Boekreview: ‘Groen Geluk, Tips voor een duurzaam dagelijks leven’

We gingen laat op vakantie dit jaar, deels omdat we altijd al na het hoogseizoen gaan en deels omdat er begin september nog zo veel onduidelijk was. Naar welke landen kunnen we veilig afreizen? Wat mag er? Er wat kan er over een maand nog? Vliegen vond ik geen optie vanwege het milieu, omdat ik de veiligheid van de luchtcirculatie niet vertrouwde én omdat ik mijn hond mee wilde nemen. 
Dus werd het Italië.

En waar we daar begin oktober nog in een voorzichtig begin van de herfst zaten kwamen we weer terug in Nederland midden in het seizoen te zitten. Het seizoen van wind, regen en lekker op de bank kruipen met een warm drankje, een goed boek en eventueel een leuke mijnheer.

En laat dat nou precies zijn wat er op me lag te wachten bij thuiskomst: ‘Groen Geluk’ met Lodewijk Hoekstra op het omslag.

review groen geluk boek blog

Lodewijk is al jarenlang werkzaam als tuinman (ook op televisie), maar heeft de laatste jaren pas echt interesse gekregen in duurzaamheid. Een liefde die hij op een toegankelijke manier weet te delen met de lezers van zijn boek. Natuurlijk heeft niet iedereen de gelegenheid om een tuin aan te leggen zoals hij dat heeft gedaan, met wadi, groentekas, bloembakken gemaakt van pallets en een eigen composthoop, maar ook op kleinere schaal weet hij te inspireren.

Duurzame tuin

Bijvoorbeeld door adressen te delen van kwekers die gifvrije planten verkopen of te informeren over de mogelijkheden voor een ‘groen dak’. Ook kleine verandering maken verschil. Wist je bijvoorbeeld dat alle tuinen in Nederland samen een gebied van 56 hectare beslaan? Dat is een oppervlakte die ongeveer de helft is van die van het IJsselmeer. Helaas is een groot deel van dat oppervlak betegeld. Elke tegel die wordt vervangen door inheemse onbespoten planten en bloemen kan al een enorm verschil maken voor een bij op zoek naar voedsel.

Een tuin is geen tuin als er geen planten in staan

Praktische tips voor thuis

Maar groen en duurzaam leven speelt zich natuurlijk niet alleen af in de tuin. Dus staan er ook tips in het boek om je afvalberg te verminderen, hoe je de zaken rondom een opgroeiend kind (luiers, speelgoed) zo milieuvriendelijk invult en welke materialen je het beste kunt gebruiken als je je huis verbouwt.

Extra leuk: EcoGoodies wordt genoemd als overzicht van duurzame webwinkels op het gebied van kleding, spullen, voeding en verzorgingsproducten.

‘Groen Geluk’ is niet alleen een zeer toegankelijk bladerboek met mooie foto’s, quotes (mijn favoriet: ‘Een tuin is geen tuin als er geen planten in staan’) en tips, je steekt er ongemerkt ook nog een hoop van op.

Groene weetjes

Wist je bijvoorbeeld dat we sinds het verbod op gratis plastic tasjes 120 tasjes per persoon per jaar minder verbruiken (in heel Nederland is dat dus twee miljard) en dat er voor het produceren van 1 liter melk 3 liter mest ‘geproduceerd’ wordt?

Zo steek je nog eens wat op, op de bank, onder je dekentje, met je kopje haverchocolademelk in je hand.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.