Thuiswerken? Met deze 4 tips doe jij dat duurzaam! (en je bespaart ook geld)

Na de corona periode werken veel mensen nog steeds thuis. Soms is dat voltijd, maar ook deeltijd is mogelijk. Misschien doe jij dat ook wel! Het is lekker makkelijk: geen files, je stapt je kamer in, klapt je laptop open en je werk kan beginnen.

duurzaam thuiswerken tips

Hoewel dat makkelijk is, moet je er wel rekening mee houden dat je vanaf nu thuis meer energie verbruikt. Je bent nu namelijk de hele dag thuis. Maar het heeft als voordeel dat je zelf kunt zorgen voor een energiezuinig en milieubewust kantoor.

In deze blog vind je 4 tips waarmee je thuiswerken duurzaam kunt maken.

Tips voor duurzaam thuiswerken

Thuiswerken: misschien deed je het al, misschien wil je het gaan doen. Het heeft veel voordelen voor jezelf: je verspilt geen tijd meer in files en doordat je zelf je tijd kunt indelen, geeft dit veel vrijheid. Ook voor het milieu is thuiswerken een goed idee, omdat je geen woon-werkverkeer meer hebt en kunt kiezen voor een duurzame inrichting.

Ik werk zelf al jaren vanuit huis. Ik vind het zeker relaxed en kan mijn uren indelen zoals ik wil. Maar het is wel waar dat je er rekening mee moet houden dat je energiekosten omhoog gaan. Daarom geef ik je hieronder tips om je kantoor milieubewust in te richten en duurzaam te werken.

1. Ga voor een duurzame inrichting

Wie nog op zoek is naar een inrichting voor het kantoor: schaf geen splinternieuwe meubels aan. Je kunt eerst in je eigen huis rondkijken naar meubels: een boekenkast die je niet gebruikt of een archiefkast. Ook kringloopwinkels bieden goede meubels aan of kijk op websites waar mensen tweedehands spullen aanbieden.

Het is wel belangrijk om ergonomisch te werken. Goed kantoormeubilair vind je ook op faillissementssites, waar je prima meubels vind tegen aantrekkelijke prijzen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Mijn bureau komt van een dergelijke site, plus kasten van de kringloopwinkel en de boekenkasten van mijn familie.

2. Kies voor refurbished apparaten

Heb je een nieuwe laptop of smartphone nodig, kijk dan eens bij refurbished apparaten. Refurbished is niet hetzelfde als tweedehands. Dit zijn artikelen die terug zijn gestuurd, soms omdat het een verkeerde bestelling was of vanwege een klein technisch mankement. De laptop of smartphone wordt helemaal nagekeken, schoongemaakt en gerepareerd als dat nodig is en vervolgens voor een lagere prijs weer verkocht. Vandaar dat het product als nieuw kan zijn, of met kleine gebruikssporen. Als jij een refurbished apparaat koopt, spaar je het milieu, omdat er geen nieuw apparaat wordt gemaakt.

duurzaam thuiswerken tips blog

3. Let op energiekosten

Werkte je vroeger buitenshuis, dan zette je vast de verwarming laag als er niemand thuis was. Nu je in je eigen kantoor werkt, zet je waarschijnlijk wel de verwarming aan en dat ga je merken aan je energiekosten. Toch kun je ook in dit geval energie besparen. Houd de deur van je werkkamer dicht, trek een lekker warme trui aan en leg een deken over je benen.

Vooral gas is erg duur op het moment. Schaf een elektrische kachel aan, zodat je de centrale verwarming uit kan laten en alleen je kantoor verwarmt. Ik heb dat zelf afgelopen winter gedaan en dat scheelt echt enorm in de kosten. Als je zonnepanelen hebt, is het zeker effectief. Krijg je het toch koud, loop dan de trap af naar de keuken voor een warm bakkie koffie of thee! Kom je ook weer even in beweging!

Een andere manier om energie te besparen is door te letten op de apparaten die aan staan. Vaak blijven printers en monitoren aan staan, ook als je ze niet gebruikt. Zet ze uit aan het einde van de werkdag. Trek ook oplaadsnoeren van smartphones uit het stopcontact. Dat zijn sluipende energievreters. Natuurlijk doe je ook alleen de lampen aan in de ruimte waar je bent.

4. Dataverkeer beperken

Het is waarschijnlijk niet iets waar je veel bij stil staat, maar ook je dataverkeer heeft een grote impact op het milieu (daarover schreef ik eerder ook deze blog). Ook op dat gebied kun je besparen. Neem als voorbeeld beeldbellen. Als er videobeelden worden doorgestuurd, kost dat erg veel data. Bel je zonder beeld (eigenlijk een ouderwetse conference call), dan scheelt dat in Microsoft Teams 75% aan data en in Zoom 90%. Natuurlijk vinden we het leuk om elkaar te zien, maar aan de andere kant is het ook wel lekker rustig zonder beeld. Dan kun je lekker bellen in je pyama of je joggingpak!

Dat klinkt leuk, een cloud, maar dat is gewoon een datacentrum

Andere slurpers van energie zijn de data die we met zijn allen massaal bewaren. Foto’s, video’s, documenten, afbeeldingen, ze worden allemaal opgeslagen in de cloud. Dat klinkt leuk, een cloud, maar dat is gewoon een datacentrum. Deze enorme gebouwen zijn grote energieverbruikers en het dataverkeer neemt alleen maar toe. Tussen 2017 en 2020 is het energieverbruik van datacentra verdubbeld. Je kunt hier zelf natuurlijk wat aan doen: verwijder oude bestanden, ruim foto’s op en sla wat je wilt bewaren op op een externe harde schijf.

Thuis werken geeft je de mogelijkheid duurzaam te werken. Het is ook fijn dat je een werkomgeving kunt creëren die sfeervol is en waar je je prettig voelt. Zet lekker wat planten op je bureau of in je boekenkast. En mocht je nog twijfelen: ik vind het heerlijk dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Ik houd regelmatig pauze en tussendoor doe ik wat yoga en mindfulness oefeningen in mijn slaapkamer. Zo kom ik de werkdag wel door!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *