Wat is duurzamer: de Quooker of de waterkoker?

Vandaag de dag is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu en soms kun je dat al doen met hele kleine dingen. Het gaat hierbij niet alleen om minder autorijden of bijvoorbeeld je afval scheiden. Soms gaat het ook gewoon om kleine dagelijkse handelingen die een stuk duurzamer kunnen. Het leuke is dat sommige aanpassingen in je dagelijkse bestaan ook nog economische voordelen voor jezelf kunnen opleveren.

wat is duurzamer waterkoker quooker

Een van deze voorbeelden is bijvoorbeeld je kopje thee. Ooit weleens nagedacht hoe je de duurzaamheid van theedrinken kunt verhogen? Misschien ben je al goed op weg met je ‘eerlijke’ thee en je duurzame beker zonder plastic, maar soms kan het nog beter.

Quooker of de waterkoker?
Hoe kook je bijvoorbeeld het water van je thee? Doe je dat met de Quooker of gebruik je altijd de waterkoker? Dan is het misschien handig als je even doorleest. Welke manier is duurzamer en wat zijn de verschillen? Daarnaast is het misschien verstandig om sowieso eens te kijken naar het soort stroom dat je verbruikt. Met groene stroom ben je natuurlijk ook beter bezig voor het milieu en als je een energievergelijker gebruikt, kun je ook nog eenvoudig de goedkoopste groene stroom vinden.

Quooker
Tegenwoordig kom je de Quooker steeds meer tegen. Ze zijn ook heel handig als je heel snel kokendheet water wilt hebben. Dit water komt uit een speciale kraan die aangesloten zit op een reservoir. In dit reservoir van een aantal liter wordt het water aan de kook gebracht en op een temperatuur van 110 graden gebracht zonder het water te laten koken. Dit kokende water kun je dus tappen uit de kraan en gebruiken voor bijvoorbeeld de thee.

Energie
Zowel de Quooker als de waterkoker hebben dus energie nodig om het water te verwarmen. Alleen is de waterkoker klaar met energie verbruiken zodra het water aan de kook is en de Quooker heeft nog energie nodig om het water op temperatuur te houden. Gelukkig is het reservoir wel goed geïsoleerd, maar dat op temperatuur houden, kost toch ongeveer 10 joule per seconde. Je kunt dit enigszins vergelijken met een lamp van 10 watt die je het hele jaar laat branden wat ongeveer 87 kWh per jaar is. Zeker als je de Quooker dag en nacht op temperatuur houdt, merk je dat op een gegeven moment echt wel aan je energierekening. Dus als het echt gaat om energiezuiniger bezig te zijn, dan verliest de Quooker het van de waterkoker.

Verspilling?
Toch heeft de Quooker ook voordelen ten opzichte van de waterkoker. Met een waterkoker kook je namelijk vaak meer water dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Het waterverbruik bij de Quooker is lager dus dat draagt ook bij aan een beter milieu. Als mensen minder water gebruiken, hoeft er ook minder water gezuiverd te worden, wat ook weer duurzamer is.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Wat is duurzamer: de Quooker of de waterkoker?

  1. Sanne de Wit zegt:

    Ik ben van mening dat als wij allemaal wat meer letten op het milieu dat het al een groot verschil maakt. Super leuke website met allerlei eco-goodies. I like it!

Reacties zijn gesloten.