Ik heb mijn laatste tissue gekocht. Tenminste, als ik de verpakking van LastObject mag geloven.
LastObject is een bedrijf dat duurzame alternatieven verzint en ontwikkelt voor dingen die je slechts één keer gebruikt. Zo hebben ze al de LastSwab (een herbruikbaar wattenstaafje) en LastRound (een houder met wasbare wattenschijfjes) ontwikkeld. En nu dus LastTissue.
Elke keer dat je je neus snuit met een LastTissue bespaar je 2 liter water, belooft de verpakking. En het produceren van een papieren zakdoek kost drie keer meer energie in vergelijking met het gebruik van een katoenen exemplaar.
Ouderwets in een nieuw jasje
LastTissue is dus eigenlijk iets heel ouderwets (het gebruik van een wasbare katoenen zakdoek) in een nieuw jasje. Of eigenlijk, een nieuw doosje. En daar zit ‘t ‘m nu net in, in dat doosje. Het doosje is gemaakt van 100% siliconen (en kan zelfs in de vaatwasser als het vies is) en heeft de vorm van een pakje wegwerpzakdoekjes. Maar bij de LastTissue haal je het schone zakdoekje er niet aan de bovenkant uit, maar trek je het uit een gleufje aan de onderkant.
Aparte ruimte voor de gebruikte doekjes
Na gebruik stop je het er aan de bovenkant in, bovenop een soort scheidingsbalkje dat het apart houdt van de schone. De laatste zakdoek zou gemarkeerd zijn, zodat je weet dat je de laatste in gebruik hebt genomen en ze dus moet gaan wassen (dat kan tot 60°), maar ik heb op de mijne geen markering kunnen ontdekken. Dat was ook niet echt nodig want als je de laatste eruit hebt getrokken zie je geen wit door het gleufje maar de kleur van het scheidingsbalkje.
Een handig systeem en door de slim ontworpen verpakking is het niet alleen hygiënischer dan een paar losse zakdoeken in je broekzak of tas, het blijft er ook nog eens netter uitzien dan zo’n platgeslagen pakje tissues waarvan de sluitstrip overal aan blijft plakken.
Snipverkouden
Mocht je snipverkouden zijn, dan heb je aan zes zakdoeken natuurlijk niet genoeg. In dat geval raad ik je aan om wat extra katoenen zakdoeken in te slaan en een tissuebox van The Good Roll in de buurt te houden. Hun tissues zijn gemaakt van 100% hergebruikt papier zonder chloor, kleur- of bleekstoffen. En die kun je gewoon weggooien. In het geval van Heel Veel Snot misschien ook wel zo fijn.
Ook handig om te gebruiken ipv tissues voor onderweg als je even nodig moet plassen tijdens een boswandeling. Dan hoef je geen papieren zakdoekje achter te laten in de natuur.
En dan? Dan moet je ook een plastic zakje meenemen om je vuile doekje in te doen, want als je dat terug bovenin de box doet is dat ook niet zo fris want dat gaat misschien lekken op de nog schone doekjes en dat plastic z
akje beland dan thuis in de prullenbak wat ook weer niet goed voor het milieu is, dan zou je een speciaal makkelijk afbreekbaar (recyclebaar) plastic zakje moeten meenemen/kopen daarvoor, en die zijn weer duurder dan gewone boterham zakjes oid, dus mensen gaan toch voor de goedkopere versie denk ik, ze zouden de makkelijk te afbreekbare zakjes goedkoper moeten maken dan de andere want dan los je pas het probleem op.