Groenere keuzes klinkt nog niet heel concreet hè? Het kan me eigenlijk niet groen genoeg zijn, maar ik focus me op dit moment vooral op: plantaardig eten, hergebruik en upcycling, zo min mogelijk nieuwe spullen kopen, afval scheiden, moestuinieren en het ondersteunen van duurzame, groene bedrijven.
Eén van de eerste groene keuzes die ik ooit maakte was het beperken van mijn gebruik van plastic. We kopen zo min mogelijk plastic verpakkingen, scheiden het plastic dat we toch in huis hebben consequent van het overige afval en we winkelen nooit zonder een eigen tasje mee te nemen. Toen ik leerde haken was dat dan ook een van de eerste dingen die ik wilde maken: een boodschappentas. Maar het kan natuurlijk nóg groener, bijvoorbeeld door het gebruik van tweedehands materialen. Oftewel: upcycling!
Hier in het dorp hebben we een superleuke kringloopwinkel waar ik al jaren vrijwilliger ben. Sinds een paar maanden sta ik daar niet meer achter de kassa, maar zit ik aan de koffietafel te knutselen met tweedehands stofjes en wolletjes. Op die manier ontstond dit boodschappentasje, waarvan ik nu zal uitleggen hoe jij hem zelf kunt maken.
Benodigdheden:
- Een naaimachine is wel handig. Heb je die niet? Vraag bij je (schoon)moeder, tante, oma of buurvrouw of ze jou haar naaimachine wil lenen. Of ga naar een naaicafé*.
- Nog steeds geen naaimachine? Het kan op zich natuurlijk ook met de hand… Veel succes!
- Naald en draad, schaar, centimeter, strijkijzer (hoeft niet, wel handig), spelden, potloodje
- Tweedehands stofjes. Dit kan zijn: oude gordijnstof, een oude theedoek, kussensloop, keukenschort, zakdoek, sjaaltje, dekentje, een rok of bloesje dat je niet meer draagt. Eigenlijk maakt het niet uit. Zelf combineer ik het liefst twee of drie verschillende stofjes in één gek tasje, maar je kunt je tasje natuurlijk ook uit één stofje maken, mits je er genoeg van hebt.
Besluit als eerste of je je tasje van één stofje wilt maken of van verschillende stofjes. Kies één, twee of drie leuke stofjes.
Knip uit de gekozen stof twee rechthoeken van 43×50 cm. Groter of kleiner kan ook, wat jij wilt. Leg de rechthoeken met de goede kant op elkaar en spelt de randen vast. Dit hoeft niet per se, je kunt ook gelijk de naaimachine erbij pakken.
Naai de rechthoeken aan twee lange kanten en één korte kant aan elkaar vast, zodat je een zak met een opening krijgt. Je kunt op de hoeken simpel verder naaien door het volgende te doen: zorg dat je naald in de stof zit, klik het voetje van je naaimachine omhoog, draai de stof een kwartslag en klik het voetje weer naar beneden. En naai verder. Klaar? Zigzag gelijk even de randen, zodat ze niet gaan rafelen.
Maak vervolgens een boord aan de bovenkant van het tasje, door de bovenste rand één keer om te vouwen en dicht te naaien. Denk er om dat je je tasje nog binnenstebuiten hebt als je dit doet.
Dan de hengsels! Knip twee stroken stof van ongeveer 10×50 cm. Vouw de stroken in de lengte dubbel, met de goede kant op elkaar, en naai de lange uiteinden aan elkaar vast. De korte uiteinden laat je open. Het wordt dus een soort tunneltje van stof.
De stroken zijn nu bijna klaar om hengsels te worden, maar ze zitten nog binnenstebuiten. Vouw ze goed en strijk ze langs de naad plat. Het strijken maakt het vastnaaien aan de tas een stuk gemakkelijker. Nu je toch bezig bent, strijk ook gelijk even de naden van je tasje.
Vervolgens naai je de hengsels één voor één vast aan de binnenkant van de tas. Ik heb ze geplaatst op 9 cm vanaf de zijkanten, maar dit mag je helemaal zelf weten – het is ook afhankelijk van hoe groot je je tasje hebt gemaakt. Vooraf meten en aftekenen is wel aan te raden, zodat je zeker weet dat je de hengsels aan beide kanten op dezelfde plek vast maakt.
Het vastnaaien kan even een gedoe zijn, maar nadat je het een keer hebt gedaan gaan de andere drie uiteinden al een stukje makkelijker.
Zitten de hengsels vast? Dan is je groene boodschappentas klaar voor gebruik!
* Jep, naaicafés zijn een ding. Leuk hè? In verschillende plaatsen zit er eentje, kijk maar eens hier: www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=naaicaf%C3%A9
Afieke van der Zande (33) schrijft en kletst graag over duurzaamheid. Samen met haar man droomt zij van een eenvoudig leven in een tiny house op een weilandje in Drenthe. Op www.vegahippie.com en haar youtube kanaal Vegahippie deelt zij regelmatig wat haar bezig houdt op het gebied van veganisme, groene keuzes, creativiteit en upcycling, gezondheid en eten.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.