Wat is Cradle-to-cradle? Ontdek de betekenis en voordelen

We proberen allemaal ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Toch zien we steeds vaker nieuwsberichten: onze luxueuze levensstijl zorgt ervoor dat oceanen vervuild raken met plastic, regenwouden gekapt worden voor papier of palmolie en dat de lucht vervuild raakt door uitlaatgassen. Door innovatieve alternatieven zorgen we dat het gebruikte materiaal minder schadelijk is en dat ontgonnen bomen terug aangeplant worden. Maar we kunnen het ook goed aanpakken en de wereld echt beter maken.

wat is cradle to cradle

 

C2C-concept

Als we het helemaal goed willen doen dan pakken we het cradle-to-cradle, oftewel C2C aan. Van wieg-tot-wieg houdt in dat we ervoor zorgen dat ons afval biologisch afbreekbaar (biosfeer) is of industrieel oneindig opnieuw gebruikt kan worden (technosfeer). Het is een ecologische kringloop die gebruik maakt van non-toxische materialen en upcycling. Dit wil zeggen dat de bronnen na gebruik geen waardeverlies ondergaan, maar evenwaardig hergebruikt worden. Cradle-to-cradle ziet afval dus als voedsel voor een volgend project. Sources worden resources, want de bronnen worden niet uit de natuur gehaald maar hebben reeds voor een ander doel gediend. Het draait bij C2C allemaal om respect voor de natuur en haar bronnen. Niet enkel nemen, maar vooral teruggeven en hetgeen we genomen hebben opnieuw en opnieuw gebruiken.

Goed voor de portemonnee

Niet enkel ecologisch gezien heeft C2C voordelen, maar ook economisch is cradle-to-cradle verstandig. Denk maar aan de vele DIY-blogs die je op het internet ziet verschijnen. Velen zijn op basis van materiaal die je thuis hebt liggen, of afval die anders in de vuilniszak zou belanden. Denk maar aan koffiegruis als gezichtsscrub of plantenvoeding, wc-rolletjes om planten in voor te zaaien… Voor bedrijven ligt de kwestie anders. Zij produceren vaak zonder oog op het hergebruiken van het door hen geproduceerde afval. Het is nog altijd goedkoper om het afval gewoon te lozen dan een systeem op te zetten waardoor het afval hergebruikt kan worden. Het is een investering maar met oog op de toekomst is het voor alle partijen voordeliger.

Duurzame energie

Duurzaamheid is een grote pijler van C2C. Onze acties en die van bedrijven moeten bijdragen aan een positieve uitkomst voor mens, natuur en economie. Het productieproces moet via duurzame energie gebeuren, met gebruik van niet giftige, bio-afbreekbare materialen of materialen die veilig hergebruikt kunnen worden. Duurzaamheid is dus ook hernieuwbare energie gebruiken. Als we hernieuwbare energie vergelijken met conventionele energie dan komt dit nog steeds even voordelig uit voor onze portemonnee, en helpen we de natuur. Je kunt zelf ook energie vergelijken, om zo een groen energiecontract te vinden dat bij je past. Maar je kan ook zelf energie besparen door kleine veranderingen te maken in je dagelijkse leven.

Hoe begin je daar nu aan?

Educatie is de basis. Dan beslis jij welke bedrijven je steunt door een slimme keuze te maken. Je geeft rechtstreeks steun aan C2C gecertificeerde bedrijven door producten ervan aan te schaffen. Kijk op cradle-to-cradle-platform om alle C2C-gecertificeerde bedrijven terug te vinden. Hier staan onder andere bedrijven uit de bouwsector. C2C in de bouwsector houdt bijvoorbeeld in dat de gebouwen gedemonteerd kunnen worden en de materialen na het demonteren opnieuw waardig hergebruikt kunnen worden.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met pricewise.nl.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.