Makkelijk van eczeem of droge huid afkomen? Vermijd anti-bacteriële zeep met triclosan

Mensen met hardnekkige eczeem of droge huid kunnen daar in veel gevallen snel vanaf komen door simpelweg over te stappen op natuurlijke zeep en crèmes. De huidirritatie die ontstaat na contact met ‘gewone’ zeep kan komen door krachtige chemische ingrediënten (zoals Sodium Laureth Sulfate wat ook in industriële schoonmaakmiddelen gebruikt wordt).

Het doet zijn werk goed want het dood bacteriën en verwijdert vuil, maar is funest voor je beschermende huidvetlaag (talg). Bij EcoGoodies hebben we dit onlangs zelf aan den lijve ondervonden.

eczeem droge huid zeep blog

‘Nadat ik een week Unicura ‘balance’ handzeep gebruikte op vakantie kwam mijn eczeem direct terug. Iets wat in zo’n 8 jaar sinds het gebruik van biologische producten zoals Weleda niet meer voorgekomen was. Op mijn aanraden zijn al meerdere mensen in mijn omgeving van hun hardnekkige eczeem afgekomen, door deze chemische troep te vervangen door natuurlijke alternatieven. Je hebt geen dure hormooncrèmes nodig of een dermatoloog, aldus Jan.

Vermijd het giftige triclosan en triclocarban

ed triclosan 200

Met name ingrediënten in anti bacteriële zepen zoals Unicura en Dettol zijn extra agressief en moeten vermeden worden. De chemicaliën triclosan en triclocarban in deze zepen (en Lysterine bijv) worden daarnaast in verband gebracht met hormoonverstoring en de opkomst van bacteriën die antibiotica resistent zijn. Er zijn vele onderzoekers die stellen dat deze chemicaliën een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bron Forbes) en het milieu (met name aquatisch leven, zoals koraal).

In 2012 bleek uit onderzoek dat triclosan en triclocarban een verhoogd risico voor kinderen meebrengt op allergieën en aantasting van het immuunsysteem.In dat zelfde jaar werd triclosan in Canada als giftig verklaard (maar nog niet verboden).

Antibacteriële chemicaliën overal

De giftige goedjes triclosan en triclocarban zitten in meer dan 1.600 verschillende producten volgens Health Canada: ook in afwasmiddel, tandpasta (o.a. Colgate), deodorant, make-up, gezichtscrème, handcrème, parfum, body lotion, zonnebrandcreme, scheermiddelen etc etc. maar wordt ook toegevoegd aan 130 medicijnen.

Nog een schokkend onderzoek: in Zweden bleek triclosan voor te komen in 3 van de 5 borstmelk-samples. Niet zo gek als je weet dat er alleen in de EU ongeveer 450 ton (1.000 kg) van triclosan werd gebruikt in 2006 (bron)! Het oudere triclocarban wat o.a. in Unicura zeep zit, wordt in de VS langzaam uitgefaseerd door grote farmaceutische bedrijven als Johnson & Johnson, Proctor & Gamble en Colgate-Palmolive. Ze moeten daar namelijk voor het einde van 2014 van de FDA (Amerikaanse Voedsel en Warenauthoriteit) bewijzen dat triclocarban niet schadelijk is voor de gezondheid (bron).

Crèmes die uitdrogen

Dat zepen op basis van (petro)chemische ingrediënten uitdrogen is logisch. Maar hoe kan het dat crèmes die ‘hydraterend’ zouden moeten werken, doorgaans juist extra uitdrogen? Wellicht zodat je meer en meer crème nodig hebt. Hetzelfde gebeurt met lippenbalsem. Dit is een persoonlijke observatie en kan niet door ons verklaard of wetenschappelijk onderbouwd worden. Maar een crème die opgebouwd is uit zoveel petrochemische stoffen kan niet goed voor je huid zijn. Hoe prachtig de reclames van de grote cosmeticamerken ook zijn, ze willen liever niet dat je weet dat de basis voor hun producten ruwe olie is.

Smeer jij chemicaliën op je huid, of biologische ingrediënten? Kies liever voor milieu én -huidvriendelijk, bekijk onze selectie natuurlijke alternatieven.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.