Zo maak je je huis natuurlijk schoon zonder plastic verpakking

We zijn al een aardig eind op weg met het bannen van plastic uit onze badkamer en we bestellen ook al een tijdje wc-papier van bamboe dat geen plastic verpakking heeft. Toch komen er zo af en toe nog plastic flessen ons huis in. 
Ik heb namelijk een gezonde hekel aan schoonmaken, maar voor die mooi vormgegeven flessen van Method wil ik het nog wel eens doen.

natuurlijk schoonmnaken zonder plastic

Niet alleen zijn de flessen heel mooi, hun schoonmaakmiddel ruikt ook heel lekker fris zonder al te overheersend te zijn (ik ben nogal gevoelig voor luchtjes). Maar hoewel hun allesreiniger in flessen van hergebruikt plastic zit en ik ze na gebruik weer in de recyclebak gooi, het zijn toch weer plastic flessen. Plastic flessen die gemaakt en daarna vervoerd moeten worden.

Schoonmaken met een tablet

Via social media zag ik steeds vaker reclames voorbij komen van bedrijven die een oplossing hebben gevonden voor mijn probleem: een tabletje. Deze tabletjes kun je in een fles stoppen, water toevoegen en even schudden en je hebt schoonmaakmiddel. 
Bij de merken van deze reclames ‘moet’ je gelijk de hele riedel bestellen, flessen en tabletjes voor badkamer, keuken en ramen. 
Flessen hoef ik niet, ik heb nog wel een paar lege.

Dus keek ik in de webwinkel van Big Green Smile of zij ook iets soortgelijks hebben. Dat hebben ze. Ik testte ‘interior’ van YouSEA en vloerreiniger van Ecopods.

Lekker makkelijk

De schoonmaakpods van You SEA zitten in een mooi vormgegeven kartonnen doosje. In elk doosje, à € 12,49, zitten 6 tabs. Zo’n tab doe je in een fles van 500 tot 750 ml, je voegt kraanwater toe, even schudden en klaar. 
Extra leuk als je een doorzichtige fles hebt: je schoonmaakmiddel heeft een fris blauw kleurtje. Ook de geur is lekker fris: coumarim citronella volgens de verpakking, maar het ruikt een stuk lekkerder dan dat dat klinkt.

natuurlijk schoonmaken ecopods

De eerste fles die ik gebruikte raakte echter verstopt. Wellicht door wat korreltjes van de tab, misschien door het vliesje dat eromheen zat. Als je een aluminium fles van YouSEA erbij bestelt heb je daar geen last van want die bevat een zeefje. Maar dat hoeft niet per se want toen ik de inhoud overgoot in een andere spray fles was het euvel ook verholpen.

Genoeg voor de hele straat

Voordat ik de vloerreiniger van Ecopods kon gebruiken, moest ik aan het sparen gaan. Niet vanwege de prijs (€ 9,95 voor 40 pods), maar omdat één pod genoeg is voor 5 tot 7 liter vloerreiniger. Ik heb dus niet alleen allesreiniger flessen opgespaard maar ook de flessen van mijn wasmiddel en -verzachter en ook mijn buren gezegd dat als ze lege flessen hadden, ze die bij mij in konden leveren en gevuld met vloerreiniger weer terug zouden krijgen.

Gelukkig is onlangs mijn afwasteil kapot gegaan en heb ik die vervangen voor een zinken teil (nog minder plastic in de keuken!) waar makkelijk 5 liter water in kan. Met behulp van een trechter hebben we vele flessen kunnen vullen met de vloerreiniger die een lekkere subtiele fruitgeur heeft.

Omdat mijn tafel en boekenkast ook gewoon van hout zijn gemaakt, gebruik ik deze vloerreiniger (ook geschikt voor natuursteen en hout dus) gewoon als allesreiniger. Ik heb er laatst ook vogelpoep mee van mijn plastic tuinstoel verwijderd.

En dat voor… ik kan niet eens uitrekenen hoe goedkoop één liter Ecopods allesreiniger is, zo weinig is het. En je hebt nog eens leuk contact met je buren…

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *