10 tips om duurzamer Sinterklaas te vieren (met kinderen)

Het is weer zover, de Sint is in het land! Sinterklaas staat voor gezelligheid en genieten, maar voor kinderen óók voor het krijgen van cadeaus. Niet alleen op pakjesavond zelf, maar ook nog meerdere keren tijdens het schoen zetten. Overal in winkels en supermarkten verschijnen schappen met schoencadeautjes, wat helaas voor een groot deel bestaat uit troep.

Ik heb zelf (jonge) kinderen en maak het dus volop mee. Daardoor merk ik ook dat kinderen snel gefocust kunnen zijn op ‘krijgen’ en ‘willen’ en ook soms grote cadeaus gaan verwachten. Lastig!

sinterklaas duurzaam

Focus op gezelligheid en samenzijn

Ik probeer ook gewoon in gesprekjes, wanneer het ter sprake komt, te benadrukken dat Sinterklaas vooral een heel gezellig feest is. Dus wanneer wij het hebben over pakjesavond, benadruk ik hoe leuk het is dat die en die komen, en dat oma komt, dat we dan lekker samen gaan eten met zijn allen, en hoe fijn dat is. Dus dat probeer ik ze op die manier een beetje mee te geven.

Verder zijn we thuis lekker bezig met knutselen, en is het ook altijd leuk om zelf lekkere dingen te gaan maken, zoals pepernoten bakken natuurlijk! Door dit soort dingen te doen, die sowieso goed passen bij deze tijd van het jaar, kun je een beetje de focus verleggen naar gezelligheid en knusheid, in plaats van alleen de cadeaus.

Wil jij ook dat Sinterklaas weer meer draait om gezelligheid en samenzijn, en niet alleen om kopen en consumeren? Dan heb ik wat leuke duurzame Sinterklaas tips voor je.

Tips voor een duurzamere Sinterklaas

 1. Koop zoveel mogelijk cadeautjes tweedehands
  Ga (dit kan ook ruim voordat het Sinterklaas tijd is) naar de kringloop en koop daar wat leuke schoencadeautjes, of struin op Marktplaats voor dat ene mooie cadeau wat je kind zo graag wil.
 2. Ruil met elkaar
  In mijn omgeving zitten mensen met oudere kinderen, waardoor zij soms leuke spullen hebben die leuk zijn voor mijn jongere kinderen. Dit is vooral geschikt voor bijvoorbeeld gezelschapsspellen, maar ook voor bijvoorbeeld dingen als Playmobil of Lego. Ook kun je onderling met elkaar ruilen!
 3. Kies een gezelschapsspel als cadeau
  Hiermee kom ik meteen op de volgende tip, kies een leuk spel als cadeau! Spelletjes zijn leuk en gezellig, het is dan wel een ‘product’ maar het draait niet om hebben, het is iets wat je samen met elkaar doet, en vaak zelfs jarenlang.
 4. Koop een fair trade chocoladeletter
  Ja, ze horen er gewoon bij die chocolade letters! Maar kijk er eens naar welke je precies koopt, en kies er eentje met fair trade chocolade. Kijk naar het Max Havelaar keurmerk bijvoorbeeld.
 5. Geef nuttige cadeaus
  Wat ik ook meestal doe – mede omdat het gebruikelijk is meerdere cadeaus te geven met pakjesavond – is het geven van nuttige cadeaus. Sinterklaas is ideaal om een lekker warme nieuwe pyjama te geven bijvoorbeeld, of een leuk nieuw dekbedovertrekset (die lenen zich overigens ook heel goed als doorgeef cadeau van oudere kinderen! Zeker met populaire thema’s zoals eenhoornds, of minecraft waar kinderen op uitgekeken raken). Voor volwassenen zijn lekker warme (wollen) sokken een ideaal cadeau!
 6. Geef knutselspullen
  Knustelen doen veel kinderen toch altijd wel, daar ontkom je niet aan en het is goed voor hun creatieve ontwikkeling. Geef daarom met Sinterklaas leuke nieuwe knutselspullen waar ze lekker mee aan de slag kunnen gaan! Je kan ook kiezen voor duurzame knutselspullen, dat is allemaal met veilige ingrediënten.
 7. Laat het niet alleen om de cadeaus gaan
  Veel mensen doen een dobbelspel of schrijven gedichten. Niet iedereen doet dit, en ja het kost misschien wat meer tijd. Maar het is leuk wanneer pakjesavond niet alleen om het uitpakken en krijgen van cadeaus draait. Dus maak surprises, schrijf een leuk gedichtje of haal een grap uit (zoals 1 verpakte pepernoot). Zijn er geen kinderen meer bij die nog geloven, dan kan een dobbelspel een leuk idee zijn.
 8. Koop duurzaam
  Ontkom je er niet aan om iets nieuws te kopen, geeft niks! Probeer duurzame cadeaus te kiezen van kwaliteit, iets wat lang mee gaat. Vermijd winkels waar je alleen maar goedkope prul kunt halen. Kies liefst voor iets zonder batterijen, en vermijd goedkoop plastic.
 9. Laat je niet verleiden in de winkel
  Wat mij steeds heel erg opvalt, is dat je nu overal – dus ook bij je supermarkt – allerlei versieringen en prul kan kopen. Sommige dingen zijn best leuk, ik heb me ook een keer laten verleiden om Sinterklaas slingers te kopen (die gebruiken we elk jaar opnieuw) maar sommige dingen zijn echt onnodig, zoals wegwerp bakjes met een Sint printje erop. Weersta het, maak het gewoon gezellig thuis met kaarsjes en zelfgemaakte knutsels. Ook slingers kun je zelf maken! 😉
 10. Verpak het duurzamer
  Deze vind ik zelf nog wel lastig, want ik vind inpakken met pakpapier echt heel erg leuk om te doen (en ok ja, uitpakken ook!). Maar je kan best creatief zijn met alternatieve inpakmethodes. hergebruik bijvoorbeeld dozen die nog mooi zijn, je vind ze vaak ook bij de supermarkt. Doe er een mooi touw of lint omheen, en het ziet er al snel leuk uit! Ook kun je inpakken met doeken en touw. Je kan ook de typische jutten zakken gebruiken, en die gebruik je dan volgend jaar weer. En andere opties is dan nog om Sinterklaas papier proberen te hergebruiken.

Er zijn vast nog meer tips te bedenken om Sinterklaas duurzamer te vieren! Voor mij ligt de focus vooral om wat ik mijn kinderen hierin meegeef, zij zijn tenslotte de volgende generatie! Ik hoop dat ik ze mee kan geven dat je niet gelukkig wordt van steeds maar mee willen, en ook niet van het kopen van goedkope spullen (die snel stuk gaan). Weet jij nog leuke tips om het Sinterklaas feest duurzamer te maken? Hoe vieren jullie Sinterklaas?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *