Shampoo zonder microplastics: waarom zou je dat willen?

Het klinkt al niet echt fijn, shampoo waar plastic in zit. En toch bevatten de meeste shampoos kleine plastic deeltjes, oftewel microplastics. Een shampoo zonder microplastics is niet alleen beter voor het milieu, vermoedelijk ook voor je gezondheid. Hoe zit dat?

shampoo zonder microplastics blog

Waarom zou je kiezen voor een natuurlijke shampoo zonder microplastics?

Wat zijn microplastics en waarvoor worden ze gebruikt?

Microplastics zijn hele kleine plastic deeltjes. Ze zijn maximaal een halve centimeter groot, tot nog veel kleiner en dus niet met het blote oog te zien. Deze microscopische deeltjes worden doorgaans gemaakt van synthetisch polymeer, ook wel microbeads genoemd.

Je vraagt je misschien af waarom microplastics überhaupt in verzorgingsproducten worden gebruikt? Nou, het is een relatief goedkoop bestanddeel om producten er gladder uit te laten zien. Ook zorgen microplastics in shampoo ervoor dat deze makkelijker uitspoelbaar is, in vergelijking tot veel natuurlijke ingrediënten.

Verzorgingsproducten zonder microplastics

En toch kun je voor het milieu en je gezondheid beter kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder microplastics. Deze zijn niet alleen vrij van plastic, ook bevatten ze meestal geen andere schadelijke stoffen zoals parabenen en sulfaten. Shampoo en douchegel in zeepvorm is de meest duurzame keus. Ze gaan erg lang mee en zitten niet verpakt in milieuonvriendelijke plastic flessen. Zoals bijvoorbeeld Aleppo zeep. Een natuurlijke en ambachtelijke zeep, gemaakt van olijf- en laurierolie.

Gevolgen van microplastics voor het milieu

Het grootste probleem van plastic, is dat het niet biologisch afbreekbaar is. En daarmee vooral een grote bedreiging voor ons waterleven. Microplastics zijn namelijk zo klein dat de filters van onze waterzuiveringsinstallaties ze niet kunnen tegenhouden. Hierdoor komen ze zo, via ons doucheputje, in de rivieren en oceanen terecht. En vervolgens worden ze onderdeel van onze steeds groeiende ‘plasticsoup’. De deeltjes plastic raken vervuild en worden opgegeten door zeedieren. Uiteindelijk komen ze via de voedselketen ook op ons bord terecht.

Gevolgen van microplastics voor de gezondheid

Wat de precieze gevolgen van microplastics zijn voor onze gezondheid, zal nog verder onderzocht moeten worden. Steeds meer deskundigen maken zich zorgen over de mogelijke negatieve gevolgen van plastic deeltjes. Deze zitten niet alleen in verzorgingsproducten, ook in bijvoorbeeld wasmiddel en synthetische kleding. Er werd altijd aangenomen dat microplastics niet in onze bloedbaan kunnen komen. Onderzoek naar microplastics, door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft inmiddels anders aangetoond. Hier vonden ze microplastics terug in het bloed bij bijna 80% van de onderzochte proefpersonen.

Hoe herken je microplastics in shampoo?

Het is lastig microplastics in shampoo te herkennen omdat deze vaak niet (duidelijk) op de verpakking worden vermeld. Wist je dat in totaal wel meer dan honderd namen voor plastic ingrediënten zijn? Let voor shampoo zonder microplastics op keurmerken zoals ‘zero plastic inside’. Dit keurmerk garandeert dat het product geen plastics bevat. Ook kun je terecht op de website van de Plastic Soup Foundation. Hier vind je alle informatie over microbeads én kun je een gratis app downloaden. Met de ´BeatTheMicroBead´ app kun je snel zien of verzorgingsproducten plastic ingrediënten bevatten. Zo kies je je shampoo voortaan makkelijk en bewust!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *