Duurzaam reizen: op safari in Kenia

In deze tijd waarin het reizen over de hele wereld is stilgelegd, hebben we de kans om na te denken over hoe we dit in de toekomst kunnen blijven doen, zonder schade aan te richten aan het milieu. En zonder schade te richten aan mensen in ontwikkelingslanden die wonen in toeristische gebieden en op bijvoorbeeld safaribestemmingen.

duurzaam reizen safari kenia

Het huidige reisverbod heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er heuse babybooms plaatsvinden onder de olifanten in het Amboseli National Park in Kenia. We moeten ervoor zorgen dat de populaties wilde dieren toe blijven nemen, ook als het toerisme weer op het oude niveau is. Aan de andere kant zien we ook dat initiatieven voor het behoud van wilde dieren en tegen stropers momenteel geld mislopen (dat zij normaal gesproken uitvangen uit de Afrikaanse safari-industrie). Lokale economieën die sterk afhankelijk zijn van het toerisme in Afrika, zoals bijvoorbeeld Kenia, verliezen hun belangrijkste bron van inkomsten.

Het huidige reisverbod heeft er voor gezorgd dat er heuse babybooms plaatsvinden onder de olifanten in het Amboseli National Park in Kenia.

Zodra het reisverbod wordt opgeheven en er weer naar Kenia gereisd kan worden, kun je kiezen voor een duurzame safari die de lokale gemeenschappen, economische ontwikkeling en het behoud van wilde dieren ondersteunt, terwijl de ecologische voetafdruk verkleind wordt. Zo kun je bijvoorbeeld voor CO₂-compensatie kiezen als je je visum Kenia aanvraagt.

Hier vind je een aantal andere tips voor een duurzame safari in Kenia:

CO₂-uitstoot compenseren bij het aanvragen van een visum Kenia

Het begint eigenlijk al voordat je op reis gaat. Voor vertrek moet je een visum voor Kenia aanvragen. Het visum Kenia is een elektronische reistoestemming en kan dus gemakkelijk online worden aangevraagd. Hiermee bespaar je je een rit naar het consulaat. Bij het invullen van het online aanvraagformulier voor het visum Kenia kunnen reizigers een bewustere keuze maken door de CO₂-uitstoot van de vlucht van en naar Kenia te compenseren door middel van steun aan projecten die de CO₂-uitstoot elders verminderen. Afhankelijk van de afstand van de vlucht wordt een bedrag in rekening gebracht dat volledig ten goede komt aan de projecten van GreenSeat. Alle projecten van GreenSeat worden gecontroleerd door onafhankelijke, door de VN erkende instanties.

Duurzame touroperator

Kies voor een gerenommeerde touroperator die de principes van duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan. Hiermee help je de lokale bevolking door het betalen van de kosten voor het parkbeheer en het behoud van de wilde dieren en door het verblijven in een safariaccommodatie die lokaal personeel in dienst heeft en hen een eerlijk loon betaalt.

Vaak bestaat de mogelijkheid om de lokale gemeenschap waar het kamp mee samenwerkt te bezoeken en te leren van hun kennis. Hier kun je lokaal voedsel en handgemaakte souvenirs kopen en zo een steentje bijdragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de gemeenschap. Om je CO₂-uitstoot nog verder te verminderen kies je voor een safari zonder gemotoriseerd voertuig. Maak bijvoorbeeld een boottocht of ga ter voet of op de fiets.

Overnachten in een duurzaam safarikamp

Overnachten in een duurzaam safarikamp betekent niet dat je op safari gaat zonder luxe. Er zijn tegenwoordig prachtige ecofriendly lodges en safarikampen beschikbaar die gebruikmaken van hernieuwbare energie zoals zonne-energie, windenergie en biogas. Het zijn er zelfs zoveel dat het kiezen van een accommodatie voor een duurzame safari lastig kan zijn. Een manier om je opties te beperken is het onderzoeken en verifiëren van de certificeringen van de accommodatie die u overweegt te boeken. Dat een safari-accommodatie zich op lange termijn inzet voor en investeert in duurzaamheid kan worden aangetoond door ecotoerismecertificeringen en lidmaatschappen van internationaal erkende instellingen zoals de Global Sustainable Tourism Council en Pack for a Purpose, of als deze erkend wordt op belangrijke toeristische platforms zoals The Safari Awards en de World Travel Market.

Daarnaast zijn er restaurants die deelnemen aan eco-toerisme programma’s die gericht zijn op de bescherming en het behoud van het milieu. Sommige van deze bedrijven gaan nog een stap verder en sponsoren het welzijn van de gemeenschappen om hen heen en bieden donaties aan om educatieve initiatieven te bevorderen. Op plaatsen zoals de befaamde Masai Mara in Kenia hebben de bedrijven in de omgeving de plaatselijke bevolking in dienst en voeren ze een partnerprogramma uit met de gemeenschap om de wilde dieren uit de omgeving in stand te houden. Neem bijvoorbeeld de bescherming van de route die jaarlijks zo’n 2,5 miljoen gnoes, zebra’s en andere wilde dieren afleggen tussen Kenia’s Masai Mara Game Reserve en een aantal van Tanzania’s natuurreservaten.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *