Biologisch dilemma in de gewone supermarkt: kopen of niet kopen?

Twee keer per week rijd ik naar de supermarkt (op de fiets natuurlijk) en dan loop ik er weer tegenaan: koop ik biologische producten of niet? Het liefste zou ik alleen maar biologisch kopen, maar dat is voor mij financieel helaas niet haalbaar. Wat jammer dat het niet zo geregeld is, dat deze producten zoveel subsidie kregen dat ze goedkoper waren dan de rest!

Is biologisch wel zo logisch?

Want veel mensen zouden graag producten eten, die met respect voor de natuur geproduceerd werden. Nu is het helaas zo dat je voor een gewone komkommer 80 cent betaalt en voor een biologische 40 cent meer. Een biologisch brood kost €2,65, terwijl een gewoon bruin brood rond de €1,20 kost (afhankelijk van wat je wilt natuurlijk). Een gewone pot pindakaas heb je voor €1,75, voor een biologische pot betaal rond de €2,50.

biologische boodschappen blog

Helaas tikken dat soort kleine bedragen snel aan. Maar dat niet alleen. Als je eens goed kijkt naar de biologische producten in de supermarkt, kun je je ook afvragen hoe milieubewust deze zijn. Let er als eerste maar eens op waar ze vandaan komen. Een biologische komkommer kan heel goed uit Spanje komen: deze dorstige groente wordt geteeld in een land waar vaak water tekort is. En als hij groot en groen is geworden, wordt hij honderden kilometers over de snelweg vervoerd naar ons land.

Wat is het voordeel van deze biologische komkommer op de “gewone” komkommer die hier in Nederland wordt geteeld? In Nederland wordt een komkommer in een kas geteeld en dat is inderdaad niet groen. Maar dat is groente telen in het buitenland en die hier naartoe vervoeren ook niet. Het lijkt mij dat het voordeel van biologisch telen dan eigenlijk verloren gaat.

Biologisch in plastic

Een ander vervelend punt van biologische producten kopen in de supermarkt, en dan vooral de groente, is dat er plastic omheen zit. Ik heb dat eens nagevraagd bij een medewerker. De broccoli, de komkommer, de bloemkool, ze zaten in het plastic. Ik wil dat plastic helemaal niet. Hij gaf aan dat er twee redenen waren om dit te doen.

De eerste is: zo blijven de producten langer houdbaar. Er zou veel meer verspild worden als ze niet verpakt waren en dat zou natuurlijk zonde zijn. Het plastic houdt het verser, maar beschermt de groente of fruit ook tegen beschadiging tijdens transport.

Ten tweede gaat het diefstal tegen. Diefstal? Als de supermarkt alleen maar een sticker met “biologisch” op de groente zou plakken, kunnen mensen deze eraf halen en het product zo meenemen en afrekenen als een gewoon product. Volgens mijn lokale supermarkt werd er minstens 5 kilo per week aan biologische broccoli gestolen, toen er nog geen plastic verpakkingen werden gebruikt. En dat was alleen nog maar de broccoli. Dus zo zie je maar, diefstal heeft zelfs impact op het milieu en de economie.

Inkopen doen bij de biowinkel

Op zich is het dus wel begrijpelijk dat biologische producten in plastic verpakt worden. Het blijft wel problematisch dat het zo duur is. Maar ook daar is een oplossing voor. Is er bij jou in de buurt een biologische winkel of boerderij? Dan kun je natuurlijk ook daar gaan shoppen.

Het fijne is dat deze winkels vaak streekproducten verkopen: deze komen dus uit de buurt en zijn echt biologisch. De wet- en regelgeving zijn voor deze winkels namelijk veel strenger dan voor supermarkten. Je kunt er dus van op aan, dat wat je hier koopt echt biologisch is. Groente en fruit dat in de buurt is geteeld, is meestal heel betaalbaar. Daarbij komt dat je groente en fruit zonder verpakking kunt kopen. Je boodschappen bij de biologische winkel doen, is dus goed voor je portemonnee, de boeren in de buurt en het milieu!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

4 reacties op “Biologisch dilemma in de gewone supermarkt: kopen of niet kopen?

 1. Dina zegt:

  Wat een onzin.De groenten en fruit staan voordurend onder controle. Gewoon reclame voor de biologische supermarkt!? Alles in vervuild in de wereld.Tsja behalve de biologische producten niet. Ik blijf gewoon “Normale groenten en fruit ” kopen.
  Is gezond voor mijn portemonee!

 2. Jort zegt:

  Ik snap dat je dit een vervelend dillema vindt! Ik kijk zelf vaker naar welke branche ik weet dat het biologisch gewoon goed zit. Dan kijk ik ook altijd even via https://www.folderbode.nl/coop/ om te kijken wat de prijzen zijn en wat er in de aanbieding is. Werkt voor mij kei goed, misschien een handige tip? 🙂

 3. Linda zegt:

  Ik vind het wel meevallen wat prijzen betreft. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik geen pakjes of zakjes gebruik. Ik ga de kortingsbakken in de supermarkten af op jacht naar biologische groenten. Daar zit vaak van alles in wat nog prima te eten is. Soms vries ik het in als er veel van hetzelfde ligt. Verder heb ik bewust de keuze gemaakt om liever meer te betalen voor biologisch eten, dan niet biologisch te eten. Dat betekent dat ik op andere gebieden meer moet rekening houden met mijn budget, dat heb ik er graag voor over. Mijn gezondheid is belangrijker. Ook kweek ik groenten en fruit in mijn tuin en pluk ik planten in het wild. Dat scheelt ook weer in de kosten.

 4. Frank zegt:

  Meestal zijn de bio producten inderdaad een stuk duurder. Daarbovenop zag ik een keer bio boontjes maar toen ik etiket las zag ik dat het van andere kant van de wereld kwam… dan toch maar groenten van hier gekocht maar geen bio.
  Toch ga ik hier in België geregeld winkelen in de bioplanet

Reacties zijn gesloten.