10 tips om te ontspullen: stap voor stap meer ruimte in je huis

Heb jij ook zoveel leuke spulletjes in huis? Beeldjes in de vensterbank, je oude knuffelbeer in een hoekje van de kinderkamer. Op zolder wil je liever niet eens kijken. Zijn de meeste spullen dan eigenlijk niet zo leuk? In ieder geval zou je een hoop extra ruimte en meer overzicht krijgen… Eigenlijk geven we misschien toch niet zo veel om de meeste spullen in huis.

tips om huis te ontspullen

“Ontspullen” heet de trend, waarbij je allerlei spullen, kleding, apparaten, oud speelgoed, ongebruikte cosmetica, langzaam maar zeker wegdoet. Je denkt dat je gehecht bent aan bepaalde spullen, maar hoe lang heb je er niet naar omgekeken? Is het echt wel wat waard voor je? Als je het al zeker een jaar niet gezien hebt, doet het er waarschijnlijk toch niet toe.

En elk voorwerp dat je hebt waar je wel echt om geeft, krijgt meer ruimte om te stralen, doordat je waardeloze oude spullen hebt weggedaan. Ook krijg je meer overzicht in huis, meer ruimte en hoef je vaak minder op te ruimen. Reden genoeg om te ontspullen! Lees deze tips om te zien hoe je dat kunt aanpakken.

Stap 1: heb je de energie niet om te beginnen? Neem kleine stappen. Denk niet: ik ga de zolder helemaal opruimen! Begin met een hoekje of een doos. Kijk rond wat je nu meteen weg kunt doen. Neem de eerste stap en begin het proces.

Stap 2: neem een doos en zet die in de gang of op de overloop. Stop elke dat iets in deze Ontspullen-doos. Het zal je goed doen te zien dat hij steeds voller wordt.

Stap 3: kijk in je keukenla. Er liggen daar vaak allerlei ongebruikte, dubbel en oud bestek en keukengerei. Gebruik je de keukenmachine nooit? Heb je drie kaasschaven? Bewaarde je je oude, eerste pannenset uit nostalgie? Weg ermee!

Stap 4: vergeet niet te recyclen. Gooi niet meteen alles in de grijze bak, maar neem de tijd om je afval te scheiden. Stop de rommel in aparte dozen en breng het naar het milieudepot. Het voelt wel zo goed om bij het ontspullen te zorgen voor een juiste afvalscheiding. En kan het nog gebruikt worden? Breng het dan naar een kringloopwinkel.

Stap 5: loop je badkamerkastje door. Staat daar oude parfum, half-lege flessen shampoo of scheerschuim? Heb je iets al meer dan een jaar niet gebruikt? Doe het dan weg.

Stap 6: zo kun je al je kasten en ruimtes doorlopen: de boekenkast, de voorraadkast, de schuur, de zolder. Overweeg elke keer of je iets houdt uit een gevoel van verplichting, of dat je het echt wilt houden. Jij bent degene die beslist en daar heb je alle vrijheid in. Maak je kasten of kamers meteen lekker schoon. Moet je al die ruimte zien!

tips om huis te ontspullen2

Stap 7: onthoud dat spullen niet hetzelfde zijn als herinneringen. Als je een voorwerp wegdoet, betekent dat niet dat je niet meer denkt aan vroeger of niet meer geeft om de persoon van wie het was. Je kunt eventueel zelfs een foto van het voorwerp maken om je eraan te herinneren.

Stap 8: neem de tijd voor ontspullen. Er is geen haast bij en geen vast schema. Je kunt het op je eigen tempo doen. Je kunt een maand doen over een kamer of een boekenkast, of je doet zo af en toe een paar spullen in je Onspullen-doos.

Stap 9: het kan leuk zijn bij te houden wat het ontspullen met je doet. Geeft het je rust of vind je het moeilijker dan je dacht? Krijg je juist zin om meteen een hele kast leeg te halen?

Stap 10: opruimen en weggooien kan ook digitaal. Je computer en smartphone kunnen een verzamelplaats van een ontzaglijke hoeveelheid rommel worden. Daar kwam ik recent zelf achter toen ik eens goed naar mijn laptop keek. Zoveel dubbele mapjes en foto’s die overal en nergens opgeslagen stonden. Je kunt bestanden weggooien die ouder zijn dan 5 of 10 jaar. Wat is de kans dat je nog mails leest die zo oud zijn? Haal nutteloze apps van je smartphone, verwijder mislukte foto’s. Je hebt kans dat je computer en telefoon er nog sneller van worden ook.

Rommel leidt af, verzamelt meer stof en maakt je huis en je hoofd vol. Ontspullen zorgt voor rust en ruimte. Dus begin vandaag nog met een ontspullen-doos neer te zetten! Heb jij er al zin in gekregen?