Help, de muggen komen! Welke natuurlijke middeltjes helpen?

Het is weer genieten, van al die zon en aangename temperaturen. Maar met warm weer komen ook de muggen. Het is nog maar eind mei, maar afgelopen week was ik al een paar keer gestoken. En normaal heb ik niet eens zoveel last van muggen (ook al woon ik in de buurt van water). Dus ze zijn er vroeg bij dit voorjaar. Als ze er nu al zijn, dan zouden we wel eens een jeukerige en kriebelige zomer kunnen krijgen!

natuurlijke middelen muggen blog

Wat te doen tegen muggen?

Muggen zijn een van de weinige beestjes die ik dood sla. Ik doe dat niet met vliegen, spinnen of andere beestjes. Maar muggen zijn vervelend en ze kunnen je ook nog eens uit je slaap houden. En ze steken. Niet alleen gaan die bulten jeuken, maar muggen kunnen zelfs ziekten verspreiden. Dus het is goed om muggen en hun steken zoveel mogelijk te vermeiden. Maar kun je dat ook doen zonder chemische middelen?

Want hoe je het ook wendt of keert, producten met DEET werken wel. Ik gebruikte het zelf tijdens een vakantie naar Italië, waar we vanaf dag 1 volledig werden lek geprikt door tijgermuggen (die je met het Zika-virus kunnen besmetten). We gebruikten een middel met Deet en werden niet meer geprikt. DEET (N-diethyl-m-toluamide) werd in de jaren veertig ontwikkeld. Het doodt muggen niet, maar weert ze af. Het is een stof die ervoor zorgt dat het beestje je niet meer kan waarnemen. Handig, maar de vraag is of het wel zo veilig is.

Uit onderzoeken blijkt dat je alleen bij hoge concentraties moet oppassen met DEET en vooral als je zwanger bent. Bij normaal gebruik op de huid zou het veilig zijn. Nog los van de nadelen die er kunnen zijn voor je eigen gezondheid, zou je DEET ook kunnen mijden, vanwege mogelijke gevaren die de stof voor de natuurlijke omgeving kan opleveren. Daarom vind je hieronder natuurlijke alternatieven die je tegen muggen beschermen en ook nog eens volledig veilig zijn voor jezelf en alle levende wezens om je heen.

Recept: weer muggen met deze kruiden

Gebruik de kracht van planten om muggen te weren. Zet een pan met 2 kopjes water op en breng het aan de kook. Heb je verse basilicum, rozemarijn, kattenkruid en lavendel in de tuin? Doe de blaadjes hiervan (je kunt een van deze kruiden gebruiken of meerdere) in water dat je aan de kook hebt gebracht. Zet het vuur uit en laat het water met de kruiden een uur lang afkoelen. Giet het kruidensoepje door een zeef en doe het vocht dat je overhoudt in een spuitfles, tot deze driekwart gevuld is. Vul het mengsel aan met alcohol. Gebruik de spray in de ruimte die je vrij wilt houden van muggen.

Extra vitamines: goed tegen muggen

Er is geen onderzoek naar gedaan, maar mensen die vitamine B slikken (het gaat vooral om vitamine B1), beweren dat ze minder last van muggen hebben. Schijnbaar kunnen muggen je zweet niet goed waarnemen als je vitamine B1 neemt. Probeer het uit en laat ons weten of het werkt!

Appelcider azijn

Een ander luchtje waar de mug niet van houdt is appelcider azijn. Neem dagelijks 2 tot 3 eetlepels appelcider azijn en de muggen hebben geen interesse in je. Deze azijn heeft nog meer voordelen voor je gezondheid (verbetert de stofwisseling en houdt de bloedsuikerspiegel in balans), dus zeker de moeite waard om te proberen.

Alternatieven: natuurlijke anti-muggen middelen

Mocht dit allemaal niet werken, dan zijn er ook nog anti-muggensprays zonder DEET. En ben je toch gestoken? Dan zijn er fijne natuurlijke middeltjes tegen de jeuk, zoals tea tree olie. Werkt snel, weet ik uit eigen ervaring en is ook nog goed tegen allerhande andere huidkwaaltjes. Het ontbreekt nooit in mijn huis- en vakantieapotheek. Heb jij nog andere natuurlijke middelen, waarvan je gemerkt hebt dat ze goed tegen muggen (of hun beten) helpen? We zijn benieuwd!

Een reactie op “Help, de muggen komen! Welke natuurlijke middeltjes helpen?

Reacties zijn gesloten.