De gevaren van microplastics in babyflesjes

Je kind is je alles en je wilt hem of haar de beste start meegeven die je kunt. Je zorgt misschien wel voor wasbare luiers of gewone duurzame luiers, gebruikt biologisch wasmiddel, natuurlijke verzorgingsproducten en zorgt voor een veilige omgeving. Je kindje kan zo puur en natuurlijk opgroeien en toch… Blijkt daar weer een gevaar uit onverwachte hoek: het plastic flesje waar je baby uit drinkt. Nu blijkt dat ook dat niet veilig is: baby krijgt microplastics binnen!

microplastics baby flesjes gevaarlijk blog

De veiligheid van plastic babyflesjes

Babyflesjes worden veel gebruikt, maar ze zijn wel gemaakt van plastic. Niet zo lang geleden werden ze nog gemaakt van glas: stevig en gemakkelijk schoon te maken. Maar ze waren natuurlijk wel zwaar. Het is makkelijker voor een kindje om een plastic fles vast te houden dan een glazen. Ook de productiekosten voor een glazen fles zijn hoger. Vandaar dat men over is gestapt op plastic flesjes.

Recent is gebleken dat baby’s die dagelijks uit een plastic fles drinken, elke dag meer dan 1,5 miljoen microplastic deeltjes binnen krijgen

Gelukkig wordt wel in de gaten gehouden of het plastic veilig is. Twintig jaar geleden werden de plastic flesjes voor babyvoeding gemaakt van polycarbonaat. Dit bleek BPA te bevatten (bisfenol A). Deze stof bleek erg gevaarlijk voor baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen, omdat het de hormoonhuishouding verstoort. Babyflesjes mogen nu dus geen BPA meer bevatten. Mooi, denk je nu. Babyflesjes zijn dus veilig in gebruik.

Uit onderzoek blijkt plastic niet veilig

Helaas blijken babyflessen van plastic toch niet zo veilig als gedacht. Recent is gebleken dat baby’s die dagelijks uit een plastic fles drinken, elke dag meer dan 1,5 miljoen microplastic deeltjes binnen krijgen. De flesjes, die van polypropyleen gemaakt worden, kunnen per liter vloeistof tot 16 miljoen van deze minuscule stukjes microplastic loslaten. Hoe vaker je je kind te drinken geeft uit een plastic fles, hoe meer deeltjes het binnenkrijgt. In Australië krijgen baby’s bijvoorbeeld vaker de fles dan in Europa, omdat ze daar minder borstvoeding krijgen. Deze kinderen krijgen dus het meeste plastic binnen.

Doordat het water verhit wordt, waar de poedermelk in wordt opgelost, komen er microplastics vrij. Hoe warmer, hoe meer deeltjes

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Dublin, werden 10 verschillende soorten flesjes onderzocht. Onderzoekers volgden baby’s van 12 maanden oud in 48 landen. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

Bij het gebruik van een plastic fles is het vooral warmte die een rol speelt. Doordat het water verhit wordt, waar de poedermelk in wordt opgelost, komen er microplastics vrij. Hoe warmer, hoe meer deeltjes. Dus ook desinfecteren met heet water is wat dat betreft een probleem. De onderzoekers geven aan dat ze niet zeker weten wat de invloed is van deze microplastics op de gezondheid van een baby. Ze willen geen paniek zaaien, maar vinden wel dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan.

Wat te doen met plastic flesjes?

De onderzoekers geven als advies om de babyflesjes voortaan schoon te maken met koud gesteriliseerd (gefilterd) water. Ga je je baby de fles geven, dan kun je de poedermelk beter klaarmaken in een potje dat niet van plastic is. Dat kun je opwarmen en daarna doe je de afgekoelde melk in het flesje. Het wordt zelfs afgeraden om de melk vervolgens in het flesje te schudden.

Het klinkt allemaal vreselijk omslachtig. Als je zo voorzichtig moet zijn, lijkt het mij veel verstandiger om die plastic fles gewoon meteen in de plastic-bak te kieperen. Ik heb (helaas) geen kinderen, maar ik zou ook zeker willen voorkomen dat mijn baby elke dag 1,5 miljoen microplastic deeltjes binnen zou krijgen.

En er zijn genoeg alternatieven voor de plastic fles. Wat te denken van een mooie RVS fles of een van babyfles van glas? Gemakkelijk schoon te maken en geen zorgen om gevaarlijke deeltjes voor je baby.

De gevaren van microplastics in babyflesjes

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “De gevaren van microplastics in babyflesjes

  1. Heleen zegt:

    Gelukkig wist ik dit, en wij gebruiken daarom vanaf het begin al glazen flesjes. Dat bevalt super goed! In het begin gebruikte we de flesjes voor opgewarmde borstvoeding (met een melkopwarmer) en nu maken we er flesvoeding van poeder in. Ik vind het net zo handig in het gebruik als plastic flesjes, en alles kan gewoon in de vaatwasser.

Reacties zijn gesloten.