Groen nieuws waar ik (een beetje) blij van werd in oktober

Protesteren voor het milieu helpt

Na vele – in de media breed uitgemeten – protesten zijn de helden van Extinction Rebellion een stap dichter bij hun doel gekomen: in de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de afschaffing van subsidie op fossiele brandstoffen. Volgens de actiegroep geeft de overheid jaarlijks 17 miljoen euro uit aan het stimuleren van gebruik van fossiele brandstoffen. Dit geld gaat zitten in subsidies, belastingvoordelen en prijsondersteuning. Een situatie die uniek is in Nederland en voorstanders van hernieuwbare energiebronnen een doorn in het oog is.

leuke duurzame nieuwtjes oktober

‘De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin het demissionaire kabinet wordt gevraagd om scenario’s op te stellen voor de afbouw van de “fossiele subsidies”. De scenario’s zouden voor Kerst door het demissionaire kabinet moeten worden uitgewerkt.’, zo is te lezen op de website van de NOS. Overigens staat in de motie niet dat de fossiele subsidies nu ook echt moeten worden afgebouwd.

Minder plastic in de oceaan dan gedacht

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben zich gericht op de omvang van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Zij berekenden dat er 3,2 miljoen ton plastic in de oceanen drijft. Een ander getal dan de 75 tot 200 miljoen ton waar de Verenigde Naties op uit kwam. Volgens de onderzoekers komt dit omdat er minder plastic wordt aangevoerd door rivieren dan eerst gedacht. Ook blijft het plastic dat wel in de oceanen belandt langer intact.

plastic soup

Dat lijkt goed nieuws, maar 3,2 miljoen ton is natuurlijk nog steeds schrikbarend veel. En elk stuk plastic in de natuur is potentieel gevaarlijk voor zeedieren, biodiversiteit en ook de menselijke gezondheid. En als het niet in de oceaan terechtkomt, dan moet het ergens blijven. En dat ‘ergens’ is vaak in een rivier, op het land, in het bos of op het strand. Klein voordeel is dat het dan wel makkelijker op te ruimen is. Gelukkig doen heel veel mensen dat al. Bedankt, plastic heroes.

Lekker schuimen zonder plastic

Ik ben al een poosje fan van het bedrijf Wild. Niet alleen omdat ze plasticvrije deodorant verkopen (je koopt een metalen houder en daar kun je steeds in karton verpakte vullingen voor bestellen), ze hebben als bedrijf ook al meer dan 300.000 bomen geplant in samenwerking met On a mission en doen nog veel meer goede dingen. Zo hebben ze recent geholpen met het schoonmaken van de River Thames en het strand van Brighton plasticvrij gemaakt in samenwerking met Ocean Generation.

wild douchegel

En ze hebben mijn badkamer nog een stapje plasticvrijer gemaakt. Douchen gaat namelijk prima met een fijn stuk zeep of ‘solid body wash’, maar we hébben een bad, dus zo af en toe wil ik daar wel eens in. En dan is het wél lekker als er schuim in zit. Dus kocht ik zo af en toe een fles met douchegel (wat ik dus gek genoeg alleen in bad gebruik). En nu kan dat dus ook plasticvrij.

Je bestelt een metalen houder met pompje, en daar doe je een composteerbare fles in. Deze fles is gemaakt van bamboepulp en groenteafval en composteert sneller dan een bananenschil. En of het lekker schuimt? Nou en of!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *