Natuurlijke anti-stof spray zelf maken doe je zo!

Last van stof in huis? Met deze zelfgemaakte anti-stofspray is dat verleden tijd! De spray is een fluitje van een cent om te maken, met natuurlijke ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. En het beste van alles: het werkt super.

Zelf schoonmaakmiddelen maken bespaart je niet alleen veel geld, maar is ook veel gezonder! Je ademt daardoor niet meer de chemische stoffen in van (dure) reguliere middelen, plus je bespaart ook nog eens plastic afval door niet steeds nieuwe flessen te kopen.

anti stof spray maken

Waarom zou je zelfgemaakte anti-stofspray maken?

 • Goedkoop en effectief: Bespaar geld op dure schoonmaakmiddelen en maak je eigen spray met eenvoudige, natuurlijke ingrediënten.
 • Werkt tegen stof: De spray neutraliseert de statische lading op oppervlakken, waardoor stof minder wordt aangetrokken en je minder vaak hoeft te stoffen.
 • Natuurlijk en veilig: In tegenstelling tot chemische sprays, is deze spray gemaakt met ingrediënten die veilig zijn voor mens en dier.
 • Frisse geur (optioneel): Voeg een paar druppels etherische olie toe voor een extra frisse en natuurlijke geur in huis.

Zo maak je de anti-stofspray:

Ingrediënten

 • 500 ml water
 • 8 eetlepels witte natuurazijn (5%)
 • 1 theelepel olijfolie
 • ½ theelepel vloeibare plantaardige zeep zoals groene zeep) of ecologisch afwasmiddel
 • 10-20 druppels etherische olie (citroen en limoengras zijn heel geschikt!)
 • Lege (gebruikte) spuitfles

Instructies:

 1. Meng alle ingrediënten in de spuitfles.
 2. Schud goed om alles te mengen.
 3. Klaar voor gebruik!

Je kunt de spray gebruiken op alle gladde oppervlakken, zoals meubels of technische apparaten. Gewoon sprayen en afvegen met een zachte doek.

Of de doek vochtig of droog moet zijn, hangt af van het materiaal van het stoffige oppervlak. Bij het afvegen met een vochtige doek kunnen er op sommige ondergronden resten zoals strepen achterblijven. In dat geval is het aan te raden een droge doek te gebruiken om af te vegen.

Zo gebruik je de anti-stofspray:

 1. Test de spray op een onopvallend plekje om er zeker van te zijn dat het geen vlekken veroorzaakt.
 2. Schud de fles goed voor gebruik.
 3. Spray op het gewenste oppervlak.
 4. Veeg af met een zachte doek, droog of vochtig afhankelijk van het materiaal.
 5. Je kan er ook voor kiezen om eerst op de doek te sprayen, en het dan af te nemen.

zelf maken anti stof spray

Werkzaamheid van anti-stofspray

De spray voorkomt een tijdje de elektrostatische lading op de behandelde oppervlakken. Op deze manier trekt het oppervlak minder stof aan en duurt het langer voordat stof zichtbaar ophoopt.

Stof is makkelijker af te nemen als je de anti-stofspray regelmatig gebruikt. Dan blijft het stof niet zo gemakkelijk aan het oppervlak kleven. Zo wordt afstoffen gemakkelijker en kost het minder tijd.

Extra tips om stof te verminderen:

 • Ventileer regelmatig: Laat frisse lucht binnen om stof en vocht te verwijderen.
 • Stofzuig: Stofzuig regelmatig tapijten, meubels en gordijnen.
 • Planten: Sommige planten, zoals vredeslelie en spathiphyllum, helpen de lucht te reinigen en stof te verminderen.
 • Luchtvochtigheid: Droge lucht trekt stof aan. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Met deze zelfgemaakte anti-stofspray en de extra tips, zeg je vaarwel tegen stof en geniet je van een schoner en frisser huis!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *