Leven zonder afval? Zo begin je ermee!

Je staat er niet vaak bij stil, maar de hoeveelheid afval die we met zijn allen produceren is onvoorstelbaar. Kijk maar in je vuilniszakken en naar de enorme vuilstortplaatsen. Ik ben benieuwd of het mogelijk is om zonder afval te leven. Zou dat te doen zijn, terwijl bijna alles voorverpakt is? Wat komt er allemaal bij kijken? Ik ben me er in gaan verdiepen. Volg deze 5 eenvoudige stappen om afvalvrij te gaan leven!

Stap 1: Gebruik verzorgingsproducten zonder verpakking

Om verpakkingen uit je leven te weren kun je natuurlijkere producten gebruiken. Zo kun je de was bijvoorbeeld doen met wasnoten. De schillen van deze nootjes bevatten een natuurlijke zeep en wassen je kleding keurig schoon. De noten zijn ook nog eens hypoallergeen. Dat scheelt weer een grote fles wasmiddel. Ook in de badkamer kun je afval voorkomen: er zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbare tandenborstels en herbruikbare wattenstaafjes.

Er is zelfs zero-waste tandpasta: een tandpasta in de vorm van een blokje, waar je met je natte tandenborstel overheen veegt, waarna je je tanden kunt poetsen.

Stap 2: Neem al je tassen zelf mee

Bij het boodschappen doen neem je al je (jute of katoenen) tassen zelf mee. Dus ook die voor groente. Dat betekent dat je geen voorverpakte, voorgesneden groente meeneemt. Lekkere verse paprika’s, prei en courgette, dat is nog gezonder ook. Groente kopen bij een boerderij kan tegenwoordig ook vaak. Dichtbij huis geteeld en opgegeten. Vers brood van de bakker kun je in je eigen broodzak meenemen als je dat vraagt. Koop melk in glazen flessen met statiegeld. En als je thuis je eigen koekjes en tussendoortjes maakt, heb je geen plastic verpakkingen meer nodig. Bewaar je heerlijke baksels in roestvrijstalen bakjes. Zo blijven ze lang goed.

Stap 3: Alternatieven voor schoonmaakmiddelen

Verpakkingen worden ook steeds milieuvriendelijker. Hier kun je op letten als je boodschappen doet. Voor schoonmaken heb je sowieso geen chemische middelen nodig. Met warm water gaat bijna al het vuil gemakkelijk weg, zonder schrobben met bleekmiddel of schuurmiddel. Wil je toch een schuurmiddel, dan kun je baking soda gebruiken. Mis je een geurtje of heb je liever iets dat actiever reinigt, dan kun je zelf een allesreiniger maken of kiezen voor een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel.

Tegenwoordig zijn er ook fabrikanten die kiezen voor een verpakking van maismeel, bamboevezels of plantenvezels. Die zijn 100% biologisch afbreekbaar.

Stap 4: Zet techniek in

Simpele oplossingen kunnen ook met techniek bereikt worden. Van visitekaartjes kun je een foto maken. Je to-do lijstjes en boodschappenlijstjes kun je in je telefoon zetten. Dat scheelt weer papier dat je later weg zou gooien. Hoewel ik zelf technische apparaten eigenlijk wil vermijden, kunnen ze ook afval voorkomen en papierverbruik verminderen. Denk bijvoorbeeld aan e-books en zelfs tijdschriften die je digitaal kunt lezen.

Stap 5: Gebruik een alternatief voor papieren doekjes

Als je onderweg bent of eens uit eten gaat, maar ook op je werk of bij de sportschool: overal gebruik je papieren doekjes. Als je in een wc je handen afdroogt, als je een servet bij het eten krijgt en als je je neus in een zakdoekje snuit. De betere oplossing is om zelf een doek mee te nemen. Laat hem tussendoor drogen als dit nodig is. Amerikanen gebruiken 3000 ton papieren doeken per dag! Dat betekent dat er elke dag 50 bomen worden omgehakt om die te produceren! Dat kun je gemakkelijk helpen voorkomen.

Op weg naar zero-waste

Om over te gaan naar een leven met minder afval of zelfs zonder afval, is het vooral nodig anders te gaan denken. Dit gaat niet zomaar. Het kost eerst wat tijd en moeite voor je dit nieuwe gedrag hebt aangeleerd. Als je het een paar keer vergeet, denk je misschien: dit gaat nooit lukken. Maar probeer in ieder geval de eerste stap, of juist de tweede. Als je eenmaal begint, dan komt de rest vanzelf. We doen het voor een schonere wereld, voor onszelf en voor hen die na ons komen. Stap voor stap.

 

Reacties

Reageer