Veilig voor de planeet: met deze merken smeer je geen microplastics

Microplastics zijn écht een groot probleem. Vaak denken we hierbij aan gewoon plastic afval, of de plastic soep in de oceaan. Maar microplastics zitten ook als ingrediënt in allerlei gewone producten die jij misschien wel thuis hebt staan. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om de structuur of textuur van verzorgingsproducten op een goedkope manier te verbeteren. Het zit zelfs in 9 van de 10 verzorgingsproducten.

Er is wel een verbod op microplastics, maar dit geldt alleen voor vaste deeltjes. Vloeibare polymeren zijn dus niet verboden, omdat ze niet als microplastic worden gekwalificeerd. Toch vallen daar veel slechte ingrediënten onder, zoals Polyvinyl Alcohol. Dit stofje is vloeibaar in de tube, maar het laat een plastic laagje achter op de huid. Het wordt dus niet gezien als microplastic, maar het is toch echt plastic en heeft een groot effect op de huid.

verzorging zonder microplastics

Microplasticvrije merken

Een aantal natuurlijke en duurzame merken uit Nederland zijn gaan samenwerken om meer aandacht te geven aan het microplastics probleem. WELEDA, The Lekker Company, Marcel’s Green Soap, Naïf, Smyle, en Witlof Skincare bundelen hun krachten met Plastic Soup Foundation om het belang van microplasticvrije producten te benadrukken.

Volgens een recent onderzoek van de Professor Lukas Kenner, in samenwerking met Plastic Soup Foundation, vormen microplastics een ernstige bedreiging, niet alleen voor het milieu maar ook voor de gezondheid van de mens: “Plastic deeltjes worden opgenomen door kankercellen en blijven, zelfs na celdeling, aanwezig in deze cellen”.

Maria Westerbos, oprichter van Plastic Soup Foundation, benadrukt het belang van dit initiatief: “Juist daarom zijn eigen initiatieven van microplasticvrije merken zo belangrijk. Zo kunnen we samen laten zien aan de consument, de industrie en de politiek dat microplastics niet nodig zijn. Deze merken bewijzen dat.”

535889 image 30 e42a23 original 1713969393

Let op ingrediënten, lees de kleine letters

Actrice Hanna Verboom is helemaal voor een toekomst zonder microplastics in onze verzorgingsproducten. Ze wil mensen bewust maken van het belang om de ingrediëntenlijst op de verpakking te lezen. Samen met deze merken zet ze zich in om de beautyindustrie te veranderen:

“We kunnen pas écht wat veranderen als we samenwerken. Er zijn genoeg alternatieven, dus laten we die gewoon kiezen!” Daarom draait ze samen met de oprichters van die merken de producten in de winkel om. “Op de voorkant staat van alles om je te overtuigen, maar het gaat natuurlijk om wat er achterop staat: de ingrediënten. Daar zit de echte sleutel tot verandering.”

Wil jij alleen nog maar producten zónder microplastics? Met WELEDA, The Lekker Company, Marcel’s Green Soap, Naïf, Smyle en Witlof Skincare zit je sowieso altijd goed. Voor andere merken of producten kun je gebruik maken van de Bead the microbead app. Wil je meer info, dan kun je ook dit gratis e-book downloaden (directe link naar PDF) waar interessante dingen in staan over het microplastics probleem.

Bewaar dit op Pinterest:

pinterest 25

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *