Dat wasmiddel niet zo’n onschuldig middel is, blijkt wel uit het feit dat je er een allergische reactie door kunt krijgen en dat het schadelijk is voor het milieu. De stoffen in wasmiddelen zijn moeilijk afbreekbaar en zijn zelfs giftig als ze in het water terechtkomen.
Maar niet alleen kunstmatige geur- en kleurstoffen en optische bleekmiddelen zijn de boosdoeners. Er blijkt in wasmiddel ook nog eens aardolie, oftewel plastic te zitten! En dat staat helemaal niet, of niet duidelijk, op het etiket vermeld. Wie had dat gedacht?
Inmiddels hebben we ook een nieuw, uitgebreid artikel geschreven over alle natuurlijke wasmiddel alternatieven!
Daarin staan heel veel tips, ook zelfmaak opties!
Schone kleren, vervuilend wasmiddel
De meeste mensen zijn zich er wel van bewust dat wasmiddel niet zo goed is voor het milieu. Toch is het natuurlijk een onmisbaar product, want je wilt wel in lekker frisse kleding lopen. Wasmiddel belast het milieu door de chemische ingrediënten. We kennen allemaal wel de optische bleekmiddelen, conserveermiddelen, enzymen en geur- en kleurstoffen.
Maar nu heeft Seepje, fabrikant van wasmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten, onderzoek gedaan naar de bestanddelen van synthetische wasmiddelen.
En hieruit blijkt dat dit soort wasmiddelen gemiddeld tussen de 5 en 10% aardolie (en/of aardgas) bevatten. En dat is net zoveel als voor een plastic wegwerptasje wordt gebruikt.
Niet alle ingrediënten hoeven worden vermeldt
Het nadeel is dat fabrikanten niet verplicht zijn om alle ingrediënten te specificeren op de verpakking. Sowieso zijn de meeste ingrediënten toch al moeilijk te begrijpen, waardoor je al moeite kunt hebben om duidelijk te krijgen wat er in het product zit. Maar als het er niet eens op hoeft te staan, wat heeft een label dan voor zin? Je kunt op die manier moeilijk zicht krijgen op wat de impact van je keuze voor een bepaald wasmiddel, op het milieu is. De slogan van Seepje naar aanleiding van hun onderzoek is wel duidelijk: Elk wasje kost een tasje!
Het is te hopen dat dit soort onderzoeken een verandering teweeg brengt, zowel bij consumenten als bij producenten. Wasmiddelen kunnen ook heel goed gemaakt worden zonder dit soort toevoegingen. Als je biologisch wasmiddel gebruikt op basis van natuurlijke ingrediënten, wordt het milieu een heel stuk minder belast. Wat zijn dan de mogelijkheden?
Alternatieven voor regulier wasmiddel
Goed om te weten: inmiddels hebben we een nieuw, uitgebreid artikel geschreven over alle natuurlijke wasmiddel alternatieven! Daarin staan heel veel tips, ook zelfmaak opties!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
- Biologisch wasmiddel
Als eerste is er de keuze voor biologisch wasmiddel, met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Dat betekent dat ze geen chemische kleurstoffen bevatten en evenmin parfums. Deze wasmiddelen zijn 100% of bijna 100% biologisch afbreekbaar. Let ook op de verpakking. Is deze van plastic, gerecycled plastic of (deels) van karton? Je kunt kiezen voor vloeibaar wasmiddel of waspoeder. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Kies liefst voor het Ecolabel. - Wasnoten
Wasnoten zijn inmiddels al heel wat jaartjes verkrijgbaar. Deze zepige noten zijn afkomstig van de wasnotenboom (uit India). In de wasnoten zit saponine, wat eenzelfde werking heeft als zeep. Het is dus een natuurlijk product, dat het milieu niet belast. Natuurlijk bevatten wasnoten geen parfum, dus je was krijgt enkel een neutrale geur. Wasnoten kun je ook goed op lagere temperaturen gebruiken. Je gebruikt 4 wasnoten voor een was en deze zijn ongeveer 3 keer te gebruiken. Daarna kunnen ze in de groene bak. - Wasballen
Een ander milieuvriendelijk alternatief voor wasmiddel is de wasbal. Er zijn verschillende soorten wasballen verkrijgbaar met ieder een iets andere werking. Er zijn wasballen die bio-keramische balletjes bevatten. Deze ioniseren het water, wat het vuil kan losweken. Er zijn ook varianten, zoals de wasbal van Ecozone, die pellets bevatten die hypoallergeen zijn en een anti-bacteriële werking hebben. Je kunt zo’n wasbal 1000 wasbeurten gebruiken, dus je kunt er ook nog flink wat kosten op wasmiddel mee besparen. - Alternatieve wasmiddelen
Waterstofperoxide: Dit middel is al van oudsher bekend als natuurlijk bleekmiddel en vlekkenverwijderaar. Het is een combinatie van waterstofperoxide en natriumcarbonaat. Het bevat geen chloor of optisch bleekmiddel en bestaat uit niet-giftige grondstoffen. Je kunt het ook gebruiken in combinatie met wasnoten. Het is een goed middel voor iedereen die een gevoelige huid heeft (ook voor baby’s). Je kunt twee eetlepels waterstofperoxide aan de was toevoegen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Ook handig: Is je kleding erg vies? Dan kun je je was voorbehandelen, door de vlekken in te smeren met huishoudzeep of ossengal. Mij staat het gebruik van ossengalzeep altijd tegen, want zoals de naam al aangeeft is rundergal een van de bestanddelen. Maar gelukkig kun je ook andere middelen gebruiken, zoals een ecologische vlekkenverwijderaar (deze is een aanrader!).
Er is dus keuze genoeg als je milieuvriendelijk je kleding wilt wassen. Je kan ook ervoor kiezen om zelf wasmiddel te maken. Ik gebruik al jarenlang naar grote tevredenheid een biologisch wasmiddel. Van normaal wasmiddel krijg ik uitslag, dus ook om die reden geef ik de voorkeur aan een wasmiddel met enkel natuurlijke ingrediënten. Wassen met aardolie? Dat doen we liever niet!
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.