Schokkend! Lees hier wie de grootste verwoester is van het regenwoud

Nederland blijkt de grootste verwoester van regenwoud te zijn!

Schokkend om te horen, maar Nederland blijkt van alle EU landen, de grootste verwoester van tropisch regenwoud te zijn.

Ik dacht juist dat we in dit land trots konden zijn op wat we voor het milieu doen: Er is veel aandacht voor groene energie, voor biologische voeding en natuurorganisaties beschermen onze kwetsbare natuurgebieden. Maar blijkbaar zijn we blind voor wat er verderop in de wereld met kostbare en unieke natuur gebeurt…

Nederland blijkt de grootste verwoester van regenwoud te zijn

 

Consumeren in Nederland

Het WNF publiceerde deze maand een rapport waarin naar voren komt dat Nederland in de top 5 staat van Europese landen die bijdragen aan de ontbossing. Het is zelfs zo dat ons land, samen met Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Polen, België en het Verenigd Koninkrijk, verantwoordelijk is voor 80% van de ontbossing door import van grondstoffen door de EU.

Als je kijkt naar de hoeveelheid tropisch woud dat gekapt wordt per hoofd van de bevolking, komt Nederland zelfs op de eerste plaats terecht! Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde Europeaan tussen 2005 en 2017 verantwoordelijk was voor 5 m² ontbossing. De gemiddelde Nederlander had 18 m² op zijn naam staan.

Natuurlijk weten we allemaal dat we als Westers land een grote ecologische voetafdruk hebben. We doen ons best om deze te verkleinen, we gebruiken tips om afval te beperken en te consuminderen. Maar toch weten we: ons leven is niet echt milieubewust met onze auto’s, elektronica en luxe levensstijl, maar vooral met onze voeding.

Vlees eten is soja verbouwen

In het rapport van het WNF “Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature” staat te lezen dat de verbouw van soja de grootste veroorzaker van vernietiging van oerwouden is. Meer dan 80% van deze soja is bestemd voor de Europese markt en wordt gebruikt als veevoer. De EU is met deze handel elk jaar verantwoordelijk voor het verdwijnen van 5 miljoen hectare tropisch oerwoud. Waar eerst prachtig woud stond, met eeuwenoude bomen, bruisend van uniek leven, worden sojaplantages gebouwd. Weg zijn de torenhoge woudreuzen, bloemen, vogels en insecten. De westerse wereld wil vlees eten.

Ook het WNF maakt zich zorgen. Door het vernietigen van zulke enorme oppervlaktes regenwoud verdwijnen allerlei dier- en plantensoorten. Het oerwoud herbergt een grote biodiversiteit. Daarnaast komt er door het verbranden van omgekapte bomen veel CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. De grootschalige kap van tropisch oerwoud moet voorkomen worden en dat kan ook, beweert Mulder van het WNF.

Oplossingen om vernietiging van oerwouden te voorkomen

Binnen de EU zou de Europese Commissie moeten ingrijpen, zo vinden het WNF en Europese milieuorganisaties. Nou duurt het altijd lang voordat de bureaucratie in actie komt, maar het is de bedoeling dat de Europese Commissie nog voor de zomer met een wetsvoorstel zal komen. Het is natuurlijk te hopen dat hier iets goeds uit voortkomt. Het WNF hoopt dat er een wet komt die het mogelijk maakt dat producten verboden worden, die op een of andere manier met het kappen van regenwoud te maken hebben.

Daarnaast is kap van bossen helemaal niet nodig. Mulder van het WNF geeft aan dat in veel tropische gebieden ruimte genoeg is voor uitbreiding van de landbouw. Er ligt nog veel grond braak, dat zijn gebieden die al eerder ontbost werden. Daar zouden dus nieuwe plantages kunnen komen.

Een andere oplossing is natuurlijk dat we allemaal stoppen met vlees eten. Een wet op dat gebied zal alleen lastig in te voeren zijn, want dat maakt inbreuk op ieders persoonlijke vrijheid. Wat wel gedaan zou kunnen worden, is het invoeren van een hogere belasting op vlees. Dat is bijvoorbeeld een van de actiepunten van de Partij voor de Dieren. Zij willen bijvoorbeeld dat de belasting op vlees verhoogd wordt van 9% naar 21%. Het is misschien een goed begin om mensen bewust te maken van de problemen die vlees eten veroorzaakt.

Het is zeker te hopen dat er actie ondernomen wordt. Niet alleen op het gebied van veevoer, want dat is al erg genoeg. Maar ik las laatst dat er zelfs oerwoud wordt omgehakt voor papieren zakdoekjes. Het is toch een verschrikkelijk idee dat er enorme woudreuzen worden geveld omdat je je neus in een papieren zakdoekje wilt snuiten? Gelukkig las ik in de blog van mijn collega Kim dat daar nu een goed alternatief voor is.

Laten we zorgen dat alle prachtige oerwouden, waar ook ter wereld, beschermd en behouden worden!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Schokkend! Lees hier wie de grootste verwoester is van het regenwoud

  1. El zegt:

    Nederland heeft alleen een grote mond als het op milieu aankomt. Het bouwt enorme zonne- en windparken en de opbrengst daarvan gaat niet naar de gewone burgers, dat levert niet genoeg geld op, maar wordt verkocht aan enorme data centra, die hier worden gebouwd worden, omdat ze goedkoop aan energie kunnen komen hier. Dus waarom zou iemand zich verbazen over het feit dat we de grootste ontbossers zijn, een land dat vee misbruikt in mega stallen en vreselijk laat lijden en waarvan het vlees ook haast niet eens voor Nederland bestemd is, maar wel te eten moet hebben en omdat het zoveel vee is wat vetgemest moet worden op een zo goedkoop mogelijke manier, dan maak je je toch niet druk om een bosje meer of minder. Ik snap wel dat Nederland de klimaatdoelen zo niet haalt, alles wat zou kunnen helpen wordt aan de grootste bieder verpatst.

  2. Celine zegt:

    In plaats van vlees meer taxeren, of verboden….er is ook andere optie: regenerative agriculture. Kijk naar The sacred cow documentary, of Google naar “Tree range chicken”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *