Ben jij ook zo dol op je tuin? Het is voor veel mensen een kleine groene oase in de stad, waar je van een mooi stukje natuur kunt genieten. Ook dit lapje grond vraagt onze verzorging en dat doen we natuurlijk zo milieubewust mogelijk. Warmte en droogte maakt natuurvriendelijk tuinieren niet gemakkelijk. Hoe ga je om met uitdrogende planten en een vergeelde grasmat?
Dorstige planten
Ik heb mijn planten nooit verwend met veel sproeien. Ik had ook gelezen dat hoe vaker je dat doet, hoe minder diep ze wortelen. Als je regelmatig sproeit, krijgen ze telkens water, waardoor ze niet gestimuleerd worden op zoek te gaan naar dieper gelegen grondwater. Maar het is nu wel erg droog en de planten verlangen naar water.
Als wij mensen veel water verbruiken, zal het grondwaterpeil nog meer zakken.
Ik heb ook een regenton in de tuin. Maar na de hete en droge zomer van vorig jaar heb ik die al vaak gebruikt. En je kunt goed zien hoe droog het is geweest: mijn regenton is niet genoeg bijgevuld! Hij is maar tot net over de helft vol, terwijl hij voorgaande jaren na de herfst en de winter nog wel eens overstroomde. Deze zomer ga ik het dus waarschijnlijk niet redden met water uit de regenton. Maar is het dan nodig om kostbaar kraanwater aan mijn planten te geven?
Hoe ga je om met water?
Ik denk dat dat geen goede oplossing is. Drinkwater wordt op deze wereld steeds kostbaarder. Hoe meer water we zelf gebruiken en aan onze planten in de tuin geven, hoe minder water er in de vrije natuur zal zijn. Als wij mensen veel water verbruiken, zal het grondwaterpeil nog meer zakken. Het is dus zaak heel bewust met water om te gaan en goed na te denken welke planten je wilt water geven en hoe vaak je dat wilt doen.
Als je regelmatig sproeit, krijgen ze telkens water, waardoor ze niet gestimuleerd worden op zoek te gaan naar dieper gelegen grondwater.
Aan de ene kant wil je natuurlijk dat je mooie groene planten goed blijven groeien en droogte overleven. En dat is ook wel de bedoeling. Groene tuinen zijn belangrijk voor een rijker leven in dorpen en steden. Voor insecten, vogels, kleine zoogdieren als egels en konijnen, voor kikkers en padden. Zij hebben schaduw, voedsel en schuilplaatsen nodig, die ze in onze tuinen kunnen vinden. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je met zo min mogelijk water toch een mooie tuin kunt houden.
Handige tips voor in de tuin om water te besparen
1. Gebruik mulch
Door de bodem te bedekken met mulch, zorg je ervoor dat de grond zo lang mogelijk vochtig kan blijven. Daardoor hoef je minder vaak water te geven. Mulch kun je maken van droog gras, stro, houtsnippers of cacaodoppen. Heb je pas gezaaid, dek de grond dan af met een natte jute zak of een krant. Als de kleine plantjes opkomen, haal je dit weg.
2. Slimme bodembevochtiger met plastic fles
We zijn geen liefhebbers van plastic flessen, maar ze kunnen wel helpen om de bodem vochtiger te houden. Neem een literfles, maak hem goed schoon en prik gaatjes in de dop. Snijd de onderkant van de fles. Vul hem nu met water en zet hem ondersteboven in de grond. Graaf hem desnoods een stukje in. Zet een fles dicht bij je je planten in je perk en via de dop zal het water langzaam in de aarde lopen.
3. Grote planten en struiken geven schaduw
Kleine plantjes hebben het moeilijker om te overleven dan grote. Struiken wortelen dieper en geven ook meer schaduw, waardoor de grond minder uitdroogt. Kies dus voor sterke en grote planten, die beter tegen droogte kunnen.
4. Gebruik water uit een andere bron
Hebben je planten toch dorst? Een regenton is natuurlijk een goede oplossing. Maar heb je die niet, dan zijn er nog andere opties. Je mag altijd water uit een vaart of sloot halen. Vang je douchewater op en geef dat aan de planten. Dit kan ook met afwaswater, als je biologische zeep en afwasmiddel en gebruikt.
Natuurlijk geef je je planten ‘s avonds water, als de zon onder is en het water niet meteen verdampt. Met deze tips komen we hopelijk deze droge tijden goed door. Ga jij ook proberen water te besparen? Laat het ons weten als je nog goede tips hebt voor in de tuin.
En groente en fruit wassen en spoelen boven `n bak die je daarna ad planten kunt geven.Alle beetjes helpen.
Toch nog wel een kleine toevoeging bij deze post. Let erg goed op met cacaodoppen, voor honden is cacao een erg gevaarlijk product. Zie bijv. https://www.licg.nl/honden/voeding-hond-algemeen/#chocolade en https://www.huisdieren.nu/houderijvoorschriften-2/hondachtigen-canidae/