Is thuiswerken milieuvriendelijk en goed voor je ecologische voetafdruk?

Sinds de lockdowns tijdens corona is thuiswerken helemaal ingeburgerd. Zelf werk ik sowieso veel vanuit huis, net als veel andere mensen die freelancer zijn of zelfstandig ondernemer. Nog steeds sinds de lockdowns werken er meer mensen vanuit huis, dan voor die periode.

Ik kan het me goed herinneren, ik woon in een druk gedeelte van ons land, en ineens waren de wegen bijna leeg. Heel apart, maar natuurlijk wel goed voor het milieu. Want het scheelt ten eerste al ontzettend veel uitlaatgassen.

Zo rustig als toen zal het nooit meer worden. En ik heb niet het idee dat het sindsdien rustiger is op de wegen helaas. Maar het is wel interessant om te kijken naar de voordelen van (gedeeltelijk) thuiswerken op ons milieu. In hoeverre kan dit bijdragen aan je ecologische voetafdruk?

thuiswerken milieuvriendelijk

Minder files, betere luchtkwaliteit

Een van de grote voordelen van thuiswerken is de flinke afname van het woon-werkverkeer. Dit betekent minder auto’s op de weg, wat leidt tot een daling van de CO2-uitstoot en een verbetering van de luchtkwaliteit.

In Nederland leggen we per jaar miljarden kilometers af om van en naar ons werk te gaan. Dit zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen, met alle gevolgen van dien. Thuiswerken kan deze uitstoot aanzienlijk verminderen.

Volgens een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving zou 1,5 dag per week thuiswerken in Nederland al leiden tot een vermindering van 3 miljard kilometer woon-werkverkeer per jaar. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 750.000 auto’s!

Thuiswerken: meer dan alleen werken in je pyjama

Thuiswerken is niet alleen fijn omdat je in je pyjama op de bank kunt zitten. Het biedt ook veel flexibiliteit. Je kunt je werkdag beter inplannen rondom je privéleven. Dit zorgt voor minder stress, een betere balans en meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn: familie, hobby’s, noem het maar op.

En wie er baat bij heeft? Jij én je werkgever! Want een gelukkigere en gezondere werknemer is ook een productievere werknemer. Thuiswerken kan niet in elke branche en bij elk soort baan, maar het is wel steeds meer in opkomst. Ook zijn er steeds meer ict vanuit huis mogelijkheden.

Minder afval

Thuiswerken kan ook leiden tot minder afval. Op kantoor gebruiken we vaak veel papier, plastic bekertjes en andere wegwerpartikelen. Thuiswerken kan hier verandering in brengen. Je kunt bijvoorbeeld een herbruikbare koffiemok gebruiken, minder printen en je lunch thuis maken in plaats van kant-en-klaar eten te kopen.

Meer tijd voor bewustere levensstijl

Thuiswerken kan je ook op andere manieren aanmoedigen om een duurzamere levensstijl te leiden. Zo heb je meer tijd om te koken met verse, lokale producten, in de tuin te werken of te gaan fietsen in plaats van de auto te pakken.

Thuiswerken is niet alleen een handige en efficiënte manier van werken, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.Door minder te pendelen, energie te besparen en minder afval te produceren, kun je met thuiswerken een significante bijdrage leveren aan een schonere planeet.

En dat terwijl je zelf ook profiteert van voordelen zoals een betere balans tussen werk en privéleven, minder stress en meer flexibiliteit.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *