Waar moet je op letten bij de aanschaf van een menstruatiecup?

Menstruatiecups worden steeds populairder. Dat is ook niet zo gek: er zitten ontzettend veel voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. Ben jij benieuwd wat een menstruatiecup precies is en welke cup je het beste kunt kopen? Lees dan snel verder.

waar moet je op letten bij aanschaf menstruatiecup blog

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cupje dat je in je vagina draagt als je ongesteld bent. Het vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen. Een cup vangt ongeveer drie tot vijf keer meer op dan een tampon.

De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van 100% medische siliconen. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal dat droogheid en irritaties voorkomt. Door het soepele en flexibele materiaal voel je menstruatiecups niet zitten tijdens het dragen ervan. Dit maakt het dragen van een menstruatiecup super comfortabel.

Duurzaam

Eén van de grootste voordelen van de menstruatiecup is dat het een duurzaam product is. Een menstruatiecup is namelijk herbruikbaar: je kunt 1 cup tot wel 10 jaar lang gebruiken.

Een klein rekensommetje: normaal gesproken gebruikt een vrouw ongeveer 400 tampons per jaar. Dit zijn 4.000 tampons in 10 jaar. Deze worden allemaal weggegooid na één keer gebruik. Deze wegwerpproducten veroorzaken enorm veel restafval. Een vrouw produceert in heel haar leven ongeveer 60 kg restafval als ze tampons gebruikt, en zelfs 90 kg als ze maandverband gebruikt. Ontzettend veel dus!

Gebruik van de menstruatiecup

Het gebruik van de menstruatiecup is heel eenvoudig. Je vouwt de cup eerst in een vouw die jij prettig vindt. Voor veel vrouwen is dit de C-vouw. Hierbij vouw je de cup dubbel, zodat de rand van de cup vanaf de bovenkant gezien een C-vorm krijgt.

Daarna breng je de cup in. De cup vouwt automatisch open in je vagina en creëert een vacuüm. Dit zorgt ervoor dat de cup goed blijft zitten. Je kunt daarom alles doen wat je normaal gesproken ook doet als je een cup draagt, zoals sporten, zwemmen en slapen.

Na maximaal 12 uur verwijder je de cup en giet je de inhoud leeg in het toilet. Na het schoonspoelen van de cup kun je hem weer opnieuw 12 uur dragen.

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup?

Al met al zitten er een hoop voordelen aan het gebruik van de menstruatiecup. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Een menstruatiecup is herbruikbaar en produceert geen restafval.
  • Langdurige bescherming. Een menstruatiecup neemt 3 tot 5 keer meer op dan een tampon en hoef je dus veel minder vaak te verschonen. Je kunt een cup tot wel 12 uur lang dragen.
  • Omdat je een cup 10 jaar kunt gebruiken, bespaar je jezelf de aankoop van ongeveer 4.000 tampons.
  • Je voelt een menstruatiecup niet zitten en je kunt er alles mee doen wat je normaal gesproken ook doet.
  • Een menstruatiecup bevat geen chemicaliën of andere schadelijke stoffen, in tegenstelling tot maandverband en tampons. Deze producten bevatten vaak resten van bestrijdingsmiddelen, bleekmiddelen, dioxinen en parfums die via je vagina je lichaam binnenkomen.
  • Droogt je vagina niet uit, omdat het je bloed slechts opvangt in plaats van absorbeert.
  • Voorkomt irritaties. Het materiaal is 100% lichaamsvriendelijk en zorgt er daarom voor dat je biologische evenwicht wordt behouden.
  • Geen nare geurtjes. Doordat de cup zich vacuüm zuigt, komt je bloed niet in contact met zuurstof. Dit voorkomt de vorming van nare geurtjes.

Welke menstruatiecup kopen?

Ben jij ook overtuigd van de voordelen van de menstruatiecup en wil jij graag een menstruatiecup kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

Maat

Welke maat menstruatiecup je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Vaak ligt het aan de hevigheid van je menstruatie of je een grote of kleine cup nodig hebt. Tip: kies voor een aanbieder waarbij je gelijk twee maten voor de prijs van één geleverd krijgt.

Steeltje

Er bestaat een grote variëteit als het aankomt op steeltjes. Kies uit hygiënisch oogpunt het liefst voor een steeltje dat niet hol is. Er kunnen namelijk gemakkelijker resten in holle steeltjes achterblijven. Vermijd daarnaast bolletjes, hendeltjes en korte platte steeltjes. Het fijnste is een steeltje dat je gemakkelijk kunt afknippen, voor het geval hij bij jou uitsteekt en gaat irriteren.

Hardheid

De meeste vrouwen vinden zachte cups het comfortabelst. Harde cups kunnen pijn doen bij het inbrengen en verwijderen en voel je mogelijk zitten tijdens het dragen.

Kleur

Wil je het liefst een zo natuurlijk mogelijke menstruatiecup? Ga dan voor een kleurloze cup.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.