Het hebben van een bloeiende tuin is belangrijk voor bijen, vlinders en andere insecten, dat weten we allemaal. Maar wist je dat het hebben van een tuin vol verschillende (bloeiende) planten ook heel goed kan zijn voor je eigen gezondheid? Anna Koster is expert op het gebied van eetbare bloemen en schreef het boek ‘Elke week bloemen op je bord’ waarin ze vertelt hoe je je eten op kunt fleuren, elke week van het jaar.
Viooltje, roos en paardenbloem
Van een aantal bloemen weten de meeste mensen wel dat ze eetbaar zijn, restaurants voegen ze al een aantal jaren aan gerechten toe en in sommige winkels is het al heel gewoon dat er kleine viooltjes in de salademix zitten. Zelf ben ik altijd blij als de Oost-Indische kers bloeit, want dan leg ik een oranje bloem op mijn boterham met hummus of in mijn salade. Mijn man doet vaak daslook in de zelfgemaakte knoflooksaus en mijn favoriete thee bevat gedroogde rozenblaadjes. En ik heb eens gelezen dat paardenbloem-pesto heel erg lekker is, dus dat zullen we ook wel een keer uit gaan proberen.
Maar er zijn nog véél meer bloemen die eetbaar zijn. Bloemen die je niet in een kruidentuin zou verwachten, zoals tulpen. Ze schijnen naar witlof te smaken, maar dan iets zoeter. En het vergeet-me-nietje is niet alleen een heel mooi en vrolijk bloemetje, het schijnt ook nog eens friszoet te smaken.
Eetbare bloemen het hele jaar door
Alle 52 eetbare bloemen die in het boek te vinden zijn worden beschreven en zijn paginagroot getekend, zodat je ze gemakkelijk kunt herkennen als je op strooptocht gaat door je eigen tuin. Je kunt lezen waar je ze in het wild kunt vinden, of de plant inheems is of niet, hoe de plant smaakt en vaak staat er ook bij hoe je de blaadjes van de bloem toe zou kunnen passen. De blaadjes van de malva kun je bijvoorbeeld over een taart strooien en de fuchsia staat mooi op een dessert. Maar de bladeren van de tulpenboom laat ik lekker zitten waar ze zitten, want die schijnen naar gember te smaken.
Naast de bloemportretten zijn er ook columns in het boek te lezen (bijvoorbeeld over waarom ‘onkruid’ niet bestaat) en staan er tips in voor iedereen die van natuur en tuinieren houdt. Een heel fijn lees-, kijk-, en bladerboek voor iedereen met groene vingers of iedereen die van lekker eten houdt.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.