Wist je dat je huid het grootste orgaan van het lichaam is? Dus als je jezelf insmeert met crème, lotion of zeep, is dat meteen een behoorlijk oppervlak. Hoe verzorg jij je huid, weet je wat er in je crèmes zit? Ik zal eerlijk zijn, ik weet het niet. Maar een van de belangrijkste ingrediënten van lotions en crèmes is olie. Dit is bedoeld om de huid te voeden en te beschermen. Maar als deze olie minerale olie is, afkomstig van aardolie, is dit dan wel echt een verzorgend ingrediënt? Je kunt het je haast niet voorstellen. Daarom duiken we vandaag eens diep in de wereld van de olie.
De oorsprong van minerale olie
In vroeger tijden wilden mensen hun huid ook al verzorgen, en natuurlijk deden ze dat met plantaardige oliën. Dit werkte prima, maar omdat het een natuurproduct was, bedierf het natuurlijk wel na een tijdje. Het gaat stinken en oxideren. Toen er eenmaal aardolie gebruikt ging worden, bleek dat dit probleem opgelost kon worden. Minerale olie, dat synthetisch vervaardigd werd, kon als basis van allerlei crèmes gebruikt worden. En het had veel voordelen om dit te doen.
Wat zijn minerale oliën nu eigenlijk? Als je lotion of crème gebruikt, zie je vaak termen als petrolatum, liquid paraffin, white mineral oil, paraffinum liquidum of paraffin oil. Deze worden allemaal verkregen uit aardolie. Aardolie is natuurlijk een fossiele brandstof, die ontstaat uit de resten van dierlijk en plantaardig leven. Als aardolie (petroleum) wordt omgezet in gasbenzine via destillatie, ontstaat paraffine als bijproduct.
Petrolatum is een bijproduct dat ontstaat wanneer er in de bodem geboord wordt. Er blijft dan een kleverige stof op de boor achter en dat is petrolatum, oftewel vaseline.
Nu klinkt dit niet bepaald aantrekkelijk in de oren. Zijn dat stoffen die je op je huid wilt smeren? De basis van veel crèmes is dus niet echt natuurlijk. Nu is het wel zo dat minerale olie voor cosmetisch gebruik sterk gezuiverd en bewerkt wordt. Er blijft daardoor een geurloze, kleurloze en zeer zuivere stof over. Deze is (volgens producenten) veilig in gebruik. En ook iets om bij stil te staan: ook plantaardige oliën worden gezuiverd en bewerkt voor ze op de huid kunnen worden gesmeerd.
Wat zijn de voordelen van minerale oliën?
Het voordeel van minerale olie is natuurlijk dat het een goedkope grondstof is, maar ook dat het heel stabiel is. Verder blijft het door de bewerking lang houdbaar, gaat het niet stinken en de olie zorgt ervoor dat een zalf of crème goed smeerbaar is. Minerale olie vormt een laagje op de huid, waardoor het deze veel bescherming biedt. Dit is prettig voor mensen met een gevoelige huid of eczeem.
De nadelen
Als eerste is er natuurlijk de belangrijkste vraag: zijn minerale oliën veilig om op de huid te gebruiken? Als je graag natuurlijke producten gebruikt, zul je waarschijnlijk geneigd zijn om te denken, dat een product op basis van aardolie niet veilig kan zijn. Ook ik denk dat. Maar wij als consument zijn natuurlijk geen wetenschappers. Het is lastig om erachter te komen wat precies de waarheid is. Producenten van cosmetica beweren natuurlijk dat hun producten veilig zijn. Voorstanders van natuurlijke producten geven argumenten waarom ze dat niet zijn. Ik kan ook informatie vinden die beide standpunten verdedigt.
Minerale olie is afkomstig van aardolie. Pure aardolie is vanzelfsprekend niet veilig om op je huid te smeren. Vaseline en paraffine zijn echter grondig bewerkt en zuiver. Ze bevatten geen agressieve chemicaliën. Dat kan ook niet, anders zou iemand met eczeem het niet op zijn huid kunnen smeren. Er is hier veel onderzoek naar gedaan en beide stoffen worden ook veelvuldig in ziekenhuizen gebruikt, ook bij mensen met een gevoelige huid. Als je er op die manier naar kijkt, lijkt het erop dat deze ingrediënten niet schadelijk zijn.
Onnatuurlijk en gewenning voor de huid
Maar het zijn geen natuurlijke stoffen. En ze hebben toch ook wat nadelige effecten. Minerale olie beschermt de huid heel goed. Het komt als een vettig laagje op je huid te liggen en houdt op die manier vocht vast en werkt als een beschermlaagje. Dat is fijn als je een droge en kwetsbare huid hebt, maar het maakt de huid ook lui. Daarom moet je ook blijven smeren. Stop je met het product, dan heeft je huid vaak veel tijd nodig om de balans te herstellen.
Een ander probleem met dit paraffine en vaseline is dat deze de huid niet voeden. Ze beschermen wel en werken verzachtend, maar dit is enkel oppervlakkig. De onderliggende huidlagen worden niet gevoed, omdat de olie niet in de huid trekt.
Een laatste nadeel is het feit dat minerale oliën niet gemaakt worden van hernieuwbare grondstoffen. Olie is een fossiele brandstof en zal op een gegeven moment uitgeput raken. De oliën zijn daarnaast ook niet biologisch afbreekbaar en daardoor slecht voor het milieu.
Jouw eigen keuze
De keuze voor een verzorgingsproduct op basis van minerale olie of een natuurlijke olie is persoonlijk. Wij als consumenten kunnen moeilijk beoordelen wat nu precies veilig is en wat niet. Minerale oliën brengen best veel nadelen met zich mee en dat kan een goede reden zijn om ze te mijden. Er is wat voor te zeggen om alleen pure en natuurlijke producten op je huid te gebruiken. Die verzorgen net zo goed, misschien nog wel beter, dan producten op basis van minerale olie.
Maar als je huidproblemen hebt en die zijn goed te behandelen met een crème op basis van paraffine of vaseline, dan heb je natuurlijk ook alle reden om hiermee door te gaan.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.