Zo maak je jouw tuin op een duurzame manier zomerklaar

Ook in je tuin wil je natuurlijk zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Om te beginnen is een duurzame tuin een groene tuin. Niks is zo slecht voor de natuur en voor het dierenleven, als tuinen met alleen maar tegels. Groen in je tuin zorgt onder andere voor betere afvoering van regen en warmte, en het helpt de bijen en andere insecten.

Er zijn verschillende manieren om een tuin duurzaam te maken. Welke materialen kies je, en is het wel diervriendelijk? Dit zijn belangrijke onderdelen bij het maken van een duurzame tuin, maar dit levert je ook weer wat op. Lees verder voor tips over hoe jij jouw tuin duurzaam maakt en wat het jou kan opleveren.

duurzame tuin zomerklaar blog

De inrichting van een duurzame tuin

Een tuin maak je op verschillende manieren duurzaam. Vooral natuurlijk door middel van natuurlijke elementen, maar ook door je keuze in producten. Dit doe je bijvoorbeeld met verlichting door te kiezen voor led- en solar-verlichting. Dit bespaart niet alleen elektriciteitskosten maar het brengt ook extra sfeer in de tuin. Deze verlichting is minder licht en fel dan normale lampen. Daarnaast zijn ze niet ingewikkeld om in de tuin te plaatsen. Led- en solar-verlichting hebben geen elektriciteit nodig en daardoor hoeven er ook geen kabels in de tuin aangelegd te worden. Deze kun je gemakkelijk in de grond steken.

Natuurlijk wil je lekker tijdens de zomer in de tuin zitten en genieten van de zon. Hiervoor heb je comfortabele meubilair voor buiten nodig. Een tuinset komt bijvoorbeeld in verschillende soorten en maten voor waardoor er voor iedere tuin een geschikte mogelijkheid is. Met esthetische stoelen aan een bijpassende tuintafel kom je de zomer goed door. Maar hoe doe je dit nu duurzaam? Kies ten eerste voor meubels die lang meegaan. Bij het kiezen van een tafel ga je bijvoorbeeld voor een teakhouten tafel. Dit is duurzaam hout doordat het van zichzelf olie bevat en de vezels overeind gaat staan op het moment dat het in contact komt met vocht. De tuintafel is daardoor bestendig tegen neerslag maar de regen zelf kan ook een voordeel zijn. Het regenwater kan je opvangen om daar vervolgens de tuin mee te besproeien. Dit bespaart drinkwater, is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere waterrekening.

Een levendige en diervriendelijke tuin

Een tuin is pas echt duurzaam wanneer er dieren wonen. Een vogelhuisje geeft vogels de mogelijkheid om te schuilen voor gevaar of slechte weersomstandigheden. Hier kunnen zij ook fijn in nestelen en de kleine vogels veilig grootbrengen. Een vogelhuis vrolijkt de tuin direct op en mag dan ook echt niet ontbreken. Om de vogels te verwennen kan je ook vogelvoer of een vogelbad in de tuin plaatsen. Hierdoor hebben ze genoeg eten en koelen ze lekker af tijdens de warme zomerdagen.

duurzame tuin egel

Net als vogels zijn vlinders prachtige dieren die in de tuin rond fladderen. Deze kleurrijke insecten trek je aan met vlinderstruiken. Dit is een plant die in verschillende kleuren voorkomt en bekend staat om vlinders aan te trekken. Wanneer ze er éénmaal zijn wil je natuurlijk dat ze blijven. Met een vlinderkast geef je ze een plek waar ze lekker beschut zitten en weinig tot geen last hebben van slechte weersomstandigheden. Perfect om de winter door te komen voor de vlinders.

Hoor je naast de zingende vogels ook geritsel tussen de bladeren? Dan kan het zo maar zijn dat je een egel in de tuin hebt. Deze kunnen ook wel een fijne slaapplek gebruiken in de vorm van een egelhuisje. Hiermee maak je de overlevingskans van dit schattige diertje groter. Daarbij helpt de egel jouw tuin ook weer. Deze dieren zijn alleseters en daarmee eten ze ook schadelijke insecten en slakken op.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Zo maak je jouw tuin op een duurzame manier zomerklaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *