Hoe krijg je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk?

Als je wilt weten wat jouw impact op het milieu is, dan kun je je ecologische voetafdruk of carbon footprint berekenen. Dat is niet eenvoudig, want je moet met een hoop zaken rekening houden.

Je ecologische voetafdruk houdt verband met de uitstoot van alle broeikasgassen, die plaatsvindt door transport, goederen die je koopt, je huishouden (koken, douchen, wassen, lichten aandoen), kortom alles wat je in het dagelijks leven doet, aanschaft en gebruikt. Uiteindelijk kun je hiermee nagaan, hoe groot invloed is die je leefwijze heeft op het milieu.

hoe verlaag je ecologische voetafdruk blog

De man met de kleinste ecologische voetafdruk

In Engeland was er in 2008 een wedstrijd om erachter te komen wie er in dat land de kleinste ecologische voetafdruk had. Een man sprong eruit: John Crossham. Hij had slechts een uitstoot van 450 kilo CO2 op jaarbasis. Vergelijk dat met de 10.000 kilo die een gemiddelde Europeaan heeft, dan is dat behoorlijk indrukwekkend. Hoe doet deze man dat?

Als eerste valt op dat Crossham geen auto heeft en hij heeft nog nooit met het heeft vliegtuig gereisd. Hij heeft een eigen bedrijfje en zorgt dat hij alleen lokaal opdrachten aanneemt. Hij loopt erheen of gaat met de fiets. Hij komt eigenlijk nooit buiten Engeland. Moet hij eens verder weg zijn, dan neemt hij de trein.

Als je groen wilt leven, zul je nou eenmaal nee moeten zeggen tegen bepaalde dingen, legt hij uit in een interview.

John leidt een simpel leven met zijn vrouw, wonend in een trailer in York. Hij neemt nooit warme douches, die ziet hij als een luxe. Een warme douche neemt hij misschien vier keer per jaar. Hij wast zich gewoon aan de wastafel met koud water. Crossham koopt bijna nooit iets nieuws, heeft hij iets nodig dan koopt hij dat bij een kringloopwinkel.

Ook eten hoeft hij eigenlijk nooit te kopen. Hij zoekt zijn eten (en dit zal wel niet voor iedereen geschikt zijn) in afvalbakken (soms zelfs vlees en melkproducten), maar ook in zijn eigen groentetuin. Koken doet hij op een houtoven, die hij stookt met afvalhout. Hij gebruikt verder geen elektrische apparaten als magnetrons of ovens. De trailer heeft wel een elektriciteits- en gasaansluiting.

Groen leven om de wereld te behouden

Al voordat het hip werd om milieubewust te zijn, is John Crossham hier al mee bezig. Hij houdt bewust zijn ecologische voetafdruk zo klein. Hij zegt zelf dat hij niet wil vervuilen en consumeren. Als je groen wilt leven, zul je nou eenmaal nee moeten zeggen tegen bepaalde dingen, legt hij uit in een interview. De wereld is in gevaar, er gaan al mensen dood vanwege klimaatverandering.

Het vergt behoorlijk wat inspanning en de samenleving zelf maakt het niet gemakkelijk.

Maar hij denkt ook dat de mens niet het toppunt van evolutie is. “Wij zijn niet meer waard dan een slak”. We moeten de wereld niet behouden voor de mens, maar voor alle organismen die erop leven.

De manier waarop Crossham leeft is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt behoorlijk wat inspanning en de samenleving zelf maakt het niet gemakkelijk.

Toch lijkt het verlangen om groener te leven bij veel mensen aanwezig. Dat kun je al zien aan de vaak gepassioneerde reacties op deze website, waar mensen elkaar tips geven om die ecologische voetafdruk toch steeds wat kleiner te krijgen. Minder plastic gebruiken, minder vlees eten, biologische producten kopen.

We doen zoveel mogelijk ons best. Soms lijkt het niet genoeg. Wil je meer doen, dan kun je John Crosshams voorbeeld volgen. Maar ik zie me nog niet in de afvalbakken van mijn buren duiken. Wil je weten hoe groot jouw ecologische voetafdruk is? Via milieucentraal kun je die berekenen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.