Zo kun je duurzamer leven en tegelijkertijd geld besparen

Duurzamer leven is in de eerste plaats een kwestie van bewust leven. Zoals nadenken over welke producten je aanschaft, en natuurlijk je consumptiegedrag. Als je bewust consumeert, verminder je niet alleen de impact op het milieu en de planeet, maar óók op je eigen portemonnee.

Wanneer je bewust leeft, spaar je veel makkelijker. Zélfs als duurzame keuzes je er soms toe aanzetten om niet het goedkoopste product te kiezen. We geven je graag enkele tips om duurzamer te leven, en tegelijkertijd geld te besparen.

duurzaam leven en geld besparen

Bewust met stroom

Duurzaam consumeren en besparen sluiten elkaar absoluut niet uit. Sterker nog: een milieubewuste levensstijl is juist heel goed te combineren met het besparen van geld. Daarbij denken veel mensen aan maandelijkse lasten zoals de stroomrekening. Energie vergelijken is sowieso slim voor je portemonnee. Kijk en vergelijk wat voor jouw situatie het meest gunstig is. Überhaupt zuinig omgaan met energie levert ook besparing op en is daarnaast beter voor het milieu.

Minder vlees

Een andere milieuvervuilende kostenpost is vlees. Wie wil er anno 2021 nog meewerken aan de kiloknaller-praktijken? Biologisch vlees is vaak vrij prijziger. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en kies vaker (of altijd!) voor een vegetarische of veganistische optie. Ook sommige vleesvervangers kunnen nog best prijzig zijn. Maar als je op zoek gaat naar lekkere vegetarische en vegan recepten, zul je ontdekken dat je ook heel goed zonder vervangers kan. Zo bespaar je geld, en ook veel verpakking voor deze producten.

Duurzaam reizen

Nog zoiets waar besparen en duurzaamheid hand-in-hand kan gaan: reizen. Wie de auto laat staan en wat vaker de fiets pakt, bespaart veel geld. Zeker als daardoor de (eigen) auto helemaal de deur uit kan. Vakanties en reizen over grotere afstanden gaan bij voorkeur per trein. Dat is soms wel iets prijziger dan het vliegtuig, maar ook dat valt bij benadering wel mee.

Vliegvelden liggen zelden dichtbij je uiteindelijke bestemming en dus ben je tijd en geld kwijt aan extra transport. In de trein profiteer je van meer beenruimte, kun je wellicht nog wat werken en neem je soms zelfs je fiets mee. Dat levert je misschien niet dezelfde flexibiliteit op als een huurauto – en ook niet iedere bestemming is voor de fiets geschikt – maar je bespaart er gegarandeerd mee.

Kleding met een tweede leven

Nog zo’n duurzame keuze die veel mensen niet direct met besparen associëren: kleding. Kleding kopen is toch weer een aanschaf doen en betekent dus geld uitgeven. Wie zijn kleding vrij van kinderarbeid en slavernij wil, betaalt daarvoor vaak iets meer dan een vergelijkbaar product bij een groot warenhuis dat zijn uiterste best doet alles zo goedkoop aan te bieden.

Tenminste, als je alles nieuw koopt en ervan uitgaat dat je net zo vaak iets nieuws nodig hebt. Koop dus minder, ook hier kies je voor kwaliteit en niet voor kwaliteit. Ook kun je kiezen voor tweedehands kleding. Dat scheelt heel veel geld én heeft een grote impact op het milieu. Met je zorgvuldig uitgekozen duurzame kleding doe je natuurlijk ook langer. Niet alleen is de kwaliteit waarschijnlijk hoger en ga je er veel bewuster mee om. En dat is maar goed ook!

Duurzame (zorg)verzekering)

Een zorgverzekering kan een flinke kostenpost zijn elke maand, en de verschillen per verzekeraar zijn groot. Naar dat het verstandig is om aan het einde van het jaar goed te gaan vergelijken wat voor jouw situatie de meest gunstige verzekering is, is het ook goed om te kijken of het een duurzame zorgverzekering betreft, hier zit namelijk veel verschil in! Het geld van de premies wordt namelijk geïnvesteerd, en waar dat geld naartoe gaat, maakt veel uit voor zowel maatschappij als milieu.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *