Maak je huis schoon én gezond met duurzame schoonmaakmiddelen!

Wist je dat de meeste schoonmaakmiddelen vol zitten met schadelijke stoffen? Deze stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en die van je huisdieren. Gelukkig kan het ook anders! Met natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je je huis net zo goed schoon, maar dan zonder al die nare chemicaliën.

ecopods natuurlijk schoonmaken hervulbaar

Er zijn genoeg redenen om over te stappen op natuurlijke schoonmaakmiddelen:

  • Beter voor het milieu: Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten die biologisch afbreekbaar zijn. Dit betekent dat ze geen schadelijke stoffen achterlaten in het milieu.
  • Gezonder voor jou en je huisdieren: De chemische stoffen in traditionele schoonmaakmiddelen kunnen irritatie aan de huid, ogen en longen veroorzaken. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn veel milder en dus veiliger voor je gezondheid.
  • Minstens zo effectief: Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn net zo effectief als traditionele schoonmaakmiddelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je huis minder schoon wordt.

Lees onze tips om duurzamer en natuurlijker je huis schoon te maken:

1. Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zonder microplastics

De meeste standaard schoonmaakmiddelen bevatten chloor, parabenen, siliconen, microplastics en andere synthetische stoffen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, je huis en je gezondheid. Niet echt een heel fijn idee toch? Deze stoffen hoef je ook echt niet per se te gebruiken als je iets goed schoon wilt maken. Ook met schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis krijg je alles gewoon goed schoon.

Natuurlijke en ecologische schoonmaakmiddelen zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten die een stuk minder belastend zijn voor het milieu, maar alsnog even goed schoonmaken. Ook wordt de verpakking vaak gemaakt van gerecycled materiaal of zijn ze herbruikbaar!

2. De juiste dosering gebruiken (dus niet teveel)

Ook als je kiest voor ecologische schoonmaakmiddelen is het goed om erop te letten dat je de juiste dosering schoonmaakmiddel gebruikt. Zo voorkom je dat er een vettig of plakkerig laagje achterblijft op de oppervlakte wat je schoongemaakt hebt. Ook doe je zo een stuk langer met je schoonmaakmiddel, omdat we toch vaak standaard te veel gebruiken als we ons niet aan de dosering houden. Zo bespaar je ook weer!

Wees je er ook van bewust dat je voor schoonmaken niet altijd een volledig volle emmer warm water nodig hebt. Je kunt beter per ruimte een klein beetje water met sop pakken, dan elke keer een volle emmer. Probeer dus altijd de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken, maar kijk of je misschien met minder toe kunt.

Bij wasmiddel hangt dit af van hoe vies je was is, hoe hard het water in jouw buurt is (in Nederland meestal zacht tot gemiddeld) en hoe vol je wasmachine zit. Soms wordt zelfs niet zo vuile was al schoon met alleen water. Zo bespaar je zowel op energie als op water.

3. Kies voor herbruikbaar én hervulbaar

Wegwerpdoekjes zijn erg makkelijk in gebruik, maar natuurlijk niet goed voor het milieu. Kies dus het liefst voor herbruikbare doelen en sponzen, die je na het schoonmaken gewoon kunt wassen. Ook bij schoonmaakmiddelen zelf kun je steeds vaker een herbruikbare mogelijkheid kiezen. Ecologische schoonmaak capsules zijn hier een goed voorbeeld van.

ecopods

Hierbij kun je een lege flacon die je al had staan hergebruiken. Je vult deze met water en doet er daarna een schoonmaak capsule in. Deze capsule bevat een geconcentreerd schoonmaakmiddel, wat je verdund met water tot een nieuwe schoonmaak spray. Op die manier heb je op een makkelijke manier een nieuw schoonmaakmiddel en verklein je het verbruik van plastic. Sommige winkels laten je zelfs je eigen flessen bijvullen.

4. De verpakking op de juiste manier weggooien

En als je een verpakking leeg hebt, kijk dan even hoe je die het best kunt weggooien. Probeer de fles zo goed mogelijk leeg te maken en bij afwasmiddel kan je het laatste beetje mengen met water om het op te maken. Er zijn regels voor hoe je overgebleven spul weg moet gooien. Kijk maar eens naar de Afvalscheidingswijzer, vaak staat het ook op de verpakking. Normaal gesproken spoel je schoonmaakmiddelen gewoon door de gootsteen als je klaar bent, zoals wasmiddel of zeepsop.

Duurzaam schoonmaken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. Met een paar kleine aanpassingen kun je al een groot verschil maken. Gebruik jij al natuurlijke schoonmaakmiddelen? Deel je ervaringen met duurzaam schoonmaken in de comments. We zijn benieuwd naar jouw tips!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *