‘Vliegend buffet’ is altijd open: vogels bijvoeren mag het hele jaar

Eén van de oudste herinneringen aan mijn opa is het kijken naar de vogeltjes in zijn tuin. Vaak zaten ze in de boom achterin de tuin maar soms ook in het voederhuisje: zo’n houten huisje op een voet. En zo leerde ik het verschil tussen een mus en een mees en een kauw en een kraai.

Mijn opa had zelfs een ‘eigen’ merel die ’s morgens bij de keukendeur zat omdat hij wist dat mijn opa dan meelwormen voor hem uit de schuur ging halen.

vogels bijvoeren blog

Nu heb ik zelf een tuin, of nou ja, een stadstuintje. Qua afmeting is het niet veel, maar er staan een enorme frambozenstruik en een weelderige vlinderstruik in en er hangen nestkastjes aan de muur dus het is er vol leven. Op elk willekeurig moment kun je er een stuk of 10 mussen rond zien scharrelen, twee meesjes komen ook vaak op bezoek, een paar duiven, een merel, kauwen en een ekster zijn er ook vaak te zien. En in het najaar komt ‘mijn’ roodborstje weer terug.

Een paar dagen geleden zag ik hem voor het eerst sinds maanden weer, ongetwijfeld gelokt door al het lekkers wat ik op heb gehangen: een open pot vogelpindakaas, pinda’s in een metalen houder en vetbolletjes.

Ik dacht altijd dat je vogels pas ‘mocht’ voeren als het echt hartje winter is en ze moeite hebben met het vinden van voedsel, maar de website van de vogelbescherming is heel duidelijk: vogels hebben het hele jaar door veel energie nodig dus bijvoeren mag altijd. Bovendien is de groen armer aan kalk dan jaren geleden dus vogels kunnen wel wat hulp gebruiken.

In de zomer doe ik dat vaak in de vorm van broodkruimels en verder is er in de border tussen de plantjes genoeg te vinden, maar zodra de wintertijd is ingegaan verzorg ik een volledig buffet.

Als je zelf ook vogelvoer op wil hangen, let er dan goed op dat je geen vetbollen in plastic netje ophangt; vogels kunnen er verstrikt in raken en het (bijna) lege netje kan wegwaaien en bijdragen aan de plastic soep. Veel dierenwinkels en tuincentra verkopen ook bollen zonder netje.

Vogelpindakaas is vooral bij meesjes erg in trek. Veel supermarkten verkopen plastic potjes met pindakaas. Koop je liever geen plastic, kijk dan even bij een tuincentrum of dierenwinkel, die verkopen vaak vogelpindakaas in glazen potten.

Vers water vinden vogels ook altijd fijn. Let alleen goed op: bij strenge vorst is het beter om geen ‘open water’ klaar te zetten.

Wist je trouwens dat je roodborstjes en mussen ook een plezier doet met havervlokken en dat merels wel een rozijntje lusten?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.