2020 zou het jaar moeten zijn waarin we zouden kappen. Kappen met kappen welteverstaan. Iedereen die jong was in de jaren ’80 en ’90 weet het zich waarschijnlijk nog wel te herinneren: de tv-actie gepresenteerd door Hanneke Kappen, die ons vertelde waarom het zo belangrijk was om te stoppen met het kappen van bomen.
Alleen… het is er niet zo van gekomen. Tussen het jaar 2000 en november 2021 is er een gebied ter grootte van West-Europa gekapt, vertelde Joseph Poore van de Universiteit van Oxford tijdens de COP26 in Glasgow.
Vee, vee, vee en vervoer
De grootste reden voor deze bomenkap is de westerse manier van eten: de meeste bomen zijn gekapt zodat de grond gebruikt kon worden voor het verbouwen van veevoer. Niet alleen is er veel land nodig om soja en maïs, bestemd voor veevoer, te verbouwen, het kost ook enorm veel (drink)water.
60% van alle zoogdieren op aarde zijn ‘vee’ (36% zijn mensen en slechts 4% van alle zoogdieren op aarde zijn ‘wild’). De veestapel is dus enorm groot en dat terwijl het eten van dieren ons slechts 18% van onze eiwitten geeft.
Professor Poore pleitte er dan ook voor dat mensen overstappen op een plantaardige manier van eten om de ecologische schade te herstellen. Je kunt dit thuis doen, maar je kunt er ook voor pleiten dat ‘vegetarisch’ de standaard lunchoptie wordt op je werk. Veel mensen zijn geneigd te kiezen voor ‘standaard’ en met de nieuwe standaard scheelt dat heel veel bomen, water en niet te vergeten dierenleed.
Een (nieuw) bos vol
De organisatie ‘Plant for the Planet’ is niet van plan om te wachten tot 2030 en heeft sinds de oprichting in 2007 al 13 miljard bomen geplant. Het idee voor de organisatie ontstond toen de 9-jarige Felix Finkbeiner een spreekbeurt moest houden over klimaatverandering.
Ter voorbereiding las hij over Wangari Maathai, de Keniaanse Nobelprijswinnares die 30 miljoen bomen plantte voor haar ‘Green Belt Movement’. Aan het einde van zijn spreekbeurt sprak Felix de wens uit dat kinderen een miljoen bomen zouden planten in elk land ter wereld. De eerste boom werd op 28 maart 2008 geplant in Duitsland, naast de school van Felix. Inmiddels is de organisatie in 75 landen actief.
Jonge ambassadeurs worden opgeleid zodat ze niet alleen bomen kunnen planten, maar ook lezingen kunnen geven en demonstraties kunnen organiseren. Belangrijk, want alleen met een planeet vol bomen houden we het hier leefbaar. Lees meer over Plant for the planet.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.