De beste (en lekkerste) ideeën om voedselverspilling te voorkomen

Tegenwoordig kook ik voor mij alleen. Hoewel dat soms iets minder leuk is, geniet ik toch van mijn zelf gekookte maaltijden. Het nadeel van als single eten, is dat je heel vaak voedsel overhoudt. Een zak worteltjes verkopen ze alleen in zakjes van 300 gram. Ook een bloemkool kan ik niet helemaal opmaken (het is lastig om de juiste grootte te schatten, zodat je er precies twee keer van kan eten). Het gebeurt me helaas dus wel eens dat ik wat moet weggooien. Ook al doe ik nog zo mijn best om wat ik overhoud, op te maken of in te vriezen.

voedselverspilling voorkomen blog

De grote zonde van voedselverspilling

Niet alleen bij bedrijven wordt veel voedsel verspild. Schijnbaar zijn wij consumenten toch echt de grootste verspillers: per persoon gooien we per jaar 50 kilo voedsel weg! Dat heeft een gezamenlijke waarde van €2,4 miljard. Dat geldbedrag zegt al iets, maar nog erger is het als je stilstaat bij de hoeveelheid energie die de natuur in de voeding heeft gestopt.

Daarom is het zaak om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen. We kunnen hier allemaal ons steentje aan bijdragen.

Voedsel verspilling kun je voorkomen door:

Restjes groente op te maken:

Heb je een paar tomaten liggen, of een restje broccoli, courgette of champignons? Je kunt ze nog prima verwerken in lekkere gerechten. Denk hierbij aan: Soep (in elke soort soep kun je groenten kwijt), een omelet of een Buddha Bowl. De Buddha Bowl is een hippe maaltijd uit een grote kom, waarin je allerlei groente kunt verwerken, met rijst, quinoa of een ander graan. Voeg noten, ei, tofu en kruiden toe en je hebt een voedzame maaltijd.

Brood over?

Ook brood wordt vaak weggegooid (20%). Het wordt natuurlijk relatief snel oud en kan beschimmelen. Dat kun je natuurlijk voorkomen door het in te vriezen. Maar ook met wat ouder brood kun je nog wat doen. Heb je een paar sneetjes over? Maak croutons (voor door je eigen gemaakte soep), doe het in het broodrooster (dan merk je het niet als het wat ouder is) of maak wentelteefjes.

Gebruik apps

We gebruiken allemaal een smartphone en er zijn handige apps die je kunt gebruiken om voedselverspilling te voorkomen. Het Voedingscentrum heeft een  website en een app, waarmee je gemakkelijk recepten kunt kiezen om restjes in te verwerken (deze heet Slim koken). Ook de app Left2Cook geeft je deze mogelijkheid.

Apps kunnen ook op andere manieren helpen om verspilling te voorkomen. Heb je teveel gekookt? Geef het aan iemand die het kan gebruiken! In Nederland zijn er ruim 700.000 mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de handige apps Bubba of Thuisafgehaald kun je jouw aanbod (hutspot, bloemkool of nasi, of wat je maar over hebt) aanmelden, zodat iemand anders dat kan komen ophalen (met of zonder vergoeding). Leuk om elkaar te kunnen helpen, maar ook om weggooien te voorkomen.

Nog meer tips

Koop slim in: kijk voor je iets koopt naar de houdbaarheidsdatum, daar kun je al een hoop ellende mee voorkomen. Heb je veel ingekocht, vries dan meteen in wat je nu nog niet nodig hebt.

Groente, vlees of vis over? Bewaar het alleen in de koeling als je zeker weet dat je het vandaag of morgen op gaat maken. Doe het anders in de vriezer.

Ook bedrijven proberen de hoeveelheid voedsel die weggegooid wordt te verkleinen. Denk maar aan het aanbod van groente en fruit, dat geen standaard afmeting of vorm heeft. Koop die een keer, het is vaak nog goedkoper ook, maar smaakt hetzelfde!

Dus door slimmer om te gaan met het voedsel in je koelkast (of voorraadkast) kun je ervoor zorgen dat je jaarlijks minder eten weg hoeft te gooien. En wil je zelf ook wat gemakkelijker kunnen eten en tegelijkertijd ervoor zorgen dat bedrijven minder verspillen? Gebruik een app om te zien welk restaurant er maaltijden overheeft en haal deze op (Toogoodtogo of Nofoodwasted).

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.