Aan mijn tuinmuurtje hangt een aantal plantenbakjes. In het éne zit een aardbeienplantje (dat druk bezig is zich uit te breiden naar de buren), in het andere komen de zelfgezaaide viooltjes op, daarnaast bloeit wilde marjolein en in een ander bakje zit betonie, maar dat blijft nog erg bescheiden.
Zo bescheiden zelfs dat het een aanwaaier heeft gekregen: een plantje dat zich in hetzelfde bakje heeft genesteld, maar dan zonder mijn medeweten. Het steekt fier in de lucht en er zitten allemaal balletjes aan. Ik kijk nog eens goed en ik herken het plantje waar ik net een artikel over heb zitten lezen in NRC: quinoa.
Ook mensen die vegetarisch of veganistisch eten zijn blij met de ‘ontdekking’ van het wonderplantje, want het zit boordevol eiwitten
Niet alleen is quinoa een van nature glutenvrij graan dat als maaltijdbasis kan dienen voor mensen met coeliakie, ook mensen die vegetarisch of veganistisch eten zijn blij met de ‘ontdekking’ van het wonderplantje, want het zit boordevol eiwitten. Bovendien kan quinoa een belangrijke rol gaan spelen in de bestrijding van honger en ondervoeding. Quinoa is namelijk best een taaie: er bestaan 5 verschillende ecotypes van het plantje en het éne kan prima tegen vorst, het andere overleeft droogte of een gebrek aan zuurstof en een volgende kan uit de voeten met zilt water.
Onderzoekers aan de universiteit van Wageningen hebben ontdekt dat de quinoaplant zelfs op een ‘dieet’ van 70% zeewater nog floreert
En dat laatste is vooral erg goed nieuws, wegens klimaatverandering is er steeds meer zout of brak water op aarde en zijn er steeds meer stukken landbouwgrond die ongeschikt zijn geworden voor het verbouwen van gewassen omdat ze verzilt zijn. Daar zou quinoa nog best op kunnen groeien. Onderzoekers aan de universiteit van Wageningen hebben ontdekt dat de quinoaplant zelfs op een ‘dieet’ van 70% zeewater nog floreert.
In Australië, waar de grond eigenlijk te zilt is voor het lucratief verbouwen van tarwe, hebben ze veel succes met het verbouwen van quinoa en ook in zeer droge gebieden in Spanje is het plantje een succes.
Quinoa zou zomaar eens de wereld kunnen gaan veroveren. En het is bij mij in de achtertuin alvast aan zijn opmars begonnen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.