Droog voorjaar, natte zomer? 10 tips beter om te gaan met water in je tuin!

Het lijkt erop dat de klimaatverandering een behoorlijk heftig effect heeft op het weer hier. Het voorjaar is de laatste jaren veel droger dan voorheen en de zomer kan juist heel heet of nat zijn. Dat maakt tuinieren niet alleen lastiger, maar het is ook belangrijk dat we ervoor zorgen dat we verstandig om gaan met water. Zodat we in droge periodes niet teveel water verspillen en dat in natte periodes het water kan worden opgevangen of afgevoerd. Pak dus je tuin aan en maak hem klimaatbestendig!

blog tips waterbeheer in tuin drood voorjaar

10 Tips voor goed waterbeheer in de tuin

1. Zorg voor vaste planten

Natuurlijk ga je niet voor een tuin vol tegels. Wil je planten in je tuin, kies dan vaste planten. Bij je keuze zou je rekening moeten houden met de grondsoort, zon en schaduw en droge of vochtige plekken. Planten zorgen voor schaduw op de bodem, waardoor deze beter vocht kan vasthouden. En ze bieden schuilplaatsen voor dieren en insecten. Vaste planten vragen minder onderhoud, dus zijn een goede keuze als je niet veel tijd hebt.

2. Zet een regenton neer

Een regenton is een zeer waardevolle investering. Koppel de regenpijp van je huis of schuur af en sluit hem aan op de regenton. Je kunt hierin veel water opslaan, wat je later in de droge periodes kunt gebruiken. Zorg dat er altijd een overloop in de regenton zit, zodat overtollig water kan weglopen.

3. Creëer hoogteverschillen

Hoogteverschillen maken je tuin niet alleen mooi en afwisselend, maar kunnen ook waardevol zijn in het beheer van water. Sommige gedeeltes van je tuin die lager liggen, zullen hierdoor vochtig kunnen blijven. Regenwater blijft hier langer staan en zakt na verloop van tijd weg. Hogere gedeeltes blijven altijd droog.

4. Minder tegels, meer groen

Heb jij veel tegels in de tuin, haal hier dan een gedeelte van weg. Kiezen voor minder tegels heeft veel voordelen: regenwater kan goed wegzakken en vult het grondwater aan. Dit brengt als voordeel mee dat bij hevige regen het rioolstelsel minder snel overbelast raakt. Maar een groene tuin wordt ook minder heet dan een oppervlak vol tegels, en de tuin biedt voeding en schuilplaatsen voor bijen, vlinders, vogels en vele andere dieren. Maak jouw tuin, groot of klein, een fijne verblijfplaats voor dier en mens.

5. Kunstgras in plaats van tegels

Geen groene vingers en vind je het lastig om een tuin bij te houden? Ook dan zijn er slimme oplossingen, zoals kunstgras. Het voordeel is dat kunstgras je tuin een groene uitstraling geeft, maar het heeft in tegenstelling tot gewoon gras ook geen water nodig, zodat besproeiing niet nodig is. Verder kan regenwater gewoon wegzakken. Het blijft natuurlijk kunstgras en is niet natuurlijk. Maar het is een betere keuze dan tegels en je voorkomt er de grauwe uitstraling van een tuin vol tegels mee.

6. Maak een regenwatervijver

Met een vijver kun je een regenwaterbuffer creëren. Om dit te doen, maak je aflopende oever, waar een variëteit aan planten op kan groeien. Zo blijven deze er groen en weelderig uitzien, ook al wisselt de waterstand. Er kunnen vochtverschillen ontstaan, maar daardoor is er veel diversiteit in bloemen, planten en dieren.

blog tuin water

7. Open goot in je tuin

Een open goot is als een beek of riviertje door je tuin. Hiermee kun je regenwater afvoeren naar een vijver, grindstrook of sloot, waar het water kan worden opgeslagen. Niet alleen een mooie manier om het water in je tuin beter te beheren, maar ook een verfraaiing van de tuin. De open goot biedt zelfs een leuke mogelijkheid voor je kinderen om te spelen.

8. Grind in plaats van tegels

Met grind of steenslag maak je een betere keuze dan met tegels in de tuin, op paden of op de oprit. Deze vormen van bodembedekking kunnen beter water doorlaten. Een nadeel is dat het meer onderhoud vergt: er kan meer onkruid tussen opschieten en het moet soms aangevuld en geharkt worden.

9. Waterdoorlatende verharding

Er zijn plekken in de tuin waar verharding nodig is. Denk aan je terras, de oprit en op tuinpaden. Maar er is meer mogelijk dan alleen stoeptegels of klinkers. Kies, zoals hierboven ook staat, voor grind. Ook stapstenen zijn een leuke optie voor een pad of waterdoorlatende grastegels voor de oprit. Deze bodembedekking zorgt ervoor dat regenwater kan wegzakken en dat het grondwater weer wordt aangevuld. Ook laat deze waterdoorlatende verharding nog veel ruimte voor natuurlijk bodemleven, wat weer goed is voor de biodiversiteit.

10. Kies een groene erfafscheiding

De uniforme houten schutting is een veel gekozen erfafscheiding. Maar in plaats daarvan zijn hagen en struiken een natuurlijker optie. Deze vormen een fijne schuilplaats en bron van voeding voor vogels, kleine dieren en insecten. Een natuurlijke erfafscheiding helpt daarbij ook je tuin koel houden en bevordert de afvoer van water.

Er zijn dus veel slimme manieren om je tuin en daarmee onze wereld meer bestendig te maken tegen het onvoorspelbare weer. Je tuin lijkt maar een klein stukje natuur, maar als meer mensen ervoor zorgen dat dit kleine ecosysteempje niet grijs maar groen is, kan dit veel verschil maken, zowel voor de mens als voor de gehele natuur.

 

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *