10 redenen om vaker de natuur in te gaan

Door het bos, over de hei, tussen de koeien door, waar je ook wandelt, maakt niet uit. Als het er maar groen is. Dan is het een weldaad voor lichaam en geest. Het wordt aangeraden elke dag een half uur te bewegen, dus ga lekker het bos of het park in en laat de stress van je afglijden.

De positieve effecten van buiten zijn

Ik wandel graag. Ik houd van de geuren en kleuren van het bos. Wel vind ik het jammer dat ik de auto moet pakken om in het bos te komen. Dat je eigenlijk iets doet dat de natuur schaadt, om in de natuur te kunnen zijn. Maar soms wil ik wel echt even genieten van de Veluwe, van de grote oude bomen daar. Ik woon in Flevoland, daar zijn geen echt oude bomen. En zo ervaar je ook dat elk bos zijn eigen sfeer heeft, ook mooi.

blog 10redenen natuur ingaan

Maar in de natuur zijn is iets dat de mens goed doet. Dat werkt door op zo’n diep niveau, dat het invloed heeft op bijna alle onderdelen van je lichaam en geest. Dit doet in de natuur zijn met je:

  1. Het verlaagt de bloeddruk
  2. Je lijf maakt gelukshormonen aan (endorfines, serotonines)
  3. Je gedachten komen tot rust
  4. Gezond lichaam: goed voor botten, spieren, longen, hart
  5. Je doet Vitamine D op
  6. Vermindert de kans op suikerziekte
  7. Werkt tegen depressie
  8. Brengt je geestelijk en lichamelijk in beweging
  9. Geeft ontspanning en een gevoel van ruimte
  10. Goed voor je weerstand

Afgescheiden van de natuur

Het is ook logisch dat we ons goed voelen buiten. Oorspronkelijk waren we altijd buiten, om te jagen en voedsel te verzamelen. We voelden ons verbonden met onze leefomgeving en leefden daarmee samen, tot in het diepst van ons wezen. Nu wonen we in stenen huizen, voelen ons afgescheiden van de natuur en van elkaar. We gaan op in de beelden van smartphones, computers en televisies en zijn de hele dag met ons hoofd bezig.

Als je dan naar buiten gaat, komt er opeens een wereld van geuren en kleuren op je af. De wind raakt je huid aan, vogels zingen hun prachtige liederen, je voeten wandelen op zand of gras. Je zintuigen komen weer tot leven. In de natuur hoef je even niets. Je kunt loslaten, je kunt jezelf zijn. Geen wonder dat dat ontspannen voelt. De eisen die aan je gesteld worden in het dagelijks leven, hoef je in de natuur niet te voelen. En dat geeft rust in je hoofd en je lichaam, dat geeft al die positieve effecten.

Oergevoel

De natuur biedt ons iets dat vrijwel niets anders ons kan bieden: ontspanning, volledig jezelf zijn, een oergevoel. De natuur neemt je zoals je bent, dat vind ik altijd een fijn gevoel. Ook voor kinderen is dit heel belangrijk. Sowieso kunnen ze buiten in het bos lekker rennen, maar het is ook een plek waar ze niet beoordeeld worden. Gun ze ook zo’n heerlijk moment van vrijheid. Na al het binnen- en stilzitten op school is buiten zijn ontzettend belangrijk. Ze ontwikkeling hierdoor fysieke maar ook mentale kwaliteiten.

In Japan weten ze ook hoe goed in de natuur zijn voor je is. Daar hebben ze tegenwoordig ‘bosbaden’. Daar ga je onder begeleiding het bos in. Niet om te wandelen of actief te zijn, maar gewoon, om er te ‘zijn’. Om je met de bomen te verbinden en letterlijk in hun aanwezigheid te baden. Uit onderzoek blijkt dat dit heilzaam is, maar dat wisten we toch allang? En speciale begeleiding heb je er niet voor nodig. Gewoon tussen de bomen dwalen, met je zintuigen en je hart open. En je smartphone uit.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.