Zo maak je jouw tuin ecologisch

In de tuinwereld is de laatste jaren steeds meer aandacht voor een ecologische en duurzame tuin. Steeds meer mensen willen met hun tuin een steentje bijdragen aan een beter milieu. Eco-tuinieren heeft namelijk een positief effect op de vertraging van de klimaatverandering, het verminderen van het energieverbruik en het verminderen van de verspilling.

ecologisch tuinieren

Gelukkig zijn er veel opties waarmee je jouw tuin ecologisch kunt maken! In deze blog maak je kennis met een aantal mogelijkheden.

Een goed ecosysteem

Als eerste wil je natuurlijk een goed ecosysteem in je tuin. Hierbij spelen insecten een grote rol. Insecten kunnen erg nuttig zijn voor je tuin, dus het is aan te raden om bij een tuinprobleem eerst te kijken welke insecten dit probleem op kunnen lossen. Zo eten lieveheersbeestjes en gaasvliegen bijvoorbeeld bladluizen, dus bij een bladluisplaag is het aan te raden om deze insecten aan te trekken. Dit kun je doen door zonnebloemen en goudsbloemen te planten, want lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn hier dol op.

Ook zijn vogels een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in je tuin. Je kunt vogels aanmoedigen om jouw tuin een bezoekje te brengen door het plaatsen van vogelvoeders en nestkasten in je tuin. Vogels hebben bijvoorbeeld een goede invloed op de vermindering van slakken in je tuin. Naast de insecten en vogels is de plantenmix natuurlijk ook belangrijk om een goed ecosysteem te creëren. Bepaalde combinaties van planten hebben namelijk positieve effecten op je tuin. Het is dus aan te raden om je hierin te verdiepen, zodat jouw tuin een goed ecosysteem zal opleveren.

Natuurlijke materialen

Een goede toevoeging aan je ecotuin is een tuinhuis om spullen in op te bergen. Tijdens het tuinhuis kopen is het belangrijk om op de materialen van de tuinhuizen te letten. Gebruik natuurlijke materialen, waarbij hout het meeste geschikt is. Qua houtsoort zijn er veel opties, maar je kunt het beste inheemse houtsoorten zoals eiken of douglas kiezen. Kies hout van een duurzame en verantwoorde afkomst, wat te zien is aan de keurmerken STIP, FSC, PEFC of Keurhout.

In plaats van een tuinhuis kun je natuurlijk ook kiezen voor een kapschuur. Een kapschuur is een hoge overkapping met een open voorkant. Doordat een kapschuur geen afgesloten geheel is, is deze optie ruimtelijker dan een tuinhuis. Ook kun je erg goed onder een kapschuur zitten. De meest duurzame optie is natuurlijk om het tuinhuisje of de kapschuur zelf te maken. Dit is dus aan te raden als je het leuk vindt om zelf te klussen aan je tuinhuis.

Natuurlijke erfafscheiding

Om je tuin extra groen te maken, is het een optie om de schutting te vervangen door natuurlijke erfafscheiding. Dit past erg goed in een ecologische tuin en geeft een sfeervolle uitstraling. Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor de plantensoort die je gebruikt voor de erfafscheiding. Je wilt bijvoorbeeld geen soort kiezen wat veel blad afwerpt of niet lekker ruikt. Een veelgebruikte plant voor erfafscheiding is de taxus. Deze plant groeit namelijk niet snel en is erg geschikt voor ons klimaat. Nadelen van dit soort is dat je hem wel vaak moet snoeien, en dat de rode besjes van de taxus giftig zijn.

Als je op zoek bent naar een lagere erfafscheiding, dan is de struikkamperfoelie wellicht wat voor jou. Deze plant groeit op alle ondergronden, maar groeit ook erg snel. Hij zal dus regelmatig bijgeknipt moeten worden. Er zijn veel mogelijkheden voor natuurlijke erfafscheiding, dus ga vooral zelf verder op onderzoek naar wat bij jouw tuin past.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *