Slow living, meer tijd om te genieten: zo doe je dat!

Heb je wel eens van slow living gehoord? Je kunt het zien als de zoveelste nieuwe trend, maar het komt eigenlijk gewoon neer op een stapje terugdoen en niet meer meegaan in de mallemolen van het leven. Ik heb al meer dan anderhalf jaar last van Long Covid, dat zich bij mij vooral uit in chronische vermoeidheid. Long Covid heeft mij slow living geleerd. En dat heeft veel voordelen.

wat is slow living

Wat is slow living?

Ik ben nooit iemand geweest die zich heeft laten meesleuren door het jachtige tempo van de samenleving. Toch zet ook ik mezelf onder druk: deze opdracht moet echt nog af, dit wil ik nog even snel doen en oh ja, ik wilde ook nog even boodschappen doen. Ik volg dan wel niet veel sociale media, maar ik ben door corona wel behoorlijk obsessief het nieuws gaan volgen en dat doe ik nu weer met de oorlog in Oekraïne. Zo word je toch nog meegetrokken door je eigen drive, interesses, verlangens en verplichtingen.

En misschien zie jij ook wel in dat je soms geen tijd hebt om stil te staan. De dagen vliegen voorbij en je komt erachter dat je je vriendin al een paar weken niet gezien hebt of dat je eigenlijk maar weinig tijd had om in de tuin te zitten en gewoon te ontspannen. Het leven voelt chaotisch, te snel. Slow living is een manier van leven die het anders aanpakt, waarmee je wel de tijd neemt voor jezelf en voor wat jouw leven waardevol maakt. Het tempo gaat omlaag, je doet een stapje terug, alles gaat wat meer ontspannen. Je neemt de tijd om bewust te genieten van de mooie dingen van het leven.

Het betekent vooral dat je zelf bepaalt waar je tijd in steekt. Je maakt bewuste keuzes en gaat leven in je eigen tempo. Slow living staat voor rust, voor eenvoud en voor simpel leven. Je voelt niet de verplichting om altijd aan te moeten staan.

Long Covid is voor mij als het ware verplichte slow living, maar wel iets wat ik heb leren waarderen.

De voordelen van slow living

Ook als je geen gezondheidsproblemen hebt kan slow living veel voordelen met zich meebrengen. Het vermindert stress en angst. Je neemt meer tijd voor ontspanning, doet dingen mindful en daardoor kun je stress beter loslaten. Daarnaast geniet je meer, met al je zintuigen en ook dat zorgt voor minder stress en meer positieve gevoelens. En omdat je de tijd neemt voor jezelf, kan het zomaar zijn dat je nieuwe kanten van jezelf ontdekt.

Ik kwam erachter dat ik best wel vaak gespannen ben en het moeilijk vind om in stilte te zitten. Nu kan ik veel beter genieten van stilte en rust. Ook is mijn lichaam nu super gevoelig voor prikkels en moet ik echt de tijd nemen om mijn zenuwstelsel tot rust te brengen door meditatie en yoga. Ik heb mijn lichaam beter leren waarderen en accepteren zoals het is.

Hoe ga je rustiger leven?

Slow living is een soort filosofie, een levenswijze, waarbij je probeert bewuster om te gaan met wat er op je pad komt. Hoe je dat aanpakt, mag je natuurlijk zelf bepalen.

Misschien heb je houvast aan de volgende tips:

  • Leg je telefoon vaker aan de kant. Wil je Facebook of andere apps checken, maak daar dan elke dag bewust tijd voor vrij en kijk verder niet op je scherm. Alle tijd die je daardoor overhoudt, kun je besteden aan iets anders.
  • Begin een rustgevende self care routine. Doe ‘s ochtends yoga, ga in de pauze op je werk mediteren, ga mindful wandelen na je werk.
  • Leef mindful: doe wat je doet met aandacht. Dit geldt niet alleen voor je werk, maar ook voor wandelen, de afwas doen, met je partner praten.
  • Slow living omvat ook slow cooking: kook lekkere maaltijd zelf, met verse ingrediënten.
  • Wees creatief, probeer nieuwe hobby’s. Ga schilderen, tekenen, schrijven.
  • Laat de televisie en muziek uit. Ervaar de stilte en hoe die je kan voeden.
  • Duik in jezelf. Wat vind jij belangrijk, waar wil jij tijd aan besteden? Ga eens zitten om te voelen hoe het nu met je gaat. Zelfkennis heeft ook tijd nodig, dus neem die tijd.
  • Doe ademhalingsoefeningen. Deze kunnen je ook goed helpen tot rust te komen in tijden van stress.
  • Vervelen is gezond. Zoek niet altijd afleiding, maar laat de rust en de stilte op je inwerken tot je een impuls voelt weer wat te gaan doen.
  • Begin een moestuin of kruidentuin. Er gaat niets boven heerlijk met je handen in de aarde bezig zijn en zien hoe plantjes in alle rust groeien.
  • Plan lege plekken in je agenda: tijd voor jezelf.
  • Mediteer dagelijks.

Vertragen is best lastig, dat heb ik wel gemerkt de afgelopen anderhalf jaar. Maar het kan je veel brengen. Meer rust in je leven is positief, ook al zien wij haastige Nederlanders het vaak als saai of stilstand. Rust geeft voeding, ruimte voor genieten en tijd voor jezelf. Het geeft je de mogelijkheid je op te laden, tussen alle eisen en prikkels van de wereld om je heen. Is slow living iets voor jou? Misschien een goed voornemen om hier iets mee te doen in het nieuwe jaar. Gun jezelf dat ook. Ik hoor graag of jij al aan slow living doet en wat het je brengt.

Dit was mijn laatste blog voor EcoGoodies. Ik heb met ontzettend veel plezier geschreven over mijn passie, milieubewust leven, geschreven. Maar na ongeveer 5 jaar vond ik het tijd voor wat anders. Maar ik zal zeker regelmatig hier nog even kijken wat voor moois er nu weer allemaal te vinden is op deze site.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *