Tuinieren is geweldig. Je bent lekker buiten en hebt maar weinig ruimte nodig. Of je nu een grote tuin, een klein balkon of een volkstuin huurt: iedereen kan tuinieren!
Helaas merk ik vaak dat duurzaam tuinieren best moeilijk is. We trekken al het onkruid uit de tuin en gebruiken bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Dat is vaak geen onwil, maar we weten niet beter.
Met de volgende tips ga je duurzaam aan de slag in je moestuin.
Wat is duurzaam tuinieren?
Er wordt veel gesproken over permacultuur, mulchen en milieuvriendelijk tuinieren. Ik hou het liever simpel. In je moestuin gaat alles om balans en het waarderen van wat de natuur je geeft.
Gebruik dus geen chemische middelen, laat bloemen staan voor insecten en doe alles zo natuurlijk mogelijk. Dat is steeds belangrijker, omdat het klimaat verandert en de biodiversiteit afneemt. Hoog tijd om te beginnen met de volgende tips!
1. Composteer en gebruik minder potgrond
Leuk hè, dat tuinieren? De handige potgrond uit het tuincentrum maakt het makkelijk en zorgt dat je planten snel groeien. Wist je dat het merendeel van de meeste zakken potgrond uit turf bestaat? Vaak zit er ook nog kunstmest in.
Turf is niet duurzaam
Turf is afgegraven veen, wat hierna gedroogd is. Tijdens dit proces komen veel broeikasgassen vrij. Veen komt ook nog eens uit waardevolle natuurgebieden.
Mag je dan nooit meer potgrond of tuinaarde kopen? Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook potgrond zonder kunstmest en turf. Daarin zitten andere ingrediënten, zoals compost, mest, boomschors en kokosvezel. Zelf compost maken is een andere mogelijkheid. Start een composthoop of wormenhotel en gebruik de compost in de zomer voor het verrijken van je tuin.
2. Kies voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen
De natuur houdt van balans. Spinnen vangen muggen en luizen, en salie houdt rupsen weg bij je kolen. Zo is er voor iedere plaag een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Heb je last van een plantenziekte? Grijp niet direct naar de traditionele bestrijdingsmiddelen, maar zoek naar een natuurlijke oplossing.
Wil je preventief aan de slag gaan? Plan je moestuin zo dat de planten die elkaars groei stimuleren en ongedierte weghouden bij elkaar staan.
3. Waardeer en leer over je onkruid
Terwijl ik dit schrijf drink ik een glas kruidenthee. Daarin verwerk ik ook wat bladeren van het kleefkruid uit mijn tuin. ‘Onkruid’ of wilde planten verwerk je eenvoudig in verschillende gerechten. Kijk dus even wat je in je handen hebt voor je het uit de grond trekt. De aanwezigheid van wilde planten is goed voor je grond.
De wortelstelsels houden je moestuin luchtig en zorgen ervoor dat regen beter wordt vastgehouden. Natuurlijk moet je sommige onkruidsoorten wel verwijderen, maar een lage bodembedekker kun je prima laten staan. Laat je onkruid bloeien en zie hoe de bijen ervan genieten.
4. Zaai je planten zelf met biologische zaden
Wanneer je in de lente door het tuincentrum loopt zie je allemaal zaailingen staan. Zo heb je een vliegende start en hoef je geen zaadjes te planten. Bedenk je wel dat veel van deze planten met kunstmest zijn opgekweekt. Vraag dit altijd goed aan.
Zelf probeer ik zo veel mogelijk op te kweken vanuit een zaadje. Zo weet je precies wat je het plantje hebt gegeven en het geeft veel meer voldoening! Let bij het kopen van je biologische zaden altijd op het keurmerk, zodat je zeker weet dat ze goed zijn.
5. Vang het regenwater op
Regenwater is waardevol, zeker nu er een steeds groter tekort aan drinkwater op de aarde is. Daarnaast is regenwater veel gezonder voor je planten. In kraanwater zit magnesium en kalk, waar veel planten niet goed tegen kunnen. Regenwater is een stuk beter.
Vang het op in regentonnen die je onder je regenpijp installeert. Of maak een waterbassin onder je tuin. En zie je dat het regent? Doe eens gek en zet al je pannen buiten. Heb je veel binnenplanten? Dan zet je die ook kort even in de regen.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.