Unilever, het bedrijf dat meer plastic dan spullen maakt

De meeste mensen zullen ‘m wel kennen: die meme van een vrouw in matrozenpakje (inclusief hoedje met de tekst ‘Ahoy’ erop) die een bord vasthoudt met de tekst ‘bottled water companies don’t produce water, they produce plastic bottles’.

De plasticfabriek
Drinkwaterfabrikanten produceren geen water: ze maken plastic flessen. Ik moest aan het plaatje denken tijdens het kijken van een aflevering van Pak de Macht, het tv-programma waarin Tim Hofman laat zien welke onzichtbare grootmachten aan de touwtjes trekken in onze samenleving. De aflevering ging over Unilever.

Unilever maakt vooral… plastic

Een dag uit het leven van de gemiddelde Nederlander zit vol met spullen van Unilever. Ze wassen hun haar met shampoo uit een plastic fles van Unilever, hun lichaam met douchegel van dat merk met dat duifje (van Unilever), poetsen hun tanden met tandpasta uit een plastic tube van Unilever, hun deodorant zit in een spuitbus met drijfgas én een Unilever logo erop en hun kleding en vaat wordt gewassen met spul dat Unilever verpakt in grote plastic flessen of ‘pods’ (kleine plastic zakjes met vloeibaar wasmiddel, verpakt in een plastic doos).

Toen ik die opsomming langs zag komen, dacht ik ‘Unilever produceert plastic verpakkingen, en nog een paar dingetjes’. Unilever is de op drie na grootste plastic vervuiler ter wereld, vertelde Tim Hofman. En slechts 10% van het plastic dat ze gebruiken is gerecycled.

Hoe gebruik ik minder plastic?

Ik ben toen bij mezelf eens nagegaan hoe mijn gemiddelde dag eruit ziet en welke producten ik gebruik. En vooral: in welke verpakkingen die zitten. Mijn gezichtsreiniger en dagcrème zitten in glazen potjes en de meeste van de maskers die ik gebruik ook. Eéntje zit er in een tube…van 100% recycled plastic. So far so good.

Onder de douche gebruik ik meestal een stuk zeep (en een shampoo-bar en conditioner-bar), maar zo af en toe wil ik een schuimbad, dus ik heb ook douchegel van Faith in Nature. Die zit gelukkig in een fles gemaakt van 100% hergebruikt plastic. Mijn tandpasta zit in een tube van suikerriet, maar misschien moet ik toch maar weer eens die tablets proberen want géén tube is natuurlijk altijd beter.

Nu ik toch in de badkamer ben, kijk ik gelijk even naar het wasmiddel dat er staat. ‘Gewone’ was doe ik, na jarenlang alleen maar vloeibaar wasmiddel te hebben gebruikt, weer met poeder van Bio+ die in zakken zit. De inhoud van zo’n zak strooi ik in een mooie glazen stoppot. Staat nog leuk ook.

Vloeibaar wasmiddel heb ik ook nog in huis, die gebruik ik voor kleding en is van Method. En net als mijn wasverzachter van Ecover zit die in een fles van 100% hergebruikt plastic. Het kán dus wel, Unilever. *

Alleen, en dat stipte Tim Hofman ook al aan toen hij in gesprek was met demissionair staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, het is wel wat duurder. De meeste mensen winkelen in de supermarkt en kopen daar dingen als shampoo en douchegel. Die gaan niet zo makkelijk online op zoek naar een plasticvrij alternatief. Ook niet als zo’n shampoobar in gebruik uiteindelijk stukken voordeliger is omdat een bar van ongeveer € 8,- drie keer langer mee gaat dan een plastic fles van € 5,- uit de supermarkt.

Daarom bedacht ik iets slims: de volgende keer als ik mijn digitale winkelmandje vol gooi met plasticvrije verzorgingsproducten koop ik er ééntje extra. Dan kan ik mijn vriendin een stuk van mijn favoriete zeep of shampoo cadeau doen als ik bij haar kom eten. Ruikt net zo lekker als een bosje bloemen, maar is beter voor het milieu.

*over schoonmaakmiddel schrijf ik een volgende keer

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *