Ooit was het vreselijk oubollig. Tenminste, dat vond ik: zo’n vaas met droogbloemen en korenaren op tafel. Maar de ‘droogbloem’ is terug. Of misschien is ie wel nooit echt weggeweest en stond ie al die tijd gewoon achterin de kast. Het is in ieder geval goed nieuws want zo’n droogboeket is heel duurzaam.
Bloemen door de brievenbus
Een paar maanden geleden kreeg ik als verrassing een brievenbuspakje van een vriendin. Ik had geen idee wat erin zat maar het rook in ieder geval zo sterk naar ‘bos’ dat mijn hond er ook nieuwsgierig aan ging snuffelen. Toen ik het opendeed bleek er een klein bosje droogbloemen in te zitten. Takjes met mooi generfde blaadjes, zaaddoosjes op een stengel en een paar bloemetjes.
Het ideale bosje voor een vaasje dat ik al had en veel te weinig gebruik. Het is een plateautje met daarop negen kleine vaasjes. Ieder groot genoeg voor één enkele bloem. Maar bloemen die ik in mijn tuin pluk leven niet zo lang in de ieniemienie-vaasjes. Dit bosje was ideaal, water hoefden ze niet. En zo had ik maandenlang plezier van het bosje. Elke dag als ik de woonkamer in kwam, dacht ik ‘het ruikt hier naar het bos’.
Bloemen met mest en broeikasgas
Een bosje verse bloemen op tafel staat heel fris en groen, maar bloementeelt als industrie is niet zo schoon. Er wordt veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en meststoffen en het telen in kassen kan erg milieubelastend zijn. Ook wordt er erg veel water verbruikt voor het telen van bloemen.
Daar komt het vervoer van de bloemen naar winkel of ontvangers nog bij. Het bosje droogbloemen dat ik kreeg kon niet alleen heel milieuvriendelijk in een kartonnen doosje verzonden worden, het gaat ook nog eens maanden en misschien wel jaren mee. Het staat nu even in de kast, maar in het voorjaar zet ik het weer in de vensterbank. Of op tafel.
Zelf doen met bloem
Wil je het nog groener doen dan het kopen van een droogboeket? Ga dan zelf aan de slag en leer hoe je bloemen moet drogen. Bloemen met een harde (houtige) steel zijn het makkelijkst om te drogen. Rozen bijvoorbeeld, of lavendel. Lavendel heb ik in de tuin staan, dus ik denk dat ik deze zomer eens ga proberen om het bosje dat ik heb uit te breiden met wat eigen bloemen.
Er zijn online diverse blogs te vinden van bloem-droog-enthousiasten, dus ik weet wat me te doen staat. Ik moet de bloemen afknippen voordat de knoppen echt open zijn en ze dan ondersteboven laten drogen om te voorkomen dat de kopjes gaan hangen. Ik hoop dat mijn lavendeltakjes net zo lekker gaan ruiken als de rest van het bosje.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.