fbpx

Blije doekjes – mijn ervaring met wasbaar maandverband

ervaring-met-wasbaar-maandverbandTijdens een vakantie in Californië vorige zomer was ik al snel helemaal weg van Whole Foods. Deze biologische supermarkt heeft een heel groot assortiment, ook aan non-food zoals make-up (!) en andere verzorgingsproducten. Daar zag ik ook voor het eerst Glad Rags in de schappen staan: herbruikbaar maandverband. Maar dan hip. Ik weet nog dat mijn moeder ooit vertelde dat er in haar jeugd alleen maar stoffen maandverband bestond en dat dat dan uitgewassen moest worden. Zij vond het wegwerpmaandverband een hele vooruitgang.

Ik niet echt. Omdat ik ziekte van Crohn heb, draag ik elke dag een inlegkruisje en in sommige periodes elke dag maandverband. Als je dan, zoals ik, kiest voor een biologisch merk (omdat je dan zeker weet dat er geen nare chemicaliën in het katoen zitten en omdat er niet zo’n plastic ‘toplaagje’ overheen zit dat tegen je huid gaat schuren), dan kan dat best in de papieren lopen. Omdat je natuurlijk een paar keer per dag ‘verschoont’ doe je nog geen week met zo’n pakje.

Dus toen ik bij Whole Foods Glad Rags zag staan heb ik ze gelijk gekocht en uitgeprobeerd. Terug in de tijd zou mijn moeder zeggen, maar met minstens één verbetering: je hoeft ze niet met een veiligheidsspeld aan je ondergoed vast te maken, maar ze sluiten gewoon met een handig drukkertje. Manlief noemt ze, in een letterlijke vertaling van de merknaam, ‘blije doekjes’. Na één keer dragen was ik gelijk ‘verkocht’: ik vind het heel comfortabel zitten en heb helemaal geen last gehad van een schurend gevoel dat ik nog wel eens heb met wegwerpmaandverband. Daarnaast scheelt het ook heel veel afval.

Na gebruik moet je het maandverband even uitspoelen met koud (!) water (eventueel een poosje laten staan in water) en dan in de wasmachine. Ze kunnen zelfs in de droger, maar vaak hang ik ze gewoon aan het wasrek. Inmiddels heb ik een flink voorraadje besteld. Ook een aantal Nederlandse webwinkels verkoopt herbruikbaar maandverband (favoriet bij mij zijn flanellen inlegkruisjes zonder anti-leklaagje), alleen dan van andere merken.
Voor mij geen weggooi-maandverband meer. Behalve misschien op vakantie, hoewel ik ook dan meestal gewoon een wasje doe, desnoods in de wasbak van mijn hotelkamer. Echtgenoot voelt zich dan gelijk ‘thuis’: ‘Hier hangen ook allemaal van die blije doekjes over kranen uit te druppelen…’

wasbaar-maandverband-imse-vimse

Wasbaar maandverband (van biologisch katoen) is onder andere te koop bij Greenjump. Vanaf €12,95.

Reacties zijn gesloten.