fbpx

Makkelijk van eczeem of droge huid afkomen? Vermijd niet-natuurlijke anti-bacteriele zeep

Mensen met hardnekkige eczeem of droge huid kunnen daar snel vanaf komen door simpelweg over te stappen op natuurlijke zepen en cremes. De huidirritatie die ontstaat na contact met ‘gewone’ zepen kan komen door krachtige chemische ingredienten (zoals Sodium Laureth Sulfate wat ook in industriele schoonmaakmiddelen gebruikt wordt). Het doet zijn werk goed want het dood bacterien en verwijdert vuil, maar is funest voor je beschermende huidvetlaag (talg). Bij EcoGoodies hebben we dit onlangs ‘aan den lijve’ ondervonden:

‘Nadat ik een week Unicura “balance'” handzeep gebruikte op vakantie kwam mijn eczeem direct terug. Iets wat in zo’n 8 jaar sinds het gebruik van Weleda en Ecover producten niet meer voorgekomen was. Op mijn aanraden zijn al meerdere mensen van hun hardnekkige eczeem afgekomen, door deze chemische troep te vervangen door natuurlijke alternatieven. Je hebt geen dure hormooncremes nodig of een dermatoloog, aldus Jan Logjes – mede-oprichter van EcoGoodies

Vermijd het giftige triclosan en triclocarban

ed triclosan 200

Met name ingredienten in anti-bacteriele zepen zoals Unicura en Dettol zijn extra agressief en moeten vermeden worden. De chemicalien triclosan en triclocarban in deze zepen (en Lysterine bijv) worden daarnaast in verband gebracht met hormoonverstoring en de opkomst van bacterien die antibiotica-resistent zijn. Er zijn vele onderzoekers die stellen dat deze chemicalien een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bron Forbes) en het milieu (met name aquatisch leven). In 2012 bleek uit onderzoek dat triclosan en triclocarban een verhoogd risico voor kinderen meebrengt op allergieen en aantasting van het imuunsysteem. In dat zelfde jaar werd triclosan in Canada als giftig verklaard (maar nog niet verboden). 

Antibacteriele chemicalieen overal

De giftige goedjes triclosan en triclocarban zitten in meer dan 1.600 verschillende producten volgens Health Canada: ook in afwasmiddel, tandpasta (o.a. Colgate), deadorant, makeup, facecreme, handcreme, parfum, body lotion, zonnebrandcreme, scheermiddelen etc etc. maar wordt ook toegevoegd aan 130 medicijnen. Nog een schokkend onderzoek: in Zweden bleek triclosan voor te komen in 3 van de 5 borstmelk-samples. Niet zo gek als je weet dat er alleen in de EU ongeveer 450 ton (1.000 kg) van triclosan werd gebruikt in 2006 (bron)! Het oudere triclocarban wat o.a. in Unicura zeep zit, wordt in de VS langzaam uitgefaseerd door grote pharmaceutische bedrijven als Johnson & Johnson, Proctor & Gamble en Colgate-Palmolive. Ze moeten daar namelijk voor het einde van 2014 van de FDA (Amerikaanse Voedsel en Warenauthoriteit) bewijzen dat triclocarban niet schadelijk is voor de gezondheid (bron).

Cremes die uitdrogen

Dat zepen op basis van (petro)chemische ingredienten uitdrogen is logisch. Maar hoe kan het dat cremes die ‘hydraterend’ zouden moeten werken, doorgaans juist extra uitdrogen? Wellicht zodat je meer en meer creme nodig hebt. Hetzelfde gebeurt met lippenbalsem.  Dit is een persoonlijke observatie en kan niet door ons verklaard of wetenschappelijk onderbouwd worden. Maar een creme die opgebouwd is uit zoveel petrochemische stoffen kan niet goed voor je huid zijn. Hoe prachtig de reclames van de grote cosmeticamerken ook zijn, ze willen liever niet dat je weet dat de basis voor hun producten ruwe olie is. Smeer jij liever chemicalieen op je huid of biologische ingredienten? Kies zolang deze producten nog niet verboden zijn, voor de natuurlijke alternatieven.

> Kijk in onze Natuurlijk cosmetica categorie