Verrassend vegan en vegetarisch in de zomer met watermeloen

De afgelopen weken is het met regelmaat zo warm geweest dat niemand zin had om echt te koken, laat staan urenlang in de keuken te staan. Favoriet recept voor zulke dagen is de watermeloensalade van vriendin Heleen (zij voegt er ook rode ui geweekt in limoensap aan toe, maar dat vinden wij thuis niet zo lekker dus die laten we achterwege). Hij is heel simpel: snij een kwart watermeloen in stukjes en doe daar een plak feta in blokjes, een bakje groene olijven en de blaadjes van een flinke bos platte peterselie bij. Beetje olijfolie eroverheen schenken en klaar ben je: lekker, fris en gezond.

watermeloen steak vegan recept

De hoeveelheden die ik hierboven heb genoemd zijn voldoende voor twee personen. Wil je ‘m vullender maken dan kun je er wat gekookte quinoa aan toevoegen, of je maakt gewoon iets meer.

Maar er kan nog meer met zo’n watermeloen. Zo las ik in Oprah Magazine een recept met watermeloensteaks. En dat is precies wat de naam doet vermoeden: plakken watermeloen die dienst doen als vegan steaks. Je snijdt mooie plakken van het fruit, strooit er een beetje zout op, besprenkelt ze met wat olie en bakt ze in een grillpan. Wij aten ze met coleslaw (gesnipperde wortel en witte kool met een dressing van sinaasappelsap en mayonaise) en wat ovenfrietjes, maar je kunt ‘m natuurlijk ook serveren met een salade van spinazieblaadjes of met wakame en rijst.

Mooie bijkomstigheid: door vegetarisch te eten bespaar je een heleboel water. Voor de ‘productie’ van één kilo echte steak is 15,415 liter water nodig. De ‘watervoetafdruk’ voor fruit ligt een stuk lager. En als we één ding op het hart gedrukt hebben gekregen de afgelopen weken is dat we zuinig aan moeten doen met water. Vegetarisch eten is één van de lekkerste manieren om dat te doen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.