De nadelen van het recyclen en hergebruiken van plastic

Al jaren scheidt ik mijn afval en breng ik braaf mijn plastic afval naar een speciale container. Maar het begint steeds meer te voelen als ‘schuld afkopen’. Want plastic recyclen is eigenlijk helemaal niet zo goed als het klinkt. Helaas!

Dat zou zo mooi zijn he, dan is het dus niet meer zo erg om wegwerp plastic te gebruiken. Want we hergebruiken het toch weer?

nadelen recyclen hergebruiken plastic blog

Er zijn twee belangrijke redenen waarom plastic recyclen eigenlijk helemaal geen goed idee is. En dan komt daar eigenlijk ook nog een reden bij, namelijk de energie die ervoor nodig is en alle kosten dat het met zich mee brengt.

Reden 1: plastic vergaat nooit, er komt dus alleen maar meer en meer bij…

Dit is iets wat eigenlijk pas de laatste tijd echt tot me begint door te dringen. Al het plastic wat erbij komt, is voor altijd op onze aarde aanwezig. Het breekt nooit af. Ook niet na honderden jaren (zoals je soms nog wel eens leest). Het valt wel steeds meer uiteen in heel kleine stukjes. Zodat het uiteindelijk microplastic of nanoplastics zijn. Maar dan bestaat het dus nog steeds.

Door plastic te recyclen wordt er misschien wel iets minder nieuw plastic bij gemaakt, maar het zorgt er ook voor dat er nog steeds veel wegwerp plastic wordt gebruikt. Het kan immers gerecycled worden? Maar er is nog iets gevaarlijks aan de hand, en daarmee kom ik bij reden nummer twee…

Reden 2: gerecycled plastic is van mindere kwaliteit

Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht. In ons water, in dieren, in onze voeding, overal in. Dit zijn de beruchte microplastics of nanoplastics. En dit wordt alleen maar meer met gerecycled plastic. Best wel een probleem dus!

Daarom is het écht belangrijk om te stoppen met wegwerp plastic. Het is begrijpelijk dat voor bepaalde producten plastic het beste materiaal is. Maar dit moet dan plastic van goede kwaliteit zijn waar héél lang mee gedaan kan worden. Maag wegwerp plastic en plastic van lage kwaliteit moet echt stoppen. Er komt alleen maar meer en meer bij op de wereld, en het kan nooit écht afgebroken worden.

Het moeilijkste om plastic mee te vermijden vind ik, zijn de verpakkingen uit de supermarkt. Maar in veel gevallen kun je wel zelf thuis al veel plastic vermijden. Stop bijvoorbeeld in ieder geval met makkelijk te vervangen spullen als boterhamzakjes, wegwerp flesjes water en rietjes.

Op zoek naar alternatieven? Bij GreenJump vind je een ruime keuze aan drinkflessen van RVS maar ook broodtrommels van RVS of handige herbruikbare zakjes. Bij Dille&Kamille shop je herbruikbare rietjes van bamboe of RVS en allerlei andere handige plasticvrije spulletjes. Neem ook zeker een kijkje bij zero waste shops zoals Oceonics en ZoZero.

De nadelen van het recyclen en hergebruiken van plastic

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.