Blije doekjes | Mijn ervaring met wasbaar maandverband

Tijdens een vakantie in Californië vorige zomer was ik al snel helemaal weg van Whole Foods. Deze biologische supermarkt heeft een heel groot assortiment, ook aan non-food zoals make-up (yay!) en andere natuurlijke verzorgingsproducten. Daar zag ik ook voor het eerst Glad Rags in de schappen staan: herbruikbaar maandverband. Maar dan hip.

Ik weet nog dat mijn moeder ooit vertelde dat er in haar jeugd alleen maar stoffen maandverband bestond en dat dat dan uitgewassen moest worden. Zij vond het wegwerpmaandverband een hele vooruitgang.

wasbaar maandverband ervaring blog

Ik niet echt. Omdat ik ziekte van Crohn heb, draag ik elke dag een inlegkruisje en in sommige periodes elke dag maandverband. Als je dan, zoals ik, kiest voor een biologisch merk (omdat je dan zeker weet dat er geen nare chemicaliën in het katoen zitten en omdat er niet zo’n plastic ‘toplaagje’ overheen zit dat tegen je huid gaat schuren), dan kan dat best in de papieren lopen. Omdat je natuurlijk een paar keer per dag ‘verschoont’ doe je nog geen week met zo’n pakje.

Wasbaar maandverband, maar dan handig

Dus toen ik bij Whole Foods de Glad Rags zag staan heb ik ze gelijk gekocht en uitgeprobeerd. Terug in de tijd zou mijn moeder zeggen, maar met minstens één verbetering: je hoeft ze niet met een veiligheidsspeld aan je ondergoed vast te maken, maar ze sluiten gewoon met een handig drukkertje.

Manlief noemt ze, in een letterlijke vertaling van de merknaam, ‘blije doekjes’.

Na één keer dragen was ik gelijk verkocht: ik vind het heel comfortabel zitten en heb helemaal geen last gehad van een schurend gevoel, dat ik nog wel eens heb met wegwerpmaandverband. Daarnaast scheelt het ook heel veel afval.

Nooit meer weggooi maandverband

Na gebruik moet je het maandverband even uitspoelen met koud (!) water (eventueel een poosje laten staan in water) en dan in de wasmachine. Ze kunnen zelfs in de droger, maar vaak hang ik ze gewoon aan het wasrek. Inmiddels heb ik een flink voorraadje besteld. Ook verschillende Nederlandse webwinkels verkopen herbruikbaar maandverband (favoriet bij mij zijn flanellen inlegkruisjes zonder anti-leklaagje), alleen dan van andere merken.

wasbaar-maandverband-imse-vimse

Voor mij geen weggooi-maandverband meer. Behalve misschien op vakantie, hoewel ik ook dan meestal gewoon een wasje doe, desnoods in de wasbak van mijn hotelkamer. Echtgenoot voelt zich dan gelijk ‘thuis’: ‘Hier hangen ook allemaal van die blije doekjes over kranen uit te druppelen…’

Wasbaar maandverband (van biologisch katoen) is onder andere te koop bij Greenjump, en je vindt ook een uitgebreide collectie wasbaar maandverband bij Menstruatiecups.nl. Een fijn merk is ImseVimse, deze vind je bij allebei deze shops. Deze zijn gemaakt van biologisch katoen en zijn vrij van schadelijke stoffen.

De wasbare inlegkruisjes van ImseVimse zijn wasbaar in de wasmachine op 60 graden. Incidenteel kun je ze ook tot 90 graden wassen. Je bewaart ze na gebruik droog in bijvoorbeeld een waszak of emmertje of je kunt ze in water bewaren tot je ze gaat wassen. Je kunt ze gewoon met je was mee wassen of je kunt aan het eind van je menstruatie alles tegelijk wassen als je voldoende voorraad hebt.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.