Je zonnepanelen uitzetten: doe het op deze momenten!

Zonnepanelen: ze zijn fantastisch om zelf je eigen energie op te wekken en een steentje bij te dragen aan een beter milieu. En natuurlijk is het fijn om er flink mee te besparen op je energierekening.

Maar wist je dat er momenten zijn waarop je je panelen beter even helemaal uit kunt zetten? We vertellen je in dit artikel meer of wanneer je dit kunt doen.

zonnepanelen uitzetten

1. Negatieve stroomprijs

Het is even slikken: een negatieve stroomprijs? Jazeker! Dit kan gebeuren als er ineens heel veel stroom op het net is, bijvoorbeeld door een overvloed aan zonne- of wind-energie. Energiebedrijven betalen dan zelfs om hun stroom kwijt te kunnen. En jij? Jij betaalt dan dus mee als je je panelen laat blijven produceren!

Je zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs kan dus heel verstandig zijn, zo bespaar je geld én voorkom je onnodig verspillen van energie.

2. Overproductie

Op een stralende dag produceren je panelen vaak meer stroom dan je overdag gebruikt. Zonde om verloren te laten gaan! In dat geval kun je je panelen beter uitzetten. De overtollige energie kun je trouwens ook opslaan in een batterij voor later gebruik – als je dit hebt – of terugleveren aan het net.

3. Onderhoudswerkzaamheden

Tijd om je panelen schoon te maken of te repareren? Je kan dan je zonnepanelen uitschakelen. Zo werk je veilig en voorkom je schade.

4. Bewolkt weer

Logisch: hoe minder zon, hoe minder stroom je panelen leveren. Op een echt grijze dag is de productie soms zelfs nul. Is er weinig zonlicht? Geef je panelen dan een rustpauze en gebruik stroom uit het net.

Extra tip

Met een slimme meter kun je je zonnepanelen op afstand bedienen. Zo kun je ze eenvoudig uitzetten wanneer dat nodig is. Handig!

Door deze tips te volgen haal je het meeste uit je zonnepanelen én bespaar je op je energierekening. Goed voor je portemonnee én voor het milieu!

Laat je in de reacties hieronder weten of jij je panelen wel eens uitschakelt, en waarom!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *