoelig voor geurtjes) en daarna de blauwe variant in mijn winkelwagentje leggen.

Tijdens de vakantie kon ik het ei (dat je vult met twee soorten keramische korrels) goed uittesten en ik ben er erg tevreden over. Alles komt er schoon uit. De geur is niet erg sterk, maar dat los je gemakkelijk op door wat etherische olie of wasverzachter toe te voegen aan je was, als je dat zou willen. Het enige mogelijke nadeel is dat hij wat herrie kan maken als hij door de wastrommel danst. Dus als je in de buurt van je wasmachine slaapt en je net als ik vaak ’s avonds je wasmachine voorprogrammeert zodat ie ’s ochtends klaar is, dan kan dat een minpunt zijn.

Een wasei gaat 70 wasbeurten mee en kan nagevuld worden. Dat maakt ‘m heel voordelig per wasbeurt en ook makkelijk mee te nemen op reis. Alleen als je van plan bent om met de hand te wassen is ie iets minder praktisch, denk ik.D’r op of d’r onder

Toen ik laatst kleding bestelde, kreeg ik er gratis een proefverpakking wasstrips bij. Ik had al wel eens filmpjes gezien waarin uitgelegd werd hoe wasstrips werken en het leek me een goed initiatief omdat de verpakking plasticvrij is én door de brievenbus kan. De aanschafprijs hield me alleen tegen: een klein pakje is meer dan € 10,-. Maar dan heb je ook wel meer dan 30 strips.

Eén strip is goed voor een wasbeurt (tenzij het extra vuil is, gebruik er dan twee). 
Ik testte het uit met een lading beddengoed en handdoeken. Het kwam frisgewassen de trommel uit en alle vlekken die ik had voorbewerkt met spray waren eruit gewassen. Ik kwam echter ook een ‘verrassingsvlek’ tegen, die ik dus niet had ingespoten en er ook niet was uit gewassen.

Op de website ging ik nog eens nalezen of ik het wel goed had gedaan. Het blijkt dat de strip in de trommel moet worden gedaan vóórdat de was erin gaat. Helemaal onderop dus. Dat doe ik voortaan en nu gaat het goed.

Ook bij het wassen met de strips is de geur niet erg sterk. Het wassen is wel herrievrij en je neemt ze makkelijk mee op vakantie. Bij mij is het ei echter favoriet omdat ik soms een wastrommel in de loop van een paar dagen vul en dan pas vlak voor het wassen het wasmiddel toe wil voegen. Daarom past het beter bij me om het ei er bovenop te zetten en dan de machine aan.

Wat kies jij? De strip of het ei?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

6 reacties op “Milieuvriendelijk de was doen: wat bevalt beter, de was-strip of het was-ei?

  1. Astrid zegt:

    wij gebruiken al geruime tijd de wasstrips van Brauz. bevalt erg goed. Als we een keer een klein wasje hebben scheuren we het blaadje doormidden. Fijn dat de geur heel subtiel is. Wast voor ons schoon. Soms doen we er wat vlekkenmiddel bij (bij hele vieze werkkleding of kussentjes van de hondenmand).

  2. Caroline Vlaeminck zegt:

    Ik heb zowel het ei als de wasstrips van Brauz. Erg vuile kleding hebben we niet in huis, dus daarop kan ik het niet beoordelen. Maar tot zover is de was schoon. Gezien beiden niet zo’n uitgesproken geur hebben voeg ik er De Tuinen eucalyptus etherische oliedruppels aan toe. Maar ik heb toch gemerkt dat mijn voorkeur gaat naar mijn zelfgemaakte vloeibare wasmiddel, met vlokken marseillezeep dus. Ik denk dat het in mijn hoofd zit want echt wetenschappelijk bewijs heb ik niet dat deze methode beter is. In mijn onderbewustzijn heb ik nog wat te weinig vertrouwen dat zo’n velletje zeep van Brauz voldoende is om een ganse was mee te doen. Dus ik blijf bij mijn vloeibare wasmiddel + etherische olie EN ik steek het ei erbij. haha. 😉

  3. Tiny zegt:

    Ik heb de Brauz was strips geprobeerd en het ook andere huishoudens laten proberen. De mensen met weinig vuile was zijn tevreden, de mensen met gezinnen die de kleren wel vuil maken vinden het niets. Ik zelf vind dat na verloop van tijd mijn witte was, de 60 graden was niet wit blijft. Voor de 40 en 30 graden wassen vind ik Brauz prima. Nu ga ik het witte was ei proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *