Leven zonder afval? Zo begin je ermee!

Je staat er niet vaak bij stil, maar de hoeveelheid afval die we met zijn allen produceren is onvoorstelbaar. Kijk maar in je vuilniszakken en naar de enorme vuilstortplaatsen. Ik ben benieuwd of het mogelijk is om zonder afval te leven. Zou dat te doen zijn, terwijl bijna alles voorverpakt is? Wat komt er allemaal bij kijken? Ik ben me er in gaan verdiepen. Volg deze 5 eenvoudige stappen om zero waste te gaan leven!

leven zonder afval

Stap 1: Gebruik verzorgingsproducten zonder verpakking

Om verpakkingen uit je leven te weren kun je natuurlijkere producten gebruiken. Zo kun je de was bijvoorbeeld doen met wasnoten. De schillen van deze nootjes bevatten een natuurlijke zeep en wassen je kleding keurig schoon. De noten zijn ook nog eens hypoallergeen. Dat scheelt weer een grote fles wasmiddel. Ook in de badkamer kun je afval voorkomen: er zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbare tandenborstels en herbruikbare wattenstaafjes.

Er is zelfs zero-waste tandpasta: een tandpasta in de vorm van een blokje, waar je met je natte tandenborstel overheen veegt, waarna je je tanden kunt poetsen.

Stap 2: Neem al je tassen zelf mee

Bij het boodschappen doen neem je al je (jute of katoenen) tassen zelf mee. Dus ook die voor groente. Dat betekent dat je geen voorverpakte, voorgesneden groente meeneemt. Lekkere verse paprika’s, prei en courgette, dat is nog gezonder ook. Groente kopen bij een boerderij kan tegenwoordig ook vaak. Dichtbij huis geteeld en opgegeten. Vers brood van de bakker kun je in je eigen broodzak meenemen als je dat vraagt. Koop melk in glazen flessen met statiegeld. En als je thuis je eigen koekjes en tussendoortjes maakt, heb je geen plastic verpakkingen meer nodig. Bewaar je heerlijke baksels in roestvrijstalen bakjes. Zo blijven ze lang goed.

herbruikbare broodzak

Stap 3: Alternatieven voor schoonmaakmiddelen

Verpakkingen worden ook steeds milieuvriendelijker. Hier kun je op letten als je boodschappen doet. Voor schoonmaken heb je sowieso geen chemische middelen nodig. Met warm water gaat bijna al het vuil gemakkelijk weg, zonder schrobben met bleekmiddel of schuurmiddel. Wil je toch een schuurmiddel, dan kun je baking soda gebruiken. Mis je een geurtje of heb je liever iets dat actiever reinigt, dan kun je zelf een allesreiniger maken of kiezen voor een reiniger waarbij je één keer een fles koopt die je vervolgens steeds kan vervullen (bijvoorbeeld met een oplosbare tablet).

Tegenwoordig zijn er ook fabrikanten die kiezen voor een verpakking van maismeel, bamboevezels of plantenvezels. Die zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Stap 4: Zet techniek in

Simpele oplossingen kunnen ook met techniek bereikt worden. Van visitekaartjes kun je een foto maken. Je to-do lijstjes en boodschappenlijstjes kun je in je telefoon zetten. Dat scheelt weer papier dat je later weg zou gooien. Hoewel ik zelf technische apparaten eigenlijk wil vermijden, kunnen ze ook afval voorkomen en papierverbruik verminderen. Denk bijvoorbeeld aan e-books en zelfs tijdschriften die je digitaal kunt lezen.

Stap 5: Gebruik een alternatief voor papieren doekjes

Als je onderweg bent of eens uit eten gaat, maar ook op je werk of bij de sportschool: overal gebruik je papieren doekjes. Als je in een wc je handen afdroogt, als je een servet bij het eten krijgt en als je je neus in een zakdoekje snuit. De betere oplossing is om zelf een doek mee te nemen. Laat hem tussendoor drogen als dit nodig is. Amerikanen gebruiken 3000 ton papieren doeken per dag! Dat betekent dat er elke dag 50 bomen worden omgehakt om die te produceren! Dat kun je gemakkelijk helpen voorkomen.

Op weg naar zero-waste

Om over te gaan naar een leven met minder afval of zelfs zonder afval, is het vooral nodig anders te gaan denken. Dit gaat niet zomaar. Het kost eerst wat tijd en moeite voor je dit nieuwe gedrag hebt aangeleerd. Als je het een paar keer vergeet, denk je misschien: dit gaat nooit lukken. Maar probeer in ieder geval de eerste stap, of juist de tweede. Als je eenmaal begint, dan komt de rest vanzelf. We doen het voor een schonere wereld, voor onszelf en voor hen die na ons komen. Stap voor stap.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

6 reacties op “Leven zonder afval? Zo begin je ermee!

  1. Diane zegt:

    Mooi artikel en goed onderwerp. Alleen dat laatste ben ik niet mee eens. Papieren zakdoekjes zijn hygiënischer. Gebruiken en weggooien. Bij openbare toiletten ben ik erg blij met papieren doekjes. De meeste mensen wassen niet goed hun handen na toiletgebruik en dat hoef ik niet te delen in zo’n vieze natte handdoek. Dan veeg ik mijn handen liever aan mijzelf af.

    • EcoGoodies zegt:

      Ik denk dat Mirjam bedoelt om zelf een doekje daarvoor mee te nemen 🙂

  2. Maria F, zegt:

    Dag Mirjam,
    Sinds 1,5 jaar ben ik begonnen met leven met zo min mogelijk afval. Ik maak mijn schoonmaakmiddelen en wat verzorging artikelen, Gelukkig is er sinds 1 jaar een verpakkingsarm bio winkel met voornamelijk streekproducten. thee, oliën , azijn, olijven, allerlei granen, bonen, meel, wasmiddelen, enz. kun je tappen, wegen. zo fijne initiatief en deze wil ik graag “promoten”.
    Van al je post kun je van de enveloppen alle ongeschreven delen knippen en zo heb je notitieboekjes ( met een clip bij elkaar houden en alleen de restjes weg
    Ben je in de buurt van Amersfoort een bezoek waarde: Het vernieuwde Graanschuur. in de binnenstad.
    Bedankt voor de tips, bij deze nieuwsbrief weer wat wijzer geworden.

    • Mirjam Sprenger zegt:

      Hoi Maria,
      Wat leuk om te horen. Als ik in de buurt ben zal ik daar eens kijken. In veel dorpen en steden zijn er dit soort initiatieven. Met zijn allen kunnen we veel bereiken.

  3. Marieke zegt:

    Het is niet als kritiek bedoeld.. maar ik vraag me af in hoeverre het lezen van boeken en het maken van to do lijstjes in je telefoon echt groener is..deze moet ook telkens opgeladen worden. Dat laatste is misschien nog OK, maar boeken lezen is een tijdrovende hobby.
    Deze zijn er ook via de bieb, en soms zelfs van gerecyceld (ongebleekt) papier..

  4. Mirjam Sprenger zegt:

    Deze tips zijn ideeën, die je eens kunt uitproberen. Het is moeilijk aan te geven wat milieuvriendelijker is. Mobiele telefoons kosten stroom, maar het recyclen van papier kost ook veel energie. Daarbij, sommige mensen gebruiken hun telefoon toch al vaak, dus dan kun je die ook gebruiken om te lezen. En met groene stroom kun je je mobiel weer opladen. Mijn bedoeling is om mensen bewust over dit alles na te laten denken en te kiezen voor wat bij hen past. Zie je een goede tip, dan kun je er wat mee doen. Zo niet, of heb je een beter idee, laat het ons ook weten. 🙂

Reacties zijn gesloten.