Maak jij jezelf of een ander wel eens blij met een bosje bloemen? Heerlijk, zo’n geurend boeket op tafel. Ik doe mijzelf soms heel soms een bosje cadeau, ondanks dat ik weet dat bij de productie van bloemen veel water en energie nodig is.
Maar er is nog iets anders dat bloemen slecht voor het milieu maakt. Nog veel slechter: gif. Dat is twee jaar geleden onderzocht door Greenpeace. En de uitslag zou je nog tien keer mogen laten nadenken voor je een bos bloemen koopt.
Bloemen vol gif
Greenpeace wilde onderzoeken hoeveel gif er op de gemiddelde bos bloemen zit. Ze bestelden bij vier verschillende bloemisten 3 bossen bloemen: gerbera’s, rozen en een gemengd boeket. Deze bloemen werden door een onafhankelijk laboratorium onderzocht op 300 giftige bestrijdingsmiddelen. En wat bleek? Deze boeketten blijken flink besproeid te zijn met bestrijdingsmiddelen. Er werden restanten van 43 verschillende middelen gevonden, gemiddeld 8 per boeket.
Gemengde bloemen waren vooral de uitschieters, met een concentratie van 0,77 mg gif per kilo. Als je bedenkt dat 0,001 mg van de neonicotinoïde imidacloprid al zo’n 270 honingbijen kan doden, zijn dat schokkende cijfers. Ook op rozen zaten resten van dodelijke pesticiden, met een zeer hoge concentratie van Flonicamid. Op het gemengde boeket van Fleurop vonden ze sporen van negen verschillende bestrijdingsmiddelen. Bloemen maken mensen blij? Niet nu ik dit weet…
Veel en verboden gifstoffen op bloemen
Greenpeace heeft negen insecticiden op een lijst gezet, waarvan ze deze onmiddellijk willen verbieden. Het zijn middelen waarvan duidelijk is dat ze dodelijk zijn voor de bijen. Op vier van de onderzochte boeketten zaten sporen van deze middelen.
Niet alleen blijkt uit het onderzoek dat deze giftige stoffen vaak gebruikt worden, maar er worden ook verboden middelen gebruikt. Misschien denk je dat dat op kleine schaal is? Nee hoor, er werden 18 verschillende pesticiden gevonden die in Nederland verboden zijn.
Ook wordt er veel meer gebruikt dan is toegestaan en niet zo’n klein beetje ook. Mag er van deze middelen maar 0,05 mg/kg gebruikt worden, uit het onderzoek bleek dat er van de verboden middelen mandipropamid 0,32 mg/kg werd gebruikt en van spiroxamine 1,8 mg/kg. Dit laatste middel is zelfs nooit toegestaan geweest in Nederland. En toch komen veel van de bloemen uit ons eigen land!
In de sierteelt worden enorm veel verschillende giffen gebruikt. Want elke bloem heeft zijn eigen giftige middeltjes nodig. In een gemengd boeket kun je dus een cocktail van pesticiden vinden. Zo werden tijdens het onderzoek op een boeket van Fleurop 25 verschillende middelen gevonden.
Bloemen waar je wel blij van wordt?
Het nieuws over bloemen stemt treurig. Greenpeace vond 100 restanten van verschillende bestrijdingsmiddelen, waarvan er 27 zeer schadelijk voor bijen zijn. Ook worden er verboden middelen gebruikt.
En dat in deze tijden, waarin we weten hoe belangrijk de bijen zijn en hoe ernstig de situatie voor deze insecten is. Het vervelende is dat bloemisten vaak zelf niet precies weten waar hun bloemen vandaan komen, omdat er een tussenhandelaar tussen zit.
Wil jij toch graag nog bloemen kopen, maar dan wel groene? Bloemen die de bijen weer blij maken? Koop dan vooral bloemen met een EKO-keurmerk. Je kunt ook navraag doen bij de bloemist en vragen of de bloemen het MPSA-Natural Protected keurmerk hebben.
En kun je er niet achter komen of je bloemen wel zorgvuldig geteeld zijn? Misschien zou je dan toch een ander geschenk kunnen overwegen. Of bloemen uit je eigen tuin halen!
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.