Beter voor de wereld: Deze 5 dingen kun je veel beter huren in plaats van kopen!

Je kent het wel, je hebt een hogedrukreiniger/grasmaaier/cirkelzaag/avondjurk nodig en kruipt direct achter je computer om uit te vinden welke winkel de voordeligste prijs heeft. Het komt misschien niet in je op dat er alternatieven zijn voor kopen. Wist je namelijk dat heel veel apparaten, speelgoed en kleding ook te huur is? En dat is veel beter dan kopen.

Dat apparaat of kledingstuk heb je toch maar een keer nodig en zou vervolgens op zolder of in de schuur liggen verstoffen. Zonde van het geld en de grondstoffen die erin de productie zijn gegaan. Daarom vind je hier 5 dingen die je beter kunt huren dan kopen.

spullen huren duurzamer dan kopen

Wat kun je beter huren dan kopen?

We leven in een consumptiemaatschappij. Wanneer we iets nodig hebben, gaan we naar de winkel of we shoppen online. Het liefste willen we namelijk alles zelf hebben. Maar vaak heb je voorwerpen maar een beperkte tijd nodig of alleen in een specifieke situatie. In die gevallen kun je veel beter huren dan kopen. Niet alleen omdat dat geld scheelt, maar ook omdat het minder belastend is voor het milieu.

1. Speelgoed en games huren

Het is leuk om kinderen speelgoed te geven, maar als je eerlijk bent, hebben ze waarschijnlijk wel genoeg bij elkaar elkaar gespaard voor een hele schoolklas. Maar veel spelletjes en speelgoed is hooguit enkele weken leuk of kun je maar een keer doen (zoals een puzzel). Ook voor games geldt dit: heeft je kind (of jijzelf) de game uitgespeeld, dan ligt hij de rest van de tijd nutteloos in de kast. Daarom is het de hoogste tijd om een bezoek te brengen aan de spelotheek. Hier vind je leuk speelgoed en games voor alle leeftijden. Houden jullie van bordspellen? Dan kun je bij de Bordspellenbieb terecht. Ook lego kun je huren!

2. Elektronica en gadgets

Ook elektronica en gadgets zijn geschikt om te huren. De productie van dergelijke apparaten heeft een enorme impact op het milieu. Wanneer je huurt hoeft er geen nieuw apparaat te worden geproduceerd. Maar het is ook handig wanneer je graag wilt kijken of een gadget, bijvoorbeeld een sporthorloge, iets voor je is. Bevalt het niet, dan heb je tenminste niet voor niks zo’n apparaatje aangeschaft. Bij Grover.nl kun je monitors, spelcomputers, beamers en dergelijke huren. Ook een handige oplossing wanneer je laptop kapot is en je nog geen geld hebt voor een nieuwe!

3. Kleding huren

Hangt jouw garderobekast ook zo vol met kleding die je eigenlijk nooit draagt? Zonde natuurlijk. Door naar de kledingbibliotheek te gaan kun je een geweldige outfit scoren die je naar dat feestje aan doet. En vervolgens lever je het weer in, zodat je niet met overbodige kleding in je kast blijft zitten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om naar de kledingbibliotheek te gaan voor meer afwisseling in wat je draagt. Voor elke gelegenheid vind je iets passends, van designer outfit tot casual kleding.

lenalibrary

4. Spullen voor op reis huren

Vakantie is hartstikke leuk, maar je hebt er soms specifieke spullen voor nodig, die je de rest van het jaar niet gebruikt. Ook daar is inmiddels een huuroplossing voor, bijvoorbeeld bij Hikershouse of Surviking. Of het nu gaat om een tent, grote rugzak, dakkoffers of ski’s voor de wintersport, alles wat je voor je reis nodig zou kunnen hebben is te huur. Ook geeft huren je de mogelijkheid om uit te vinden of je skiën, kamperen of bergtochten lopen wel zo leuk vindt, zonder dat je eerst heel veel geld uitgeeft!

5. Alles voor de baby

Is er een baby op komst? Een heerlijke tijd, maar wel een waarvoor je opeens veel spullen nodig hebt. Veel mensen kiezen ervoor alles nieuw te kopen, maar gezien het feit dat je commodes, babybedjes en babykleding maar korte tijd nodig hebt, is dat ook wel zonde. Het is inmiddels ook mogelijk om babyspullen te huren, zoals bij Tiny Library. Kinderwagen nodig of een kinderstoel? Lekker huren en heb je het niet meer nodig, dan lever je het weer in.

Huren van de buren

Behalve bij verhuurbedrijven kun je natuurlijk ook kijken of iemand bij jou in de buurt heeft wat jij nodig hebt. Van een grasmaaier tot een ladder, huren van de buren is een makkelijke oplossing. Van je buren kun je meestal gratis lenen, maar tegenwoordig zijn er ook veel websites waarmee je spullen te huur kunt aanbieden en kunt zoeken naar wat je nodig hebt, zoals peerby of nextdoor.

Huren of lenen zorgt ervoor dat je niet met overbodige elektronica, kleding en andere spullen komt te zitten. En dat scheelt weer in hoeveel er geproduceerd wordt voor onze consumptiemaatschappij. Was je op zoek naar iets nieuws? Voor je op het winkelmandje klinkt, kijk eerst eens of wat je nodig hebt misschien te huur is!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *