Zo houd je je tuin en tuinmeubels milieuvriendelijk schimmelvrij op vochtige dagen

Vochtige dagen zijn vooral na een periode van droogte een verademing voor het groen in je tuin. In ons land kan het zomaar dagen achter elkaar regenen en daar wordt de tuin minder blij van. Vochtige omstandigheden kunnen namelijk zorgen voor schimmel in de tuin en op je tuinmeubels.

Je bent dol op jouw tuin. Deze verzorg je daarom met een hoop liefde en aandacht. Merk je tijdens deze regenachtige dagen dat je planten, gras of tuinmeubels afwijkend verkleuren? Dikke kans dat je last van schimmels hebt. Er zijn veel middelen verkrijgbaar tegen schimmels in de tuin of op je tuinmeubelen. Helaas zijn deze over het algemeen niet vriendelijk voor het milieu en bovendien ook niet voor je portemonnee.

houten tuinmeubels milieuvriendelijk verzorgen

Gelukkig kun je schimmels in de tuin ook simpel, goedkoop én milieuvriendelijk aanpakken. Hoe? Lees verder voor de beste tips!

Schimmel in de tuin: wat nu?

Voorkomen is beter dan genezen, een cliché maar waar. De meest voorkomende reden van schimmel op je planten of gras is dat de tuin te vochtig is. Het is dus belangrijk om de bodem droog te houden. Schimmel kan veel verschillende vormen aannemen. Zo kunnen er witte, gele en oranje vlekken ontstaan op de bladeren van je planten. Ook kunnen grassprieten aan elkaar plakken, sneeuwwit pluis ontstaan of kan het gras bruin worden. Allemaal tekenen van schimmel.

Chemische middelen zijn geen milieuvriendelijke manier van bestrijding. Bovendien bestaat de kans dat niet alleen de schimmel dood gaat maar ook de rest van de plant of bodem.

Tips tegen schimmel in de tuin

  • Bekijk de weersvoorspellingen om te zien of bewateren nodig is.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen je planten.
  • Kies voor sterke, gezonde planten die bij de omstandigheden van je tuin passen.
  • Maak een composthoop en gebruik deze voor de benodigde voedingsstoffen.

Wanneer er toch schimmel in je tuin is ontstaan, zijn er verschillende natuurlijke middelen waarmee je dit op een milieuvriendelijke manier kan behandelen. Meng brandnetelbladeren met water en breng dit aan op de schimmel. Dit kan ook met extract van het onkruid heermoes of zelfs met de buitenste schillen van een ui. Daarbij hebben sommige soorten plantaardige etherische olie een plantversterkende werking, zoals anijs, munt of kruidnagel.

Schimmel op tuinmeubelen

Helaas zijn jouw planten niet het enige waar de schimmel zijn slag slaat. De tuinset kan namelijk ook de dupe worden als je deze niet goed onderhoudt. Berg ten eerste tijdens vochtige weersomstandigheden alles dat van textiel gemaakt is droog op.

Schimmels van tuinmeubelen verwijderen

Wanneer het stof van je tuinmeubelen nat wordt dan duurt het lang voordat deze weer droog zijn. Omdat schimmels van vochtige plekken houden, is een nat buitenkussen dus een ideale nestelplek. Deze schimmels, ook wel ‘het weer’ genoemd, krijg je er heel lastig uit. Wanneer je de hoezen eraf kunt halen, kun je deze het beste twee uur weken in een emmer met azijn. Vul de emmer voor de helft met water en de andere helft schoonmaakazijn. Je kunt ook een handwarm sopje maken van water met een beetje bakingsoda. Maak de kussens schoon en laat ze vervolgens goed drogen. Dit sopje kun je ook gebruiken voor het verwijderen van aanslag op je tuinset.

Tuinmeubelonderhoud

Ten eerste is het belangrijk dat de tuinmeubels zo droog mogelijk blijven en goed kunnen ventileren. Hoe langer je tuinmeubels meegaan, des te duurzamer dit is. Goed tuinmeubelonderhoud doe je zo:

  • Zet tuinmeubelen op tijd binnen bij vochtig weer of dek ze af.
  • Controleer je tuinset regelmatig en behandel scheurtjes of rotplekken.
  • Laat natte houten tuinmeubels niet in de zon drogen, hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan.
  • Bescherm stalen meubels door ze af en toe in te smeren met (auto)wax.
  • Voorkom roest door beschadigde delen te behandelen met ecologische verf.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw tuin en -meubels schimmelvrij worden en blijven! Zoek je leuke en weerbestendige meubels voor jouw tuin, zoals tuinbanken? Neem dan een kijkje op de website van Tuinmeubelwereld.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *