Ga gasloos met deze 4 tips! Hoe maak je je huis gasvrij?

Een beetje duurzaam en toekomstproof wonen, dat willen we allemaal wel. Met de torenhoge gasprijzen, bespaar je flink als je woning gasloos is. Maar aan het gasvrij maken van je huis, hangt vaak een fors prijskaartje. Hoe zit dat en wat kost het? We zetten het voor je op een rij.

gasloos 0tips huis gasvrij

De energieprijzen veranderen vaak. De prijs van energie is opgebouwd uit de stroomprijs en de gasprijs. Zowel de stroom- als de gasprijs stegen de afgelopen jaren enorm, vooral vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De hoogste kostenpiek hebben we inmiddels weer achter de rug, maar energie is nog altijd duur. Een gasvrij huis, dat klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook een duurzame keuze.

Stap voor stap gasloos, volg onze tips

1. Isoleer en ventileer je huis

Start met een goede analyse van je huis. Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe het nu gesteld is met het energieverbruik in je woning. Dat kun je zelf doen, of samen met een energiecoach. Voordat je investeert in allerlei dure installaties, is het belangrijk dat de basis van je huis in orde is.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan goede isolatie en ventilatie van je dak, ramen, vloeren en gevel. Een gasvrij huis is pas rendabel als het goed geïsoleerd is. Met een beetje pech moet je nog aardig aan de bak op dit punt. Dat kan best in de papieren lopen. Reken al snel op € 10.000 voor een aantal isolatiemaatregelen.

2. Investeer in duurzame energieverbeteringen

De volgende stap is de aanschaf en installatie van diverse systemen om het energieverbruik in je huis te regelen ter vervanging van gas, zoals:

  • Zonnepanelen
  • Warmtepomp
  • Koken op inductie
  • Aanpassen van het verwarmingssysteem voor de warmtepomp

Je voelt ‘m wel aankomen: dit vergt een flinke investering. Als je helemaal vanaf nul moet beginnen, moet je al snel denken aan een vanaf-prijs van € 25.000.

3. Check de financiële voordelen

Voordat de moed je nu in de schoenen zakt… Er zijn gelukkig heel wat subsidiemogelijkheden en belastingvoordelen te halen uit het verduurzamen van je huis.

Voor veel subsidieregelingen kom je in aanmerking als je eigenaar bent van een koopwoning en deze woning ook de plek is waar je daadwerkelijk zelf woont. De meeste energiesubsidies worden verstrekt door de Rijksoverheid.

Op de website van de RVO vind je verschillende subsidieregelingen terug en hier kun je ook je aanvraag indienen. Lees vooraf goed het stappenplan.

Ook een hypotheekverhoging kent aantrekkelijke voordelen als het gaat om energiebesparende maatregelen. Kleine sidenote: houd er dan wel rekening mee dat je langs de notaris moet (en dat kost ook weer geld).

4. Check je huidige energiecontract

Het grootste financiële voordeel van verduurzaming ondervind je pas op de lange termijn. Hoe duurzamer je huis, hoe minder energiekosten je hebt. Met een aardgasvrij huis, heb je weliswaar nog geen energieneutraal huis, maar je bent wel goed op weg. Wil je nu al meteen besparen?

Neem dan je huidige energiecontract eens onder de loep en vergelijk verschillende aanbieders. Zeker als je contract afloopt, is de kans groot dat je energieleverancier je een nieuw contract voorstelt met hogere energieprijzen. Daar zit je niet op te wachten natuurlijk. Overstappen naar een andere leverancier kan je flink euro’s besparen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *